PEGA: «Ευρωπαϊκό ζήτημα» τα λογισμικά παρακολούθησης

«Η κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει να διευκρινιστεί επειγόντως λόγω των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2023»

by Times Newsroom

Πρόκειται για «ευρωπαϊκό ζήτημα» τόνισε η εισηγήτρια της PEGA, Σοφί Ιν’τ’Βελτ, μιλώντας για τα λογισμικά παρακολούθησης στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφορικά με το σχετικό προσχέδιο της έκθεσης της εν λόγω επιτροπής.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, το προσχέδιο της έκθεσης αναφέρει πως η κατάσταση σχετικά με την χρήση λογισμικού παρακολούθησης πρέπει να διευκρινιστεί επειγόντως, λόγω των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2023.

Τόσο η ΕΥΠ όσο και η κυβέρνηση αρνούνται κατηγορηματικά ότι το Predator έχει ποτέ αγοραστεί ή χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με την PEGA δεν φαίνεται να υπάρχει έντονη αναζήτηση για την προέλευση των επιθέσεων με λογισμικό παρακολουθήσεων.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι μετά τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ.

Επισημαίνεται ακόμη από την PEGA ότι η παρακολούθηση για πολιτικούς λόγους δεν είναι καινούργια για την Ελλάδα, αλλά οι νέες τεχνολογίες λογισμικού κατασκοπείας διευκολύνουν πολύ την παράνομη παρακολούθηση, ιδίως σε ένα πλαίσιο σοβαρά εξασθενημένων διασφαλίσεων. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως η Πολωνία, η κατάχρηση του λογισμικού παρακολούθησης δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά μάλλον ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε ad hoc βάση για πολιτικά και οικονομικά οφέλη, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης της PEGA.

Παράλληλα, όπως προσθέτει, διαβρώνει εξίσου τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και δίνει άφθονο χώρο στη διαφθορά, ενώ αυτές οι ταραγμένες εποχές απαιτούν αξιόπιστη και υπεύθυνη ηγεσία.

Το προσχέδιο της έκθεσης, εκτιμά, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επίσης ότι οι αποκαλύψεις για χρήση λογισμικού παρακολούθησης και η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ αφηγούνται μια πολύ ανησυχητική ιστορία ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών και νεποτισμού και πολιτικής επιρροής.

Ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων για την ταυτότητα του αγοραστή και χρήστη του Predator στις ελληνικές περιπτώσεις, δεν μπορεί να εξακριβωθεί με βεβαιότητα ποιος παράγοντας έχει αποκτήσει το Predator, υπογραμμίζει το προσχέδιο της έκθεσης της PEGA.

Αναφέρεται επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αδιαπέραστης πολυπλοκότητας, αλλά υπάρχουν λίγα πρόσωπα και οντότητες που διαδραματίζουν βασικό ρόλο.

Τέλος, στο προσχέδιο της έκθεσης σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει κατ’ αρχήν ένα αρκετά ισχυρό νομικό πλαίσιο. Ωστόσο, οι νομικές τροποποιήσεις έχουν αποδυναμώσει κρίσιμες διασφαλίσεις και ο πολιτικός διορισμός σε βασικές θέσεις αποτελεί εμπόδιο στον έλεγχο και τη λογοδοσία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com