ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Εκλογές επιβίωσης

Το Κίνημα "πληρώνει" τις επιλογές του αρχηγού του που δεν είχε σαφή και σταθερό πολιτικό λόγο

by Times Newsroom
  • ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΛΥΒΑΣ

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα έπρεπε να διεκδικεί την δεύτερη θέση στις προσεχείς εκλογές και μάλιστα από θέση ισχύος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι προϋποθέσεις υπήρχαν και το κλίμα ήταν ευνοϊκό, όπως έδειξε και η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες για την ανάδειξη προέδρου, αλλά και οι δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία. Ήταν η στιγμή που απαιτούνταν ριζοσπαστικές-υπερβατικές παρεμβάσεις στην κοινωνία, αλλά και στο ίδιο το κόμμα ώστε να κάνει άλμα προς τα μπρος και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και η ψυχολογία ότι τον χώρο μας μπορούμε να τον διεκδικήσουμε πειστικά και να τον κερδίσουμε. Δυστυχώς υπήρξε ανεπάρκεια.

Ο νέος πρόεδρος εξακολουθούσε να κρατά τη θέση του ευρωβουλευτή και λειτουργούσε με εκπροσώπους του στα όργανα. Έτσι αντί να καταπολεμηθούν οι παθογένειες που υπάρχουν στο χώρο από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήταν ισχυρό και το είχαν οδηγήσει σε αλλεπάλληλες κρίσεις, χρησιμοποιήθηκαν και από την νέα ηγετική ομάδα η οποία φρόντισε από την αρχή να ισχυροποιήσει την θέση της ενώ δεν απειλούνταν από πουθενά, με την λογική του διαχωρισμού: «οι δικοί μας και οι άλλοι». Δεν έγινε ουσιαστική προσπάθεια για να οργανωθεί με νέους σύγχρονους τρόπους η βάση του κινήματος με την αξιοποίηση όσων συμμετείχαν στις ψηφοφορίες για την ανάδειξη ηγεσίας και φάνηκε πολύ γρήγορα ότι το δίδυμο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακλόνητο.

Ταυτόχρονα δεν υπήρξε σαφής και σταθερός πολιτικός λόγος από την νέα ηγεσία με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τους εκλογικούς στόχους. Όλο και κατέβαινε ο πήχης μέχρι που έφτασε στο διψήφιο 10% δηλαδή που στην ουσία δεν σημαίνει τίποτα, ειδικά όταν είχες να διεκδικήσεις χώρο από έναν ΣΥΡΙΖΑ που τον βάραιναν μια άθλια διακυβέρνηση και με μια επίσης άθλια και ανύπαρκτη αντιπολίτευση. Υπήρχε κενό, αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκε. Με όλα αυτά δεν περιχαράκωσες τον κόσμο σου, τον ζάλισες με τις εναλλαγές και τις αντιφάσεις στην πολιτική σου και τον κατέστησες έρμαιο και εύκολη λεία και για την ΝΔ και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν κατάφερες να βρεις μια ισορροπία στην αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση και προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε έχει λεηλατήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Με αυτά τα δεδομένα πάμε για τις εκλογές σε λίγες μέρες και πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να μην απογοητεύσουμε τους εναπομείναντες μοϊκανούς. Γιατί όταν δεν πετυχαίνεις έστω και τους μετά μεγάλες εκπτώσεις στόχους σου σκορπίζεις απογοήτευση με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που έχει αυτό. Από καρό κρούω τον κώδωνα του κινδύνου με κριτική και προτάσεις μέχρι που άκουσα και προτροπές από διάφορους χθεσινούς να πάω στην ΝΔ ή δεν ξέρω που. Δεν πειράζει, όπως δεν πειράζει να είσαι χθεσινός.

Αυτό που πειράζει είναι να μην προσπαθείς να μάθεις πρώτον πού βρίσκεσαι και δεν ξύνεις με ένα μαχαιράκι την μπογιά για να δεις τι υπάρχει από κάτω. Αν το έκαναν θα έβλεπαν ότι αυτοί που διαπαιδαγωγήθηκαν στο ΠΑΟΚ κυρίως από τον ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου την εποχή του 13% και πριν αρχίσει να φαίνεται η προοπτική της εξουσίας είναι τόσο θωρακισμένοι ιδεολογικά και πολιτικά που δεν γίνεται να πάνε αλλού. Αυτό που έφερε ο Α.Παπανδρέου ήταν για την εποχή ενάντια σε όλα. Απέναντι στο Καπιταλιστικό σύστημα και απέναντι στον λεγόμενο υπαρκτό σοσιαλισμό και την κομματική γραφειοκρατία. Μια ανάσα μέσα στην ασφυξία που προκαλούσε ο ψυχρός πόλεμος.

Δεν έχουν αλλάξει πολλά και αυτή η δροσερή πνοή είναι απαραίτητο να δίνει προοπτική. Δεν χρειάζεται να κυβερνάς, αρκεί η κοινωνική δράση από ένα υγιή φορέα. Έτσι ανοίγεις δρόμους και κερδίζεις τον πολίτη και όχι με την κατάσταση που βρίσκεσαι τώρα και που ο καθένας που δεν ξέρω τι νομίζει ότι είναι ανακοινώνει από μόνος του δημοτικούς συνδυασμούς για να διαπραγματεύεται το πώς θα μπει σε ένα διεφθαρμένο κατεστημένο και να αποκτήσει κοινωνική οντότητα και αναγνώριση. Όχι λοιπόν δεν μπορούν να πούνε κάτι τέτοιοι σε κανέναν από αυτούς που έζησαν το ΠΑΣΟΚ από το μικράτα τους χωρίς να μαγευτούν από την μεγαλύτερη σειρήνα την εξουσία, τι να κάνουν. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν γιατί το κάνουν πολλά χρόνια.

Ανεξάρτητα από τον εκλογικό στόχο που ανάλογα με τις συγκυρίες και τις δημοσκοπήσεις θέτει η ηγεσία, αυτές οι εκλογές είναι αναμέτρηση επιβίωσης για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Την επομένη των εκλογών πρέπει να αλλάξουμε περπατησιά ώστε να μπορέσουμε να εκφράσουμε μια νέα προοδευτική προοπτική για την χώρα. Αυτό μόνο το ΠΑΣΟΚ το έκανε μια φορά και μπορεί να το ξανακάνει.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή