Πελόζι: Αναχώρησε από την Ταϊβάν – Η ένταση παραμένει

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν

by Times Newsroom

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αναχώρησε σήμερα από την Ταϊβάν έπειτα από μία ιστορική και αμφιλεγόμενη επίσκεψη στην οποία το Πεκίνο απάντησε με απειλές και ανακοινώσεις για διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων.

Η 82χρονη Πελόζι χαιρέτισε τους αξιωματούχους στον διάδρομο του αεροδρομίου Σονγκσάν στην Ταϊπέι προτού επιβιβαστεί σε αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που απογειώθηκε στις 6.00 μ.μ. τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Η Πελόζι, η αντιπροσωπεία της οποίας πραγματοποίησε μια στάση που δεν είχε ανακοινωθεί αλλά παρακολουθείτο εκ του σύνεγγυς στην Ταϊβάν χθες βράδυ (τοπική ώρα) έπειτα από επισκέψεις στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, αναμένεται να συνεχίσει την ασιατική περιοδεία της με στάσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία

Όξυνση

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC, η κλιμάκωση που τροφοδότησε η άφιξη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής στην Ταϊβάν δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα: ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο προέβησαν σε βήματα όξυνσης του μεταξύ τους μετώπου και πλέον δεν είναι εύκολο για καμία από τις δύο πλευρές να κάνει πίσω.

Το βρετανικό δίκτυο μιλά για μια νέα κανονικότητα, η οποία κρύβει σημαντικούς κινδύνους. Μετά από χρόνια «πολιτικής ήπιας ισχύος» από την πλευρά του Πεκίνου προς την Ταϊπέι, ο Σι Τζινπίνγκ είχε υιοθετήσει μια πιο πιεστική προσέγγιση και η κινεζική ηγεσία, ίσως βρήκε, με την επίσκεψη Πελόζι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κεφαλαιοποιήσει αυτή την στρατηγική.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή