ΠΑΣΟΚ : Δημοσκοπική πτώση και αλλαγή πορείας

Η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στη δημοσκοπική κάμψη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι επιστροφή στη γραμμή των ίσων αποστάσεων έναντι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερος… Ανδρουλάκης!

by Times Newsroom

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ, παντού. Τουλάχιστον όχι σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις. Δεν τις απαξιώνουν και δεν τις συκοφαντούν όπως ο Παύλος Πολάκης που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 35% αλλά οι δημοσκόποι δήθεν το κρύβουν ή όπως ο Χρίστος Σπίρτζης που λέει ότι ο δημοσκοπήσεις είναι στημένες και εκείνος ξέρει άλλες που δίνουν μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όταν τον ρωτούν γιατί δεν τις εμφανίζει, απαντά πολύ πειστικά «γιατί έτσι»…

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων -και κυρίως το ενδεχόμενο η πτώση να συνεχιστεί- φέρνουν προβληματισμό, γκρίνια και αντίδραση.

Στοπ στις διαρροές

Σε πρώτη φάση, γίνεται προσπάθεια να σταματήσουν οι απομακρύνσεις και οι παραιτήσεις υποψηφίων που «πληγώνουν» την εικόνα του κόμματος. Οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη προσπαθούν έτσι ώστε ο Παντελής Περιβολάρης, που μπήκε στο κόμμα επί Φώφης Γεννηματά, του προτάθηκε να είναι υποψήφιος βουλευτής Καστοριάς αλλά έφυγε με καταγγελίες για αποκλεισμούς και ερασιτεχνισμούς της ηγεσίας, να είναι ο τελευταίος σε μία ήδη όχι μικρή λίστα παραιτήσεων και αποχωρήσεων.

Είναι κοινή διαπίστωση, ωστόσο, ότι η δυναμική έχει χαθεί και αν δεν επιστρέψει, τότε το μονοψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις -που είναι για την ηγεσία, τα στελέχη αλλά και τους ψηφοφόρους του κόμματος που έβλεπαν 13%, 14% και 15% τους τελευταίους μήνες-,  το ψυχολογικό όριο δηλαδή, είναι πολύ πιθανό.

Κοινή διαπίστωση είναι και το ότι η στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράστηκε με τη φράση Ανδρουλάκη «η Ν.Δ. πρέπει να επιστρέψει στην αντιπολίτευση», όχι απλώς δεν βοήθησε, αλλά έπληξε και τον ίδιο και το κόμμα. Στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη κατάλαβαν ότι ανεξαρτήτως του πόσοι πολίτες είναι εναντίον της κυβέρνησης, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα, παρά τα όσα τους λένε από την Κουμουνδούρου, είναι ισχυρό. Και σε επίπεδο κοινής γνώμης και, ακόμα περισσότερο, σε επίπεδο ψηφοφόρων ή δυνητικών ψηφοφόρων του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην Κατερίνη, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μία προσπάθεια να διορθώσει το μήνυμα. «Θα φύγει ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να επιστρέψει ο κ. Τσίπρας. Και αυτό είναι το στοίχημα της δημοκρατικής παράταξης. Μια κυβέρνηση δημοκρατική, προοδευτική, ρεαλιστική, η οποία θα μιλάει στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος» είπε.

Ανέβασε πολύ τον πήχη, βάζει μεγάλο προσωπικό στοίχημα και αυτό είναι από μόνο του ένα μεγάλο ρίσκο και το κυριότερο, αναλαμβάνει το ρίσκο να εξηγήσει πώς θα γίνει αυτό. Και πρέπει να το εξηγήσει, κρύβοντας τον μεγάλο του φόβο, που είναι η χώρα να οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές, για τις οποίες τα ίδια τα στελέχη του κόμματος εκφράζουν ανοικτά τους φόβους τους. Φοβούνται ότι η πόλωση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να συρρικνώσει επικίνδυνα το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή.

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Παραίτηση Ανδρουλάκη από την Ευρωβουλή

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του από τη θέση του ενός εκ των δύο ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η άλλη είναι η Εύα Καϊλή, της οποίας η εμπλοκή έχει στοιχίσει ήδη αρκετά, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη ελπίζουν να μην είναι ακόμα στη φυλακή αλλά σε κατ’ οίκον περιορισμό όταν θα γίνονται οι εκλογές στην Ελλάδα.

Με την παραίτησή του ο Νίκος Ανδρουλάκης βάζει τον Νίκο Παπανδρέου στην Ευρωβουλή, κίνηση που ελπίζει ότι θα μετρήσει στο παπανδρεϊκό μπλοκ προεκλογικά.

Κυρίως όμως -λένε οι επιτελείς του- στέλνει το μήνυμα ότι αφιερώνεται 100% στην προεκλογική μάχη, χωρίς το εμπόδιο της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, που αντικειμενικά του στοίχισε το περασμένο διάστημα.

Απάντηση

Με αυτήν την κίνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στοχεύει να απαντήσει και στις δύο βασικές κριτικές που δέχεται το τελευταίο διάστημα.

» Πρώτον, ότι με την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε προσδοκίες που δεν καταφέρνει να δικαιώσει.

» Δεύτερον, ότι η αναγνωρισιμότητά του παραμένει χαμηλή, ενώ το ηγετικό του χάρισμα αμφισβητείται (ή αναζητείται, όπως προτιμούν οι συνεργάτες του).

Ηδη οργανώνεται πρόγραμμα περιοδειών του προέδρου σε όλη την Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προετοιμάζεται για μια πολύ δύσκολη προεκλογική περίοδο και  βγάζει τον ίδιο τον πρόεδρό του στον δρόμο.

Μετά τις ανακοινώσεις για τα ψηφοδέλτια, με τις εμφανίσεις του σε όλη την Ελλάδα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επανακαθορίσει τον διμέτωπο απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και με κάθε ευκαιρία θα ασκεί κριτική τόσο στη Ν.Δ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως έγινε με το θέμα του προέδρου της ΑΔΑΕ που το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν γίνεται δεκτό το αίτημά του να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει ο ίδιος και άμεσα, εφόσον το sms Καλογρίτσα για τον Νίκο Παππά είναι πραγματικό.

Στοίχημα μεγάλο ωστόσο και ίσως πολύ κρίσιμο για να συγκρατήσουν το δημοσκοπικό ποσοστό του κόμματος είναι να πείσουν ότι επιθυμούν πραγματικά την πολιτική σταθερότητα και έχουν τρόπους να τη διασφαλίσουν.

Πηγή: EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com