: Περιμένοντας την απόφαση για την προφυλάκιση ή όχι – Καταγγελίες για βασανιστήρια από Δημητρακόπουλο

Ολοκληρώθηκε περί τις 14:00 ώρα Ελλάδας η ακρόαση της Εύας Καϊλή ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών.

by Times Newsroom

Η απόφαση για το αν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή αν θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερη αναμένεται από λεπτό σε λεπτό.

Ο κ. Δημητρακόπουλος μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι η πελάτισσά του ήταν καταβεβλημένη και μίλησε για βασανιστήρια: «Ηταν αρκετές ώρες στην απομόνωση της είχαν πάρει το μπουφάν η ίδια είχε ζητήσει νέο μπουφάν γιατί κρύωνε αλλά δεν της το έδωσαν ενώ δεν την άφησαν να φροντίσει τον εαυτό της».

Πληροφορίες από τους δικηγόρους της Εύας Καϊλή αναφέρουν ότι παρέμεινε στην ίδια υπερασπιστική γραμμή. Δηλαδή ότι δεν γνώριζε τίποτα για την βαλίτσα και τα χρήματα και ότι δεν έχει καμία σχέση με το κύκλωμα διαφθοράς. Μένει πλέον να φανεί αν η εισαγγελία θα επηρεαστεί από την συνεργασία του Παντσέρι με τις βελγικές Αρχές και τι έχει ήδη πει.

Ο σύντροφος της, Φραντσέσκο Τζόρτζι βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση στις βελγικές φυλακές πάνω από ένα μήνα, στο πλαίσιο των ερευνών των βελγικών αρχών για την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ.

Εύα Καϊλή: Ποιος είναι ο αντικαταστάτης της στο Ευρωκοινοβούλιο

Τη θέση της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή πήρε ο ευρωβουλευτής Μαρκ Άνγκελ (S&D, Λουξεμβούργο), ο οποίος εξελέγη στη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 307 ψήφους. Ο Μαρκ Άνγκελ, την αντικατέστησε, στη θέση της αντιπροεδρίας, καθώς η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, βρίσκεται υπο κράτηση για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate.

Συνελήφθη η λογίστρια του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι

Η Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι, η Ιταλίδα φοροτεχνικός του Αντόνιο Παντσέρι, συνελήφθη στο Μιλάνο. Το ένταλμα σύλληψης εστάλη στις ιταλικές αρχές από τους Βέλγους εισαγγελείς με τις κατηγορίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, διαφθοράς και εγκληματικής δράσης, στο πλαίσιο της έρευνας για το αποκαλούμενο σκάνδαλο Κατάργκεϊτ. H Mπελίνι συνελήφθη την Τρίτη (17/01) το βράδυ και βρίσκεται στις φυλακές Σαν Βιτόρε του Μιλάνου.

Μόλις πριν λίγες μέρες το γραφείο της φοροτεχνικού «ξεσκόνισε» η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία. Τις επόμενες ημέρες η ιταλική δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημά των Βέλγων δικαστικών για έκδοση της Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι στις Βρυξέλλες.

Η εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει ότι η φοροτεχνικός ήταν μέρος του δικτύου που «ξέπλενε» τα υψηλά χρηματικά ποσά που έφταναν από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, μια από τις εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό, είναι η Equality Consultancy srl, η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, με κύριους μετόχους τον αδελφό και τον πατέρα του Φραντσέσκο Τζόρτζι. Πρόκειται για μια εταιρία που ως κύριο αντικείμενό της, βάσει του καταστατικού της, είχε την ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα σε ΜΚΟ, επιχειρήσεις και «συνομιλητές σε τρίτες χώρες».

Κατά την ίδια περίοδο φέρεται να δημιουργήθηκε, πάντα από την Μπελίνι και την οικογένεια Τζόρτζι, μια ακόμη εταιρία με παρόμοιους στόχους στην Εσθονία.

Ο Παντσέρι θα ομολογήσει τα πάντα για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης

Σε συμφωνία για να συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές του Βελγίου που διερευνούν το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate φαίνεται πως ήρθε ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών της υπόθεσης, ο Πιερ Αντόνιο Πάντσερι.

Σύμφωνα λοιπόν με επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας των Βρυξελλών που επικαλείται η ΕΡΤ, ο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας για να πέσει όσο γίνεται «στα μαλακά».

Qatar Gate: Η ανακοίνωση της εισαγγελίας για το μνημόνιο που υπέγραψε ο Παντσέρι

«Σε υπόθεση που άνοιξε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για ύποπτη απάτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανατέθηκε σε ανακριτή των Βρυξελλών, υπήρξε σήμερα σημαντική εξέλιξη», τονίζει η εισαγγελία και συνεχίζει:

«Ένα από τα σημαντικά βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Πιερ Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε υπόμνημα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση.

Πρόκειται για μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός του συγκεκριμένης υπόθεσης».

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι «ο Πιερ Παντσέρι κατηγορήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ως επικεφαλής, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ενεργητική και παθητική διαφθορά.

Με το υπόμνημα αυτό αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:

  • τον τρόπο λειτουργίας
  • τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη
  • τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν
  • τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,
  • τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν».

«Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Πιερ Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, αναφέρεται ότι «είναι η δεύτερη φορά στη βελγική νομική ιστορία, από την εισαγωγή του λεγόμενου νόμου pentiti (σ.σ. pentiti regret, που αναφέρεται στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει τις έρευνες για τη μαφία), ότι οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις, την υπόθεση χειρίστηκε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή