Πέτρος, δούκας της Κοΐμπρα

by Times Newsroom
Share this

Ο Πέτρος, δούκας της Κοΐμπρα (Pedro de Portugal, 1º Duque de Coimbra, 9 Δεκεμβρίου 1392 – 20 Μαΐου 1449) ήταν Πορτογάλος ινφάντης (πρίγκιπας) από τον Οίκο των Αβίς, γιος του βασιλιά Ιωάννη Α’ της Πορτογαλίας και της συζύγου του, Φιλίππης του Λάνκαστερ, κόρης του Ιωάννη της Γάνδης. Ήταν ο πιο πολυταξιδεμένος πρίγκιπας της εποχής του, ενώ διετέλεσε και αντιβασιλιάς της Πορτογαλίας (1439 – 1448).

Ήταν από τους αγαπημένους γιους του πατέρα του, έτυχε μαζί με τα αδέλφια του εξαιρετικής μόρφωσης σε ένα ήσυχο περιβάλλον μακριά από ίντριγκες. Στις 14 Αυγούστου 1415 συνόδευσε τον πατέρα του και τα αδέλφια του στην κατάκτηση της Θέουτα στο Μαρόκο, ενώ η μητέρα τους είχε πεθάνει τον προηγούμενο μήνα από πανώλη. Μετά τον θρίαμβο και την κατάκτηση της πόλης, ο πατέρας τους δημιούργησε το δουκάτο της Κοΐμπρα για λογαριασμό του Πέτρου και το δουκάτο του Βισέ για τον αδελφό του Ερρίκο, ήταν τα πρώτα δουκάτα που δημιουργήθηκαν στην Πορτογαλία.

Δεκαετής απουσία του από την Πορτογαλία σε ταξίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Το 1418 ξεκίνησε ταξίδια στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο που θα διαρκέσουν μια δεκαετία. Αρχικά συναντήθηκε με τον Ιωάννη Β΄ της Καστίλλης στο Βαγιαδολίδ και στην συνέχεια πήγε στην Ουγγαρία, όπου τέθηκε στην υπηρεσία του αυτοκράτορα Σιγισμόνδου. Πολέμησε εναντίον των Τούρκων στην Βοημία και πήρε το δουκάτο του Τρεβίζο στην βόρεια Ιταλία (1422). Το 1424 συναντήθηκε με τον σουλτάνο των Τούρκων Μουράτ Β΄ στην Πάτμο. Από εκεί ταξίδευσε στην Κωνσταντινούπολη και στην συνέχεια στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, στην συνέχεια σε Γαλλία και Αγγλία επισκέφθηκε τα Πανεπιστήμια στο Παρίσι και την Οξφόρδη (1425). Τελικά έφτασε στην Φλάνδρα (1426) όπου και παρέμεινε για δύο χρόνια στην αυλή του δούκα της Βουργουνδίας.

Η δεύτερη σύζυγος του Φιλίππου του καλού, δούκα της Βουργουνδίας, πέθανε (1425) και ο Πέτρος του συνέστησε την αδελφή του, Ισαβέλλα, ως σύζυγο. το 1427 έγραψε γράμμα από την Μπρυζ στον μεγαλύτερο αδελφό του, Εδουάρδο, μελλοντικό βασιλιά της Πορτογαλίας. Λίγο αργότερα ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος ΣΤ΄ τον έχρισε ιππότη του Τάγματος της Περικνημίδας. Το 1428 επισκέφθηκε το δουκάτο του στο Τρεβίζο και στην συνέχεια την Βενετία, όπου ο δόγης του δώρησε ένα αντίγραφο του περίφημου βιβλίου του Μάρκο Πόλο. Το βιβλίο αυτό δώρησε ο Πέτρος στον αδελφό του Ερρίκο.

Από εκεί ταξίδευσε στην Ρώμη, όπου συνάντησε τον πάπα Μαρτίνο Ε΄. Από εκεί κατέληξε στην Βαρκελώνη, όπου συμφώνησε τους γάμους του αδελφού του Εδουάρδου με την Ελεονώρα της Αραγωνίας και τον δικό του με την Ισαβέλλα της Αραγωνίας και από εκεί επέστρεψε στην Πορτογαλία ύστερα από 10 χρόνια απουσίας. Παντρεύτηκε (1429) την Ισαβέλλα της Αραγωνίας, κόρη του Ιακώβου Β΄ κόμη του Ούργκελ. Όταν ο αδελφός του Πέτρου βασιλιάς Εδουάρδος της Πορτογαλίας πέθανε (1438), η αντιβασιλεία του ανήλικου νέου βασιλιά Αλφόνσου Ε΄ δόθηκε στην μητέρα του, Ελεονώρα της Αραγωνίας. Η Ελεονόρα δημιούργησε αντιδράσεις στην αυλή λόγω της Αραγωνέζικης καταγωγής της και κλήθηκε ο κουνιάδος της Πέτρος να αναλάβει την αντιβασιλεία, που κράτησε μέχρι την ενηλικίωση του νέου βασιλιά (1448).

Στο διάστημα αυτό, έδειξε ενδιαφέρον να βοηθήσει όλες τις ναυτικές εξερευνήσεις στον Ατλαντικό του αδελφού του, Ερρίκου του θαλασσοπόρου. Όταν ανέλαβε ανιψιός του ο νέος βασιλιάς Αλφόνσος Ε΄, ο μικρός Αλφόνσος επηρεασμένος από τον θείο του Αλφόνσο κόμη του Μπαρσέλος και δούκα της Μπραγκάνζα στράφηκε κατά του Πέτρου ακυρώνοντας τους νόμους του. Στην συνέχεια η σύγκρουση του Αλφόνσου Ε’ με τον Πέτρο εντάθηκε κηρύττοντας ο βασιλιάς επαναστάτη τον θείο του. Ο εμφύλιος πόλεμος κράτησε πολύ λίγο, γιατί σύντομα ο Πέτρος πέθανε πιθανότατα σκοτώθηκε στην μάχη της Αλφαλομπέιρα στις 20 Μαΐου 1449. Πηγή: https://el.wikipedia.org

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή