Πέθανε ο «Άνδρας της Τρύπας» – Το τελευταίο μέλος φυλής του Αμαζονίου

Πέθανε το τελευταίο μέλος μιας φυλής αυτοχθόνων που ζούσε στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

by Times Newsroom

Το πτώμα βρέθηκε στις 23 Αυγούστου πάνω σε μία αιώρα και το σώμα του ήταν καλυμμένοι από φύλλα, ανέφεραν οι αρχές στη Βραζιλία. Ετσι εκτιμάται ότι περίμενε τον θάνατό του ενώ στην καλύβα του δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης. Τον αποκαλούσαν «Άνδρα της Τρύπας» γιατί συνήθιζε να φτιάχνει μεγάλες τρύπες για να παγιδεύει ζώα (κάποιες είχαν μέσα και ακονισμένα παλούκια) ή για να κρύβεται.

Όλες οι καλύβες που είχε φτιάξει ο άνδρας όλα αυτά τα χρόνια – από τις οποίες ήταν περισσότερες από 50 – περιείχαν επίσης μια τρύπα βάθους 3 μέτρων (10 πόδια). Οι τρύπες μπορεί να είχαν πνευματική σημασία για τον άνδρα, ενώ άλλοι έχουν υποθέσει ότι μπορεί να τις χρησιμοποιούσε ως κρυψώνες.

Τα στοιχεία που βρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή δείχνουν επίσης ότι φύτεψε αραβόσιτο και μανιόκα και συνέλεξε μέλι καθώς και φρούτα όπως παπάγια και μπανάνες.

Άλλα έξι μέλη της φυλής του είχαν δολοφονηθεί το 1995, αναφέρει το BBC, και πολλά ακόμη τη δεκαετία του ‘70 όταν κτηματίες επεκτείνονταν στη γη της φυλής.

Το 2018 τον είχαν κινηματογραφήσει κατά τύχη να κόβει ένα δέντρο με κάτι που έμοιαζε με τσεκούρι.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Βραζιλίας, οι ιθαγενείς έχουν δικαίωμα στην παραδοσιακή γη τους και η πρόσβαση στη γη που κατοικούσε, γνωστή ως Ιθαγενής Επικράτεια Ταναρού, έχει περιοριστεί από το 1998.

Οι περιοχές που περιβάλλουν την περιοχή των 8.070 εκταρίων χρησιμοποιούνται για γεωργία και οι ιδιοκτήτες γης έχουν εκφράσει στο παρελθόν την οργή τους για την απαγόρευση εισόδου στην γηγενή περιοχή.

Υπάρχουν περίπου 240 ιθαγενείς φυλές στη Βραζιλία, με πολλές να απειλούνται καθώς παράνομοι ανθρακωρύχοι, υλοτόμοι και αγρότες εισβάλλουν στην επικράτειά τους, προειδοποιεί η Survival International, μια ομάδα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ιθαγενών.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Βραζιλίας επισημάνθηκαν πρόσφατα όταν η ακτιβίστρια Txai Suruí δέχθηκε απειλές για τη ζωή της αφού έδωσε μια παθιασμένη ομιλία στην τελετή έναρξης της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

Πηγή: BBC

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com