Παύλος Πολάκης: Βγαίνει από τα ψηφοδέλτια αλλά όχι από το κόμμα

 O αποκλεισμός του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι δεδομένος αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημάνει τη διαγραφή του από το κόμμα.

by Times Newsroom

Η εισήγηση του Εκτελεστικού Οργάνου για τον Παύλο Πολάκη είναι να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές αλλά φαίνεται ότι οι υπερασπιστές του ‘ήταν τόσοι πολλοί που δεν επέτρεψαν τη διαγραφή του από το κόμμα./

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη (02/03/2023) θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία μετέχει και ο Παύλος Πολάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια και θα ακολουθήσει την Παρασκευή (03/03/2023) η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε η Ράνια Σβίγγου, η Όλγα Γεροβασίλη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Γιώργος Βασιλειάδης, ενώ το «παρών» λόγω της διευρυμένης σύνθεσης, έδωσε ο Νίκος Μπίστης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε επί περίπου τέσσερις ώρες για την υπόθεση του Παύλου Πολάκη, μετά την επίμαχη ανάρτηση της Κυριακής που οδήγησε στην αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως το θέμα είναι να επικρατήσει το κόμμα στις εκλογές κι όχι για το πώς κι αν θα «φαγωθεί» ο Πολάκης, στέλνοντας ένα μήνυμα ομόνοιας και κοινού μετώπου κατά της κυβέρνησης. Ξεκαθαρίζει δε ότι ο Κρητικός βουλευτής δεν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως ό,τι κι αν αποφασιστεί, θα στηρίξουν το δικαίωμα του… κάθε Πολάκη να εκφράζεται πολιτικά και να μην ποινικοποιούνται οι απόψεις του.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να παραπεμφθεί ο σύντροφος Παύλος Πολάκης, μετά την κρίση που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν ορθή και επιβεβλημένη. Θα κριθεί από αυτή, με ηρεμία, ψυχραιμία και δικαιοσύνη, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα, που διέπεται από κανόνες και αρχές.

Απαιτεί να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Και απαιτεί να μη δίνουμε τις κρίσιμες ώρες δικαιώματα αντίπαλο. Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα. Δε νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο το Εκτελεστικό Γραφείο ομοφώνως εισηγείται στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που θα συνεδριάσει μεθαύριο Πέμπτη, τη μη συμμετοχή του συντρόφου Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια κόμματος ενόψει της επόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Υπογραμμίζουμε τέλος ότι συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους».

Η πρώτη δήλωση του Τσίπρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στην διακυβέρνηση ούτε για να γκρεμίσει, ούτε για να εκδικηθεί, θα έρθει για να δημιουργήσει, σχολίασε για το θέμα του Παύλου Πολάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας νωρίτερα στο τέταρτο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», με τίτλο «Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο».

Εγώ αποφάσισα την παραπομπή και την καθαίρεση του από την θέση του τομεάρχη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες, έχει όργανα και εκεί θα κριθούν όλα.

«Εγώ κρίνω το μέτρο και το βαθμό της αξιολόγησης των πράξεων που εκθέτουν το κόμμα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει διαδικασίες και όργανα» τόνισε, προσθέτοντας ότι « έχω ευθύνη να προστατέψω το κόμμα μου αλλά να προχωρήσω προς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές».

Δεν θα ασχοληθεί το όργανο του κόμματος με την παραπομπή. Έχει ήδη αποφασιστεί από εμένα η παραπομπή του, σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα. Δεν παραπέμπει για διαφορετικές απόψεις π.χ. για τον εμβολιασμό. Αλλά είναι διαφορετικό να καταθέτει άλλο σχέδιο προεκλογικά, είπε.

Από τη δική του πλευρά ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο MEGA, χαρακτήρισε μεν λανθασμένο το ύφος του βουλευτή Χανίων, αλλά σημείωσε ότι «δεν προκύπτει θέμα διαγραφής». Το θέμα είχε σχολιάσει και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ξεκαθάριζε πως δεν περισσεύει κανείς, παίρνοντας και εκείνος θέση κατά της διαγραφής του Παύλου Πολάκη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος που τάχθηκε κι αυτός κατά της διαγραφής του βουλευτή Χανίων. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει στη διαγραφή του κυρίου Πολάκη. Αυτά τα οποία κάνει ο Παύλος δεν απάγουν κάποια ηθική απαξία στο πρόσωπό του. Είναι κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν δείχνουν διαφθορά, δεν δείχνουν κάποια έκθεση, κάποια σύγκρουση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ». Στο ίδιο μοτίβο και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μιλώντας στο Reader τάχθηκε κι αυτός κατά της διαγραφής.

Εξάλου, σε δήλωση που κοινοποίησε στα social media ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας, όχι μόνο τάχθηκε κατά της διαγραφής Πολάκη, αλλά τον στήριξε κιόλας στον πυρήνα της τοποθέτησής του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Πολάκης λέει… φωναχτά όσα σκέπτονται και δεν τολμούν να εκστομίσουν άλλοι σύντροφοί του.

ΝΔ: Από πού κρατούν άραγε Πολάκης και Παππάς τον Τσίπρα, για να τους κρατάει;

«Σε ένα δημοκρατικό κόμμα, η διαγραφή του κ. Πολάκη μετά τη χυδαία και φασιστική ανάρτηση με τις προγραφές δημοσιογράφων και δικαστικών, θα ήταν αυτονόητη» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σε συνέχεια των εξελίξεων με την ομόφωνη εισήγηση να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑο Παύλος Πολάκης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ακόμη: «Ο φοβισμένος κ. Τσίπρας δεν τολμάει ούτε αυτό, παρότι από τον ΣΥΡΙΖΑ το είχαν προαναγγείλει. Γιατί, εκτός από τον κ. Πολάκη, πρέπει να καταδικάσει και τις απόψεις του. Δηλαδή, αυτά που λέει κι ο ίδιος με άλλα λόγια. Αλλά ούτε αυτό μπορεί να κάνει, ούτε τον καταδικασμένο στενότερο συνεργάτη του, κ. Παππά, να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων. Από πού τον κρατούν άραγε για να τους κρατάει;».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή