Πέθανε ο σαξοφωνίστας της τζαζ Wayne Shorter

Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός σαξοφωνίστας Wayne Shorter στα 89 του χρόνια

by Times Newsroom

Ο Wayne Shorter, ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες της τζαζ, έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια στο Λος Άντζελες.

Γεννημένος στο Newark, του Νιου Τζέρσεϊ, ο θρυλικός Αμερικανός σαξοφωνίστας Wayne Shorter ήταν ένα παιδί με πάθος για τη μουσική.

Η είδηση του θανάτου του Wayne Shorter έγινε γνωστή από τον εκπρόσωπό του Alisse Kingsley. Ο καταξιωμένος σαξοφωνίστας πέθανε στο νοσοκομείο, χωρίς να γίνει γνωστή η αιτία θανάτου του.

Στη σπουδαία καλλιτεχνική πορεία του, ο Wayne Shorter έγραψε ορισμένες από τις πιο αναγνωρισμένες συνθέσεις. Ήταν στη δεκαετία του 1960 που άλλαξε τον ήχο της τζαζ, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του.

Υπήρξε παιδί θαύμα στο σαξόφωνο και απέκτησε πτυχίο μουσικής από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Άρχισε να αποκτά φήμη παίζοντας σαξόφωνο με τους Jazz Messengers του ντράμερ Art Blakey στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Είχε στο πλευρό του τον πιανίστα Herbie Hancok, τον μπασίστα Ron Carter και τον ντράμερ Tony Williams.

Είχε γράψει τα πιο διάσημα τραγούδια του γκρουπ, μεταξύ των οποίων τα «E.S.P.» και «Nefertiti».

Έγινε διεθνώς γνωστός, ως μουσικός και συνθέτης τη δεκαετία του 1960, όταν δούλευε δίπλα στον Art Blakey και τον Miles Davis.  Την ίδια εποχή υπέγραφε τα μουσικά κομμάτια – ορόσημα όπως τα «Footprints» και «Black Nile». Ο Davis τον χαρακτήριζε ως τον άνθρωπο ιδέα της μπάντας του. Τον θεωρούσε ως τον εμπνευστή πολλών μουσικών ιδεών τους.

Ένας άνθρωπος που καταλάβαινε πως η ελευθερία στη μουσική ήταν η ικανότητα να γνωρίζεις τους κανόνες για να τους παρακάμπτεις.

Η συμβολή του Wayne Shorter στην τζαζ

Στα τέλη του ’60, πρόσθεσε το πρόσθεσε το σαξόφωνο σοπράνο στην καλλιτεχνική του ατζέντα. Μαζί με τον Miles Davis, οδήγησαν την τζαζ σε πρωτοποριακά μονοπάτια. Τότε δημιούργησαν ένα νέο fusion υποείδος της τζαζ μουσικής.

Καθώς το στιλ εξελισσόταν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, με τους Weather Report άρχισε να οδηγεί το μουσικό ρεύμα ως σαξοφωνίστας και να δημιουργεί νέες διόδους.

Η συνεργασία του με την Joni Mitchell και τους Steely Dan βοήθησε τους δεξιοτέχνες εκτός του κόσμου της τζαζ να επεκταθούν σε νέα, αρμονικά διαμορφωμένα στυλ που δεν είχαν συνδεθεί με τη ροκ και τη folk μουσική.

Δεν σταμάτησε να εξερευνά και να επεκτείνει τις προσεγγίσεις της τζαζ προς νέους ορίζοντες.

Κέρδισε συνολικά 12 Grammy σε μια συλλογή που ξεκίνησε το 1980, όταν κέρδισε το Grammy για την Καλύτερη Jazz Fusion Ερμηνεία για το «8:30». Το έργο της ζωής του αναγνωρίστηκε σε όλο το μουσικό σύμπαν, με τιμητικές διακρίσεις.

Μεταξύ αυτών το Grammy για το σύνολο των επιτευγμάτων του στην τζαζ, μια υποτροφία Guggenheim, το βραβείο Polar Music το 2017 και, την επόμενη χρονιά, ένα βραβείο Kennedy Center Honors.

Ο αινιγματικός, ατρόμητος σαξοφωνίστας διαμόρφωσε το χρώμα και το περίγραμμα της σύγχρονης τζαζ. Η καριέρα του διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα και θαυμάστηκε έντονα για το έργο του, αφήνοντας παρακαταθήκη τις συνθέσεις του.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com