Πετρελαιοκηλίδα εξαπλώνεται στη Μεσόγειο και απειλεί την Κύπρο

by Times Newsroom 1

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κύπρο για πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από εργοστάσιο στη μεσογειακή ακτή της Συρίας και σύντομα μπορεί να επηρεάσει το νησί.

Μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν πως την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε μια διαρροή από εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο βρίσκεται μέσα στο διυλιστήριο Baniyas, σύμφωνα με το BBC.

Εικόνες από δορυφόρο καταγράφουν την εξάπλωση από τις ακτές της Συρίας προς την Κύπρο. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα φτάσει στο Ακρωτήρι Απόστολου Ανδρέα στην Αμμόχωστο την Τρίτη.

Η κυπριακή κυβέρνηση ανέφερε πως είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια αν της ζητηθεί, ενώ η Τουρκία είπε πως λαμβάνει μέτρα για να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή.

Η συριακή κυβέρνηση είπε ότι την περασμένη Τρίτη σημειώθηκε ένα ατύχημα στο εργοστάσιο, το οποίο ελέγχεται από την ίδια. Την επόμενη ημέρα, το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση πρακτορείο Sana μετέδωσε ότι η πετρελαιοκηλίδα είχε φτάσει στην πόλη Jableh. Ειδικές ομάδες καθαρίζουν το πετρέλαιο από τις βραχώδεις περιοχές της ακτής, ρίχνοντας άμμο, ενώ μηχανήματα κάνουν αναρρόφηση, σημείωσε ακόμη.

Οι εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-1 στο μεταξύ δείχνουν την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας, η οποία φτάνει σχεδόν στην πόλη Λαττάκεια και κάλυψε έκταση σχεδόν 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θάλασσα.

Αξιωματούχοι της Συρίας υποβάθμισαν το μέγεθός της καθώς η επιχείρηση καθαρισμού συνεχιζόταν το Σαββατοκύριακο, αναφέροντας πως η διαρροή «δεν ήταν τόσο μεγάλη».

Η κυβέρνηση της Κύπρου εξέδωσε μια προειδοποίηση τη Δευτέρα μετά τις νέες εικόνες από δορυφόρο που έδειχναν ότι η πετρελαιοκηλίδα είχε μεγαλώσει σε μέγεθος και ήταν κοντά στο Ακρωτήρι του Απόστολου Ανδρέα.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή