Πατέλης για Credit Suisse: Απολύτως ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες και οι καταθέσεις

Εν μέσω αναταράξεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, λόγω των εξελίξεων στις δύο αμερικανικές τράπεζες και στην ελβετική Credit Suisse, ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν καθόλου.

by Times Newsroom

Μάλιστα, προσέθεσε ότι «θα δείτε ότι σε διάστημα χρόνου είναι πιο πιθανό κάποιοι Έλληνες να μεταφέρουν τα χρήματά τους από ελβετικές τράπεζες σε ελληνικές, παρά το αντίθετο, από ό,τι γινόταν ιστορικά και διαχρονικά. Θα το ζήσουμε και αυτό».

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς, οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής στην περίοδο των κάπιταλ κοντρόλ και κούρεμα καταθέσεων, ο κ. Πατέλης κατηγορηματικά απάντησε «όχι, όσο φυσικά έχουμε μία κυβέρνηση και μία σταθερότητα και μία σοβαρότητα». «Η ζωή πάντα θα μας φέρνει δυσκολίες και πάντα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα. Αυτή είναι τουλάχιστον η δική μου άποψη. Αλλά όχι, δεν θα ξαναζήσουμε τις στιγμές του 2015» συμπλήρωσε

Η μεγάλη εικόνα του τι συμβαίνει, περιέγραψε ο κ. Πατέλης είναι η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως, η νομισματική σύσφιξη. Όπως ανέφερε, όταν αυξάνεται το κόστος χρήματος, αργά ή γρήγορα, βγαίνουν στην επιφάνεια τα προβλήματα αυτών που είναι πιο ευάλωτοι ή πιο ασταθείς.

«Η χώρα μας πάντως δεν θα είναι στο επίκεντρο και γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προάγουμε τη σταθερότητα. Η σταθερότητα φέρνει την εμπιστοσύνη, η εμπιστοσύνη φέρνει επενδύσεις, καταθέσεις και φυσικά την επενδυτική βαθμίδα που συνεχίζουμε και την έχουμε ως στόχο και την οποία συνεχίζουμε και πιστεύουμε ότι θα την αποκτήσουμε φέτος και προφανώς όλα αυτά προϋποθέτουν και την πολιτική σταθερότητα» σημείωσε ο κ. Πατέλης.

Συνοψίζοντας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, επισήμανε ότι «το παγκόσμιο σκηνικό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε», ωστόσο, «αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η χώρα μας είναι πολύ πιο ασφαλής και σήμερα δεν είναι στο κέντρο της προσοχής».

«Το λέω αυτό γιατί όλοι ζήσαμε προφανώς την κρίση. Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από ό,τι ήταν το 2015 και το 2019 και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πλέον θεωρείται από τα ασφαλή. Αυτό έχει συμβεί, πρώτον, γιατί απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια, τα οποία να θυμίσω ήταν σχεδόν το μισό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών το 2019. Σήμερα είναι μονοψήφιος αριθμός μέσω του λεγόμενου προγράμματος Ηρακλή. Δεύτερον, θωρακίστηκαν κεφαλαιακά οι τράπεζες. Τρίτον και το βασικότερο η εμπιστοσύνη. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν αυξηθεί περίπου 45 δισεκατομμύρια τα τελευταία χρόνια, ένα τεράστιο ποσό και σήμερα οι τράπεζές μας έχουν λόγο καταθέσεων προς δάνεια από τον υψηλότερο στην Ευρώπη. Δηλαδή υπάρχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες και να υπενθυμίσω και το εκπληκτικό που ο επικεφαλής της εταιρείας τεχνολογίας με έδρα τη Βοστόνη λέει ότι φέρνω τα χρήματα μου στην Ελλάδα γιατί εδώ είναι πιο ασφαλή. Εκεί είμαστε» είπε αναλυτικά ο κ. Πατέλης.

Εξέφρασε τέλος, την εκτίμηση ότι η άνοδος των επιτοκίων θα δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, χωρίς να βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία κοντά σε μια επανάληψη του φαινομένου του 2007-2008, «κυρίως διότι όλοι μάθανε το μάθημά τους και οι τράπεζες παγκοσμίως έχουν πολλά περισσότερα κεφάλαια από ό,τι είχαν πριν».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή