Πεντάροφσκι: Κοινός τόπος η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική πρόθεση να εφαρμόσουμε όλα εκείνα που είναι γραμμένα στο κείμενο της συμφωνίας»

by Times Newsroom 1

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από τη χώρα του που καλύπτουν την επίσκεψή του στην Αθήνα, ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του ζήτησε τη βοήθεια της Ελλάδας αναφορικά με την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του.

«Στη συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη έγινε ειδική αναφορά στη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία. Του ζήτησα, ως ισχυρό μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) τα τελευταία χρόνια και ως πρωθυπουργός μίας χώρας μέλους που πρέπει να γνωρίζει το πλήρες νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αυτή δεν υπάρχει μόνο για την επίλυση των διαφορών στο όνομα, αλλά και για τη θεμελίωση μίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, (σ.σ. του ζήτησα) σε αυτό το κομμάτι τη στήριξη και τη βοήθειά του με εκείνους τους εκπροσώπους των κρατών-μελώνοι οποίοι είναι ακόμα σκεπτικοίπρωτίστως με τη Βουλγαρία, και ασφαλώς και με άλλους που ενδεχομένως θα είχαν αρνητικές παρατηρήσεις για τη δεύτερη χώρα, η οποία ανεπισήμως αντιμετωπίζεται ως πακέτο με εμάς, την Αλβανία», ανέφερε ο Στέβο Πεντάροφσκι.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ ΜΠΕ από τα Σκόπια, ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε οποιεσδήποτε εγγυήσεις ή υποσχέσεις, καθώς αυτό δεν εξαρτάται από αυτόν (σ.σ. τον Έλληνα πρωθυπουργό) και συμπλήρωσε: «Έλαβα, όμως, ξεκάθαρη δέσμευση και ξεκάθαρη δήλωση από πλευράς του ότι το έχει κάνει αυτό μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει να το κάνει».

Ο Πεντάροφσκι σημείωσε επίσης ότι στις συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό έλαβε τη διαβεβαίωση ότι επιθυμούν την πλήρη εφαρμογή τής Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ παράλληλα ο ίδιος υπογράμμισε την προσήλωση της Βόρειας Μακεδονίας στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας «κατά γράμμα».

«Είμαστε απολύτως σοβαροί σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική πρόθεση να εφαρμόσουμε όλα εκείνα που είναι γραμμένα στο κείμενο της συμφωνίας και από αυτή την άποψη ζήτησα και από την ελληνική πλευρά μεγαλύτερη επικαιροποίηση αναφορικά με ορισμένα στοιχεία, συνιστώσες της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες πρωτίστως εξαιτίας της πανδημίας με τον κορονοϊό βρίσκονται σε ένα είδος αναμονής.

Πρόκειται για τις δύο Επιτροπές, που συστάθηκαν στο μεταξύ, και υφίσταται ένα Συμβούλιο που πρέπει να κάνει αξιολόγηση του τι έχει επιτευχθεί. Το πρώτο διακυβερνητικό συμβούλιο έκανε τέτοια αξιολόγηση το 2019, έκτοτε δεν είχαμε ξανά κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Στέβο Πεντάροφσκι.

Αναφορικά με τις επιτροπές για τα εμπορικά σήματα και για τα εκπαιδευτικάιστορικά και αρχαιολογικά θέματα, επανέλαβε αυτό που δήλωσε στην έναρξη της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι δηλαδή έχουν ορισθεί ημερομηνίες, ώστε αυτές οι επιτροπές να ξεκινήσουν να συναντώνται εκ νέου μετά από ένα διάλειμμα ενάμισι έτους.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Επιτροπή για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα είχε πραγματοποιήσει πριν την πανδημία έξι συνεδριάσεις και «το θετικό είναι ότι τέσσερα πρακτικά από τις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις έχουν ήδη υιοθετηθεί, εναρμονιστεί και υπογραφεί από αμφότερες τις πλευρές», ενώ τα εναπομείναντα δύο πρακτικά πιθανότατα θα εναρμονιστούν και θα υπογραφούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εάν λάβει χώρα η προαναγγελθείσα συνεδρίαση.

Στις συναντήσεις, όπως είπε ο κ.Πεντάροφσκι σε δημοσιογράφους από τη χώρα του, συζητήθηκε επίσης, η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από ελληνικής πλευράς. Ειδικότερα, για τα τρία μνημόνια που δεν έχουν ακόμα κυρωθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κ. Πεντάροφσκι ανέφερε ότι αμφότεροι οι συνομιλητές διαβεβαίωσαν ότι εν ευθέτω χρόνω θα υποβληθούν προς κύρωση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή