Παρέπεμψε τον Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Τασούλας…

...«για να εξηγήσει τα όσα είπε και έκανε χθες βράδυ από το βήμα της Ολομέλειας»

by Times Newsroom

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής παρέπεμψε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, «για να εξηγήσει τα όσα είπε και έκανε χθες βράδυ από το βήμα της Ολομέλειας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να αποφασίσει για τις ενδεχόμενες πειθαρχικές ποινές που θα επιβληθούν στον κ. Πολάκη, για παραβίαση του κανονισμού της Βουλής.

“Το 2016, στις 12 Απριλίου ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι, ψηφίσαμε ένα κώδικα δεοντολογίας ο οποίος, αν σας διαβάσω σε σχέση με την ένταση που δημιουργείται εδώ, φαντάζει σαν να σας διαβάζω την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων. Αλλά για να δούμε αν αυτά τα θαύματα, δεν μπορούμε να τα επιτύχουμε εδώ μέσα. Οι βουλευτές οφείλουν να διαφυλάσσουν την ελεύθερη λειτουργία του κοινοβουλίου με αντικειμενικότητα και αλληλοσεβασμό, να τηρούν τις αρχές της προάσπισης του κύρους της Βουλής, να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, να συμβάλουν στην αποτροπή εκδηλώσεων μίσους κατά προσώπων λόγω του φύλου, της ηλικίας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της καταγωγής. Αυτό το ψηφίσαμε πριν από 6 χρόνια” είπε ο κ. Τασούλας.

“Ο κ. Πολάκης ακούστηκε, τήρησε με την ανοχή που επιδείχθηκε τον χρόνο, μίλησε και για τον αναπτυξιακό νόμο, έκρινε και μια δικαστική απόφαση και είπε ότι δεν παρεμπόδισε το βήμα της Βουλής. Δεν θα συνεχίσω αυτή την κουβέντα. Το αν παρεμπόδισε το βήμα, εν ονόματι αυτού του κανονισμού, εν ονόματι του κώδικα δεοντολογίας και του ότι πρέπει απέναντι στον ελληνικό λαό να δείχνουμε ότι είμαστε συνεπείς με την ψήφο μας και τα γραπτά μας, όλα αυτά θα τα εξηγήσει στην Επιτροπή Δεοντολογίας στην οποία θα παραπεμφθεί” ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, επικαλούμενος τον Κώδικα Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Κατευναστική τοποθέτηση Τασούλα

O πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση και σχολιάζοντας το περιστατικό με τον Παύλο Πολάκη το χαρακτήρισε ακτιβιστική πράξη και είπε για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπεριφέρθηκε σαν καταληψίας της Βουλής.

«Η χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ήταν αποκαρδιωτική απέναντι σε αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός. Η βουλή δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέρος όπου παίρνουμε το λόγο για να πούμε ό,τι θέλουμε και να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Υπάρχει συνταγματική ελευθερία, πουθενά δεν υπάρχει το απεριόριστο, αλλά το απεριόριστο έχει σχέση με την ελευθερία και όχι με την ανοργάνωτη συζήτηση. Ο κανονισμός μας προφυλάσσει από τα να γίνουμε ένα σώμα φωνασκούντων. Η τελική ευθύνη για τις συζητήσεις είναι του προεδρείου, το οποίο είναι υπερκομματικό και οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται.

Χθες το προεδρείο αφαίρεσε το λόγο από τον κύριο Πολάκη. Δικαιούται ο καθένας να έχει άποψη, αλλά το προεδρείο έχει τον τελικό λόγο. Ο κ.Πολάκης αντί να καταφύγει στα κοινοβουλευτικά μέτρα έκατσε όρθιος σε αυτό το ιερό βήμα και παρεμπόδισε τη συνέχεια της συζητήσεως.

Υπάρχουν δύο μέτρα, η αφαίρεση του λόγου από τον κ. Πολάκη και αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης και πρακτικά αφαίρεσε το λόγο από τους επόμενους 23 βουλευτές.

Η Βουλή έχει ένα τελικό όριο που είναι η πλειοψηφία. Εχουμε θέμα συνταγματικότητας; αποφασίζει η πλειοψηφία, έχουμε θέμα πειθαρχικών μέτρων η πλειοψηφία. Μπορούμε με πράξεις ακτιβισμού να αλλάξουμε την πλειοψηφία, Την πλειοψηφία την αλλάζει ο ελληνικός λαός. Αντιδημοκρατικές πράξεις. Δηλαδή τι πρέπει να γίνει αν δεν κατεβαίνει ένας βουλευτής από το βήμα, να τον σέρνουν και να τον διασύρουν και να γίνουμε σαν το Χονγκ Κονγκ.

Μπορεί η πλειοψηφία να μην αρέσει σε αυτούς που δεν έχουν την πλειοψηφία. Παρακαλώ όταν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα αιτίασης μομφής, αλλά δεν μπορεί αυτός που αισθάνεται ότι αδικήθηκε να συμπεριφέρθηκε σαν καταληψίας της Βουλής.

Εχετε κάθε δικαίωμα να θεωρείται εσφαλμένες τις αποφάσεις του προεδρείου, αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα με μεθόδους αυτοδικίας να ξεπερνάτε τα όρια και να διορθώνετε αυτό που εσείς νομίζετε ότι ήταν λάθος από το προεδρείο. Ειμαστε εδώ για να εφαρμόζουμε αυτά που ισχύουν».

Ραγκούσης: Πραξικόπημα της βουλής να διακόψει τον Πολάκη

«Πρωτοφανής, αντιδημοκρατική, πραξικοπηματική ενέργεια η χθεσινή αφαίρεση του λόγο από έναν βουλευτή γιατί διαφωνούσε ο προεδρεύων με όσα έλεγε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στον πρόεδρο όσο και στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και Χαράλαμπο Αθανασίου, αντίστοιχα.

Ο κ. Ραγκούσης είπε πως «δεν μπορεί να είναι στην αίθουσα ο “ελέφαντας” και να κάνετε ότι δεν τον βλέπετε, δεν μπορεί να καταφεύγετε σε αλλοίωση των πραγματικών περιστατικών που όλος ο ελληνικός λαός είδε χθες. Δεν μπορεί να έχετε τέτοια ευκολία παραποίησης των πραγματικών περιστατικών και να μην αισθάνεστε την ανάγκη να μιλήσετε για τον “ελέφαντα” και αυτός ο ελέφαντας που ήρθε χθες στο κοινοβούλιο και σήμερα δεν φροντίσατε να τον αποβάλετε είναι η πρωτοφανής, αντιδημοκρατική, πραξικοπηματική ενέργεια η αφαίρεση του λόγου από έναν βουλευτή γιατί διαφωνούσε με όσα έλεγε».

«Είχατε υποχρέωση ως πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου» είπε στον κ. Τασούλα, «να μη στιγματιστεί η θητεία σας με αυτή την διαχείριση της αντισυνταγματικής και πραξικοπηματικής συμπεριφοράς του βουλευτή της ΝΔ κ. Αθανασίου».

Επισήμανε πως σύμφωνα με το άρθρο 77 του Κανονισμού που κάνει λόγο για την απρεπή συμπεριφορά βουλευτών η χθεσινή ομιλία του βουλευτή Παύλου Πολάκη δεν ήταν ούτε απρεπής, ούτε υβριστική, ούτε συκοφαντική. Βρείτε μια λέξη που μπορείτε να την ταξινομήσετε σε αυτές τις κατηγορίες, δεν υπάρχει καμία! Παρατήρσε πως ο κ. Αθανασίου επικαλέστηκε χθες ότι ο κ. Πολάκης ήταν εκτός θέματος σύμφωνα με το άρθρο 66 του Κανονισμού, επειδή μίλησε για τη Νοvartis κι όχι γιατί ήταν απρεπής! Επίσης δεν έδωσε σε άλλον βουλευτή το λόγο έπειτα από το επεισόδιο κι ως εκ τούτου ο κ. Πολάκης δεν εμπόδισε την ομαλή διεξαγωγή κι όμως ο κ. Αθανασίου διέκοψε τη συνεδρίαση για έρθει ο πρόεδρος της Βουλής να επιβάλει μομφή. Και χθες και σήμερα ο πρόεδρος δεν επέβαλε μομφή άρα επιβεβαιώνεται πως ο λόγος της διακοπής Πολάκη ήταν ενάντια στον κανονισμό.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δεν ήταν εκτός θέματος χθες ο κ. Πολάκης γιατί τότε και ο ομιλητής της ΝΔ κ. Υψηλάντης που μίλησε για τη Νοvartis αμέσως πριν, ήταν εκτός θέματος κι όμως δεν του αφαιρέθηκε ο λόγος. Έχουμε εδώ μια ακραία προσπάθεια στέρησης λόγου». Σημείωσε επιπρόσθετα ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο αφαίρεσης του λόγου από βουλευτή με βάση μάλιστα έναν κανονισμό που, ανάμεσα στα άλλα, λέει πως δεν επιτρέπεται οι βουλευτές να διαβάζουν το λόγο τους από βήματος. Σε κανέναν βουλευτή δεν έχει αφαιρεθεί ο λόγος σε βουλευτή επειδή έχει γραπτό κείμενο».

Ανέφερε πως «δεν ήταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης χθες γιατί η Νοvartis είναι απολύτως σχετικό το ζήτημα αυτό με την ανάπτυξη της χώρας, το γεγονός πως υπάρχουν πολυεθνικές που μιζάρουν πολιτικό προσωπικό και νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Το πιο ακραίο σκάνδαλο είναι το σκάνδαλο Νοvartis με παράνομες αυξήσεις φαρμάκων για να θησαυρίζει μια πολυεθνική. Σε ποια χώρα να επενδύσουν οι εταιρείες, σε αυτήν που νοθεύει τον ανταγωνισμό;

Ο κ. Ραγκούσης κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη να δώσει στη δημοσιότητα «την πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης αυτής, όπως σας ζήτησαν με ΑΚΕ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» και προσέθεσε πως «δεν είχαμε καμία παραβίαση του Κανονισμού αλλά παραβίαση του Συντάγματος, του άρθρου 60 που αναφέρει ότι η ελευθερία της βούλησης του βουλευτή δεν μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς». Η αναφορά για τη Νοvartis δεν είναι εκτός θέματος γιατί, πρώτον, δεν με διακόψατε τόση ώρα που μιλώ για τη Νοvartis. Δεν με ανακαλέσατε στην τάξη, ούτε ζητάτε πειθαρχικά μέτρα εναντίον μου» και προανήγγελε πως «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν στις ομιλίες τους αναφορές στο σκάνδαλο Νοvartis γιατί είναι απολύτως συναφές με την ανάπτυξη της χώρας».

Ο κ. Γ. Ραγκούσης είπε «σας ζητάμε να αποδοκιμάσετε τον κ. Αθανασίου για την αντισυνταγματική του ενέργεια χθες. Σας ζητάμε να αποδοκιμάσετε τον κ. Γεωργιάδη που, έπειτα από τον κ. Ζαρούλια της Χρυσής Αυγής, κατέγραφε τη συνεδρίαση με το κινητό του σαν μια ακόμα trash tv της κυβέρνησης Φουρθιώτη» και υπογράμμισε: «Υπάρχει συνολικό ζήτημα δημοκρατίας. Προχθές ο κ. Μητσοτάκης μόνο τα γουνάκια του δικαστή δεν φόρεσε όχι μόνον για να αμφισβητήσει το τεκμήριο αθωότητας δημοσιογράφων αλλά τους φόρτωσε και ποινή. Παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας, αλλά στην πραγματικότητα αμφισβητεί και ακρωτηριάζει την ίδια τη λειτουργία του κράτους». Υπάρχει, υπογράμμισε, «μια συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης οποιουδήποτε έχει άλλη γνώμη. Υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης θεσμικών λειτουργών, τρομοκρατούνται δικαστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, όπως συνέβαινε στα παλιά χρόνια της Δεξιάς». Ανέφερε δε επιπλέον: « Συνεχίστε να νομίζετε ότι μπορείτε να μας τρομοκρατήσετε και να νομίζετε ότι μπορείτε να παραβιάσετε το Σύνταγμα. Είστε γελασμένοι γιατί σε όλες τις φάσεις της σύγχρονης ιστορίας υπάρχει πάντα ένα όριο, το οποίο έχετε ξεπεράσει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε λέγοντας: «Όσο η Δεξιά δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και θα αναβιώνει τις χειρότερες παραδόσεις αυτής της παράταξης τόσο κι ο λαός μας δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, τι σημαίνει Novartis».

Απάντηση Κ. Τασούλα σε Γ. Ραγκούση: Κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή ούτε η χώρα

«Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή ούτε η χώρα. Το πολύ να βραχνιάσετε αλλά κόλαση τη Βουλή δεν θα την κάνετε». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση που καταλόγισε στο προεδρείο της Βουλής, αντιθεσμική και αντιδημοκρατική πρακτική απέναντι στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη.

«Το μικρόφωνο στον κ. Πολάκη έκλεισε με απόφαση του προεδρείου. Η άμυνα σε αυτή την απόφαση, δίκαιη η άδικη, δεν είναι η κατάληψη του βήματος της Βουλής. Είναι η δημοκρατική άμυνα και όχι η τρομοκρατική άμυνα. Ποιος σας είπε ότι η κατάληψη του βήματος της Βουλής είναι πράξη που δεν συνιστά τρομοκρατία και βαθιά προσβολή της έννοιας του κοινοβουλευτισμού;» σημείωσε ο κ. Τασούλας.

«Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με αναφορές σε βαριές σκληρές φράσεις του παρελθόντος, που νομίζαμε ότι είχαν ξεχαστεί, ούτε επειδή κάποιοι νομίζουν ότι με “χίλια τάχα και δήθεν” και απαράδεκτες συμπεριφορές και πρακτικές, θα έχουν εφαρμογή στο σήμερα. Γιατί σήμερα έχουμε ένα κράτος δικαίου και την δημοκρατική λειτουργία όλων των θεσμών της χώρας», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

 Πολάκης: Δεν έκανα καμία κατάληψη, περίμενα εσάς να μου βάλετε μομφή για να συνεχίσω

«Εγώ δεν έκανα καμιά κατάληψη της έδρας του κοινοβουλίου. Ο προεδρεύων κ. Αθανασίου έκανε κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών χθες και μόνο από την τοποθέτηση την δική σας κύριε Πρόεδρε της Βουλής και την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Οικονόμου, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αποδοκιμάζετε τελικά αυτή την πρακτική, η οποία σταμάτησε τη διαδικασία χθες. Εγώ περίμενα να έρθετε να μου βάλετε μομφή. Δεν έκανα καμιά κατάληψη, μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Παύλος Πολάκης, μιλώντας αυτή την ώρα στη Βουλή και αναφερόμενος στο χθεσινοβραδινό επεισόδιο.

Όπως είπε, «ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης στη συζήτηση κατά την πρόταση μομφής, αφιέρωσε την ομιλία του στη Novartis και με ένα πολύ έντονο ύφος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να του ζητήσουν συγγνώμη γιατί αρχειοθετήθηκε η δίωξή του σε σχέση με την υπόθεση αυτή. Δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ συγνώμη κύριε Γεωργιάδη. Το 2012 η συγκεκριμένη εταιρεία από την δαπάνη του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία, πήρε 157 εκατομμύρια ευρώ. Υπήρξε προνομιακή μεταχείριση προς την Novartis που έγινε μέσα από υπουργικές αποφάσεις».

Γεωργιάδης: Καταθέτω αγωγή στον Παύλο Πολάκη

Αγωγή κατά του Παύλου Πολάκη καταθέτει ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα όσα συνεχίζει να του καταλογίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης παίρνοντας το λόγο στη Βουλή μετά την σημερινή επανέναρξη της συζήτησης που είχε διακοπεί χτες μετά το πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον κ. Πολάκη.

«Δεν θα ξαναπαντήσω στον Παύλο Πολάκη ότι και αν ξαναπεί Η μόνη συζήτηση μαζί του θα γίνει στο δικαστήριο, στην αγωγή που καταθέτω» είπε καταλήγοντας ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του.

«Καταθέτω το σύνολο της πράξης αρχειοθέτησης. Είναι ύμνος. Καταλήγει ότι όχι μόνο δεν έχω ωφελήσει τη Novartis, αλλά την έχω βλάψει κιόλας. Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε. Αθώος ήμουν από την αρχή. Αθώος είναι ο κάθε συμπολίτης μας μέχρι να καταδικαστεί σε δικαστήριο. Εμένα πριν 5 χρόνια με έλεγξαν για να καταλήξουν αν υπάρχουν ενδείξεις να οδηγηθώ σε κατηγορία. Δεν βρήκαν το παραμικρό», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας τόνισε: «Τι πρέπει να κάνω για να σταματήσετε να μιλάτε για τη Novartis; Με κατηγορείτε ότι τα πήρα και έκαναν 5 χρόνια έρευνα. Θα θέλατε δικαστήριο με πρόεδρο τον Πολάκη και εισαγγελέα τον Βαξεβάνη, προφανώς. Επί δικής μου θητείας είχαμε τη χαμηλότερη δαπάνη στο υπουργείο Υγείας στα φάρμακα».

Για το «τσίγκινο σωβρακάκι» που του είπε ο Παύλος Πολάκης στο εντευκτήριο της Βουλής, τόνισε: «Δεν βρέθηκε κανείς να του πει ν’ ανακαλέσει. Ούτε αυτό δεν μπορέσατε να καταδικάσετε».

Τέλος, απευθυνόμενος προς το ΚΙΝΑΛ, δήλωσε: «Κύριε Κωνσταντινόπουλε ντρέπομαι. Εξισώνετε εμένα με τον κ. Πολάκη;»

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com