Πετυχημένη χειρουργική επέμβαση σε αυτιά ασθενούς έγινε πριν 5,3 χιλιάδες χρόνια

«Οι επεμβάσεις αυτές πρέπει να έγιναν είτε από πραγματικούς ειδικούς εκείνης της εποχής είτε από άτομα που κατείχαν κάποιες βασικές ανατομικές και θεραπευτικές γνώσεις»

by Times Newsroom

Μια γυναίκα που ζούσε πριν από 5,3 χιλιάδες έτη στην περιοχή του Μπούργκος στη Βόρεια Ισπανία έπασχε από μαστοειδίτιδα. Πρόκειται για μια επιπλοκή της μέσης ωτίτιδας η οποία αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως, η λοίμωξη μπορεί εύκολα να επεκταθεί στο μαστοειδές οστό, το οποίο αρχίζει να αποσυντίθεται εάν το άτομο δεν λάβει κατάλληλη θεραπεία. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ο ασθενής κινδυνεύει με πονοκεφάλους, οίδημα στο αυτί, πυρετό, μερική ή ολική απώλεια ακοής, μηνιγγίτιδα και γενικότερα παρενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του.

Το κρανίο αυτής της γυναίκας εντοπίσθηκε το 2018 σε ένα μεγαλιθικό μνημείο πραγματοποίησης διαφόρων τελετών και ταφής που είναι γνωστό με το όνομα Dolmen of El Pendón. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που έκανε σε αυτό. Η γυναίκα ήταν 35-50 ετών ηλικία σχετικά μεγάλη για την εποχή στην οποία ζούσε.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές η γυναίκα αυτή είχε υποστεί δύο χειρουργικές επεμβάσεις, δύο μαστοειδεκτομές, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο ένα της αυτί. Είναι οι αρχαιότερες μέχρι σήμερα χειρουργικές επεμβάσεις σε αυτιά που γνωρίζουμε. Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές η γυναίκα αυτή επέζησε από τις χειρουργικές επεμβάσεις γεγονός επίσης ιδιαίτερα σημαντικό όσο και εντυπωσιακό δεδομένης δυσκολίας της επέμβασης και των διαθέσιμων ιατρικών και γενικότερα τεχνικών μέσων που υπήρχαν εκείνη την εποχή για μια τέτοια ενέργεια.

«Οι επεμβάσεις αυτές πρέπει να έγιναν είτε από πραγματικούς ειδικούς εκείνης της εποχής είτε από άτομα που κατείχαν κάποιες βασικές ανατομικές και θεραπευτικές γνώσεις» αναφέρει ο Μανουέλ Ρόχο-Γκέρα του Πανεπιστημίου του Βαγιαδολίδ, επικεφαλής της μελέτης.

WIKIMEDIA COMMONS

Στη φωτογραφία ερευνητές μελετούν το ταφικό μνημείο Dolmen of El Pendón όπου βρέθηκε το κρανίο της γυναίκας που είχε υποστεί χειρουργική επέμβαση στο αυτί.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης στο σημείο που βρέθηκε το κρανίο τα ίχνη καυτηρίασης αντικειμένων που πιθανώς χρησιμοποιήθηκαν στις χειρουργικές επεμβάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com