Πενήντα χρόνια μετά: Η τελευταία μέρα του πόνου για το κορίτσι του Ναπάλμ

Στη συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBC η Θι Κιμ Πουκ θυμήθηκε ότι έπαιζε με άλλα παιδιά όταν Βιετναμέζοι στρατιώτες της είπαν να τρέξει.

by Times Newsroom

Η φωτογραφία της έγινε σύμβολο της φρίκης του πολέμου του Βιετνάμ. Η Τι Κιμ Πουκ  φωτογραφήθηκε σε ηλικία εννέα ετών καθώς έτρεχε γυμνή και ουρλιάζοντας από πόνο. Το χωριό της μόλις είχε βομβαρδιστεί με αμερικανικές βόμβες ναπάλμ.

Στη συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBC η Θι Κιμ Πουκ θυμήθηκε ότι έπαιζε με άλλα παιδιά όταν Βιετναμέζοι στρατιώτες της είπαν να τρέξει.

O φωτογράφος του Associated Press Νικ Ουτ απαθανάτισε τη στιγμή, μια φωτογραφία που εμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδο των New York Times την επόμενη μέρα και του χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ.

Ο ίδος φρόντισε να την μεταφέρει στο νοσοκομείο μαζί με άλλα παιδιά του χωριού και της έδωσε το  περίφημο προσωνύμιο «Napalm Girl» – το  Κορίτσι της Ναπάλμ.

«Είδα την Κιμ να τρέχει και εκείνη φώναξε στα βιετναμέζικα: “Καίει. Καίει”, είπε στο CNNi του Λος Άντζελες. «Όταν τράβηξα τη φωτογραφία, είδα ότι το σώμα της είχε καεί άσχημα. Ακούμπησα όλο τον εξοπλισμό της κάμερας στον αυτοκινητόδρομο και έριξα νερό στο σώμα της».

Η Πουκ πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο στο νοσοκομείο αναρρώνοντας από τα τραύματά της και έζησε 50 ολόκληρα χρόνια με συνεχή πόνο και προβλήματα στην κίνηση, όπως αναφέρει ο Guardian.

Αυτή την εβδομάδα υποβλήθηκε στον 12ο και τελευταίο γύρο της θεραπείας της.

Όπως είπε  μισούσε τη φωτογραφία και ένιωθε άσχημη και ντροπιασμένη  που απεικονίστηκε γυμνή. Τα επόμενα χρόνια σκέφτηκε αρκετές φορές την αυτοκτονία.

ASSOCIATED PRESS
ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΝΑΠΑΛΜ ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚ ΟΥΤ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΓΙΝΑΝ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ…ΛΑΘΟΣ ΛΟΓΟ

Tη δεκαετία του 1990 μετακόμισε στον Καναδά και ίδρυσε το Kim Foundation International, το οποίο προσφέρει ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης ψυχολογικής υποστήριξης, σε παιδιά που επλήγησαν από τον πόλεμο.

Τώρα, όπως είπε στο CNBC: «Δεν είμαι πια θύμα πολέμου. Είμαι επιζών. Αισθάνομαι ότι πριν από 50 χρόνια, ήμουν θύμα πολέμου, αλλά 50 χρόνια αργότερα,είμαι φίλη, βοηθός, μητέρα, γιαγιά και επιζών που φώναζε για ειρήνη».

Ο 71χρονος Νικ Ουτ, ταξίδεψε στο Μαϊάμι αυτήν την εβδομάδα για να τιμήσει την 50η επέτειο και το τέλος της θεραπείας της.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή