Πέθανε ο αρχαιολόγος Κωστής Ψαράκης

Ο αρχαιολόγος, υπάλληλος του τμήματος παλιάς πόλης του Δήμου Χανίων και για χρόνια αποσπασμένος στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πέθανε έπειτα από μάχη με την επάρατη νόσο.

by Times Newsroom

Έφυγε από τη ζωή ο αρχαιολόγος Κωστής Ψαράκης. Ο αρχαιολόγος, υπάλληλος του τμήματος παλιάς πόλης του Δήμου Χανίων και για χρόνια αποσπασμένος στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πέθανε έπειτα από μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
Ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας καλός φίλος, ένας εξαιρετικός συνάδελφος και συνεργάτης, ένας βαθύς γνώστης του επιστημονικού αρχαιολογικού αντικειμένου, έφυγε από κοντά μας γεμίζοντας για πρώτη φορά τις καρδιές μας με πόνο και θλίψη.

Ο Κωστής Ψαράκης υπήρξε για περισσότερα από τριάντα χρόνια ο χαμογελαστός, σεμνός, αφοσιωμένος, ακάματος Αρχαιολόγος που εργάστηκε στη 13η / 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Γραφείο Παλιάς Πόλης του Δήμου Χανίων και συνδέθηκε όσο λίγοι με τη μεσαιωνική πολιτιστική κληρονομιά των Χανίων. Πρότυπο ήθους, δε σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για την προστασία και ανάδειξή της, να τη μελετά, να μεταδίδει τις γνώσεις του σε κάθε πολίτη, να συνδράμει τους νεότερους συναδέλφους, να αντιμετωπίζει εμπόδια και προκλήσεις, να βρίσκει λύσεις, να προσφέρει, με αγάπη στον τόπο, στα μνημεία και στους ανθρώπους. Η ενασχόλησή του, με συνέπεια και θέρμη, με μνημεία σε κάθε γωνιά των Χανίων όπως το Φρούριο Φιρκά, τα Νεώρια, τις αναρίθμητες εκκλησίες και μονές του νομού, αλλά και με το έργο καλλιτεχνών (όπως του Γεωργίου Πολάκη), αποτελεί όχι μόνο την παρακαταθήκη του, αλλά ταυτόχρονα παράδειγμα για όλους μας.

Για όσους τον γνωρίζαμε δεν κάνει εντύπωση η οδύνη με την οποία όλα τα Χανιά αντιμετωπίζουν τον τόσο πρόωρο, αδόκητο χαμό του. Ο πάντα ευγενικός, χαμογελαστός, αισιόδοξος, καλοσυνάτος Αρχαιολόγος, ο πρόθυμος και αποτελεσματικός συνάδελφος, ο αγαπημένος φίλος, θα μας συντροφεύει πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας. Συλλυπητήρια στη γλυκιά και υποστηρικτική σύζυγό του Άννα και στα παιδιά του που ανοίγουν τώρα τα φτερά τους ακολουθώντας τα επιστημονικά του βήματα.

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Χανίων, Π. Σημανδηράκη για την απώλεια του Κώστα Ψαράκη

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σχετικά με την απώλεια του Κώστα Ψαράκη, εργαζομένου στο Τμήμα Παλιάς Πόλης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, αναφέρει:

«Με πολύ μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε τον χαμό του Κώστα Ψαράκη, εργαζομένου του Δήμου Χανίων.

Ο Κώστας Ψαράκης, ήταν ένας άνθρωπος που ξεχώριζε με το ήθος και την ευγένεια του αλλά και την αφοσίωσή του στη δουλειά του, την οικογένειά του και τον τόπο του. Ένας αρχαιολόγος με βαθιά γνώση του τόπου μας, ένας αθόρυβος εργάτης που αποτελούσε πάντα την αισιόδοξη φωνή για το σύνολο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων.

Με μόνιμη έγνοια του την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου που τόσο καλά γνώριζε, φρόντιζε να μεταλαμπαδεύει αυτή την αγάπη και τη γνώση στους επίσημους επισκέπτες και τους μαθητές του Δήμου μας.

Ο αδόκητος χαμός του Κώστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, στέρησε από όλους εμάς εδώ, στον Δήμο Χανίων, την ευγενική και καλοσυνάτη φυσιογνωμία του, γνωρίζοντας πως άνθρωποι σαν τον Κώστα, ξεχώρισαν στο διάβα τους και χάραξαν ανεξίτηλα όσους είχαν την τύχη και την τιμή να τους συναναστραφούν.

Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από την απώλεια και εκφράζω από καρδιάς τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια, στην οικογένεια και τους οικείους του.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή