Πέθανε ο Αριστοτέλης Διβάνης, δημιουργός των ξενοδοχείων Divani Collection

Eκ των θεμελιωτών του ελληνικού τουρισμού και ηγετική φυσιογνωμία του ξενοδοχειακού κλάδου

by Times Newsroom

Την τελευταία πνοή του άφησε ανημερα την Πρωτοχρονιά ο Αριστοτέλης Διβάνης, o πατέρας των Divani Caravel.

Eκ των θεμελιωτών του ελληνικού τουρισμού και ηγετική φυσιογνωμία του ξενοδοχειακού κλάδου o Αριστοτέλης Διβάνης, ο εμπνευστής των Divani Caravel, άφησε την τελευταία πνοή του την Κυριακή.

Μέσα από τη θέση του επικεφαλής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος τις κρίσιμες δεκαετίες μετά την μεταπολίτευση ο Αριστοτέλης Διβάνης συνέβαλε στο να τεθούν οι βάσεις ούτως ώστε ο τουρισμός να διεκδικήσει και να αναδειχθεί σε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Όσοι ήξεραν τον Αριστοτέλη Διβάνη, τονίζουν ότι εργαζόταν πάντα για το καλό όλης της ξενοδοχίας, ένωσε τον κλάδο ούτως ώστε να έχει ενιαία φωνή και ουκ ολίγες φορές συγκρούστηκε με την κεντρική εξουσία για κρίσιμα ζητήματα.

Η Κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών την προσεχή Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στις 14.00.

Καινοτομία και διορατικότητα

Ο Αριστοτέλης Διβάνης, ξεχώρισε με όπλο την  διορατικότητα, την τόλμη και την καινοτομία, όπως πολλοί επιχειρηματίες της γενιάς του, που παραμένουν πρότυπο αφού οι νέες μέθοδοι στο management που συνοδεύονται με συλλογές πτυχίων και εξειδικευμένων σπουδών, μάλλον στερούνται φαντασίας και οράματος.

Ήδη το 1958 ο Αριστοτέλης Διβάνης δημιουργεί στα Τρίκαλα, ξενοδοχείο δυναμικότητας 65 δωματίων με ξεχωριστό λουτρό.

Θρυαλλίδα για την ενασχόληση του με τον τουρισμό αποτέλεσε η συμβουλή τού τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Διβάνης σε λίγο αποσύρεται από οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα και εστιάζει αποκλειστικά στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Με την πρώτη επιχειρηματική του πρωτοβουλία στον χώρο του τουρισμού να στέφεται με απόλυτη επιτυχία, ο Αριστοτέλης Διβάνης διαβλέπει την ανερχόμενη εξέλιξη του εμβληματικού προορισμού των Μετεώρων και παίρνει τη μεγάλη απόφαση για την ίδρυση του δεύτερου ξενοδοχείου του Ομίλου στην Καλαμπάκα.

Μετά το τέλος της δικτατορίας, ο Όμιλος είναι πλέον ο μεγαλύτερος στη Θεσσαλία ανοίγοντας την τρίτη του μονάδα, αυτή τη φορά στην πόλη της Λάρισας.

Το επόμενο βήμα του Αριστοτέλη Διβάνη έμοιαζε προδιαγεγραμμένο. Λίγο πριν από τη συμπλήρωση της δεύτερης δεκαετίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο ιδρυτής του Ομίλου σε συνεργασία με συντοπίτη του κ. Ζαφόλια εγκαινιάζει το πρώτο του ξενοδοχείο στην Αθήνα στην περιοχή της Ακρόπολης. Ο Διβάνης επιλέγει στρατηγικά το δημοφιλέστερο σημείο της χώρας και παγκοσμίως αναγνωρίσιμο για να το ταυτίσει με το πρώτο του ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα.

Η κάθοδος στην Αθήνα ήταν επιτυχημένη και καταλυτική για τη μετέπειτα πορεία και παρακαταθήκη για την εν καιρώ ίδρυση των Divani Collection.

Η τρίτη δεκαετία του Ομίλου Διβάνη φέρνει ένα ακόμη ξενοδοχείο στην Αθήνα, το Divani Zafolia Alexandras, ένα ιστορικό κτήριο σε μια Αθήνα που άλλαζε.

Επόμενος σταθμός είναι η Κέρκυρα, που αποτελούσε τότε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το βρετανικό κοινό. Ο Αριστοτέλης Διβάνης προβλέπει την αύξηση της τουριστικής ροής και εισέρχεται δυναμικά στη δεκαετία του 1980 εξαγοράζοντας το Corfu Kanoni. Έτσι, γεννήθηκε το πολυτελές Divani Corfu Palace και μετατρέπεται σε ένα μοναδικό για την περιοχή θέρετρο.

Με οδηγό το όραμα του Αριστοτέλη Διβάνη

Συνεχιστής του έργου του ο υιός του Σπύρος Διβάνης που εδώ και πολλά έτη έχει αναλάβει με εξαιρετική επιτυχία τα ηνία του Ομίλου.

Ειδικότερα, ο Σπύρος Διβάνης μπαίνει στην επιχείρηση το 1986. Η πείρα του ιδρυτή σε συνδυασμό με τη δυναμική και τις καινοτόμες ιδέες της νέας γενιάς οδηγούν τον Όμιλο στα επόμενα βήματα.

Αν και πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό, ο Όμιλος επανατοποθετείται δυναμικά στην αγορά της Αθήνας και κερδίζει το στοίχημα εξαγοράζοντας το ιστορικό ξενοδοχείο Caravel. Μέσα σε τρία χρόνια το Divani Caravel γίνεται η πρώτη σε κερδοφορία ξενοδοχειακή επιχείρηση και αποτελεί την πρώτη επιλογή για τη διεξαγωγή διεθνών και εγχώριων απαιτητικών εκδηλώσεων και συνεδρίων στις δεκαετίες που ακολουθούν.

Ταυτόχρονα, στην επέτειο των 40 ετών του, ο Όμιλος τολμά μια ακόμη σημαντική επένδυση εξαγοράζοντας το εμβληματικό τοπόσημο των Νοτίων Προαστίων Apollon Pallas, στη Βουλιαγμένη.
Η πέμπτη δεκαετία των ξενοδοχείων Διβάνη φέρνει σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην επέτειο των 60 χρόνων, ο κ. Σπύρος Διβάνης, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «είναι μεγάλη η χαρά αλλά και η ευθύνη των 60 χρόνων. Μια ιδέα στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1950, που έκανε δειλά τα πρώτα της βήματα στον Τουρισμό, έγινε πράξη και σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς ξενοδοχειακούς Ομίλους της χώρας και έναν από τους λίγους αμιγώς ελληνικών συμφερόντων. Οι δυσκολίες ήταν πολλές, ιδιαίτερα τα τελευταία 9 χρόνια, αλλά οι γερές βάσεις μας βοήθησαν να μείνουμε όρθιοι. Το όραμα του Αριστοτέλη Διβάνη, πάτερα μου και ιδρυτή των ξενοδοχείων Διβάνη, συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας δείχνει τα επόμενα βήματα. Δεν εφησυχάζουμε στιγμή, παρά αναζητούμε συνεχώς καινοτόμες ιδέες που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη τόσο του Ομίλου όσο και του Τουρισμού στην Ελλάδα».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com