Παρίσι: Η αστυνομία εκκένωσε κατάληψη φιλοπαλαιστινιακών ακτιβιστών στη σχολή Πολιτικών Σπουδών

Αστυνομικοί μπήκαν σήμερα στο περίβλεπτο πανεπιστήμιο Sciences Po του Παρισιού και απομάκρυναν τους φοιτητές ακτιβιστές οι οποίοι είχαν καταλάβει κτίρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

by Times Newsroom

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι αστυνομικοί έβγαλαν από τα κτίρια πολλούς από τους περίπου 70 φοιτητές που παρέμεναν εκεί. Σε αντίθεση με ορισμένες πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ, οι γαλλικές κινητοποιήσεις ήταν ειρηνικές και δεν υπήρξαν ενδείξεις βίας κατά την απομάκρυνση των φοιτητών.

Η σχολή Πολιτικών Σπουδών έχει βρεθεί στο επίκεντρο των γαλλικών φοιτητικών κινητοποιήσεων που ωστόσο παραμένουν μικρότερες σε κλίμακα σε σύγκριση με εκείνες στις ΗΠΑ.

Το πανεπιστήμιο ήταν κλειστό σήμερα και γύρω από το κεντρικό κτίριο είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Ζακ, ένας φοιτητής που αρνήθηκε να αποκαλύψει το επώνυμό του, είπε ότι ήταν ένας από τους περίπου 70 που πέρασαν τη νύχτα τους στο πανεπιστήμιο. Είπε στο Reuters ότι το πρωί σήμερα οι ακτιβιστές απέρριψαν το τελεσίγραφο της διοίκησης του πανεπιστημίου να εκκενώσουν μεγάλο μέρος του κτιρίου και να περιορίσουν τη διαμαρτυρία τους σε έναν καθορισμένο, μικρότερο χώρο.

Μιλώντας πριν από την αστυνομική επέμβαση, ένας εκπρόσωπος του Sciences Po είπε ότι το πανεπιστήμιο αναζητούσε μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» με τους φοιτητές και ότι ορισμένα παραρτήματά του στη Ρεν, τη Χάβρη και το Πουατιέ επηρεάστηκαν επίσης από τις κινητοποιήσεις. Το Sciences Po στη Λιόν, που δεν σχετίζεται με εκείνο του Παρισιού, είχε επίσης αποκλειστεί σήμερα από διαμαρτυρόμενους φοιτητές, ενώ κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και στη Σχολή Δημοσιογραφίας της Λιλ, σύμφωνα με τα πλάνα που πρόβαλαν τα γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια.

Την Πέμπτη ο διευθυντής του Sciences Po του Παρισιού, ο Ζαν Μπασέρ, απέρριψε τα αιτήματα των φοιτητών να αναθεωρήσει η σχολή τους δεσμούς της με ισραηλινά πανεπιστήμια, ωθώντας τους έτσι να συνεχίσουν το κίνημά τους και τουλάχιστον ένα άτομο να προχωρήσει σε απεργία πείνας, σύμφωνα με έναν φοιτητή.

Ο Σαμουέλ Λεζουαγιέ, ο επικεφαλής της Ένωσης Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας, είπε ότι οι γαλλικές φοιτητικές κινητοποιήσεις είναι πιο ειρηνικές σε σύγκριση με εκείνες των ΗΠΑ, επειδή στη Γαλλία υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία για διάλογο. «Με τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών στα γαλλικά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου και του Sciences Po, είναι ακόμη δυνατόν να γίνει διάλογος. Νομίζω μάλιστα ότι υπάρχει αυξημένη επιθυμία για συζήτηση», είπε.

Η γαλλική κυβέρνηση πάντως προειδοποίησε, την ώρα που ξεκινούσε η αστυνομική επιχείρηση, ότι «είναι και θα παραμείνει πλήρως αποφασισμένη» να διατηρήσει την τάξη. «Αναφορικά με την κατάσταση στα (πανεπιστημιακά) ιδρύματα, σε ορισμένες περιπτώσεις επιλύθηκε μέσω διαλόγου. Για τις άλλες, υποβλήθηκαν αιτήματα από τους προέδρους των πανεπιστημίων και οι δυνάμεις της τάξης επενέβησαν αμέσως. Αυτή η αποφασιστικότητα αποδίδει: 23 χώροι εκκενώθηκαν χθες» αναφέρεται σε μια κυβερνητική ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτήν, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ζήτησε την επέμβαση της αστυνομίας στο Science Po του Παρισιού μόλις υποβλήθηκε το αίτημα από τη διοίκηση της σχολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com