Πιοτρ Νεστέροφ (1887 – 1914) Ρώσος πιλότος μαχητικών αεροσκαφών…

...με πολλές πρωτιές στο ενεργητικό του, μεταξύ αυτών και την πρώτη ανακύκληση

by Times Newsroom

Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1913, ο ρώσος πιλότος Πιοτρ Νεστέροφ παρουσίασε στον ουρανό τη «θηλιά του θανάτου». Το κατόρθωμα ήταν σε τέτοιο βαθμό εκπληκτικό, ώστε για το γεγονός έγραψαν όχι μόνο οι ρωσικές αλλά και οι ξένες εφημερίδες. Ο Νεστέροφ έγινε ο ιδρυτής της σχολής υψηλής αεροπορικής, τεχνικής χάρη στην οποία, στις αερομαχίες του Α’ Και του Β’ Παγκοσμίων Πολέμων, οι αεροπόροι επέτυχαν αρκετές δοξασμένες νίκες.

Την εποχή εκείνη, οι αεροπόροι προσπαθούσαν – ακολουθώντας τις οδηγίες – να πετούν ίσια, αποφεύγοντας τις επικίνδυνες κλίσεις. Ο Νεστέροφ προτιμούσε τα ακραία πειράματα και αρκετές φορές παραβίασε εν πτήσει τους κανόνες. ‘Οπως διαβεβαίωνε ο ίδιος ο θρυλικός αεροπόρος, έμαθε την πτητική τέχνη από τα πουλιά. Η εμπειρία του φάνηκε χρήσιμη στις πραγματικές αερομαχίες των παγκοσμίων πολέμων. Τα ρεκόρ και οι κατακτήσεις των πρωτοπόρων της αεροπορίας είναι πολύ σημαντικά για μάς και σήμερα – επιβεβαιώνει ο συντάκτης της πληροφοριακής διαδικτυακής πύλης avia.ru, Ρομάν Γκουσάροφ:

Οι αεροπόροι πειραματιζόταν με τον εαυτό τους και τα πτητικά τους μέσα, στο όριο του δυνατού. Μέχρι τον Νεστέροφ, κανείς δεν γνώριζε το κατά πόσο είναι κατ΄ αρχήν εφικτή η εκτέλεση ενός παρόμοιου ελιγμού υψηλής αεροπορικής τεχνικής. Αναλαμβάνοντας αυτόν τον -παρανοϊκό για τα δεδομένα της εποχής – κίνδυνο, απέδειξε ότι είναι εφικτός. Εκτός αυτού, ο Νεστέροφ απέδειξε ότι η εκτέλεση ελιγμών υψηλού «πιλοτάζ» εξαρτάται όχι μόνο από το πτητικό μέσο αλλά και από τον ίδιο τον πιλότο.

Τη δική του «θηλιά του θανάτου», ο Νεστέροφ εκτέλεσε σε ένα ξύλινο αεροσκάφος στον ουρανό πάνω απ΄ το αεροδρόμιο του Κιέβου. Την ίδια μέρα, η εφημερίδα «Ο Κιεβλιάνος» έγραφε: «Αφού ανέβηκε σε ύψος 1000 μέτρων, ο αεροπόρος έσβησε τον κινητήρα και άρχισε να πέφτει. Στο υψόμετρο των 600 μέτρων, άναψε και πάλι τη μηχανή, ευθείασε το σκάφος και και το υποχρέωσε σε βίαιη άνοδο. Το αεροπλάνο έκανε κύκλο σε κάθετο επίπεδο… Ο πιλότος βρέθηκε με το κεφάλι προς τα κάτω… Το κοινό αναστέναξε…». Πολύ σύντομα, το κατόρθωμα επανέλαβε ο πιλότος-δοκιμαστής της εταιρείας Blériot, Αντόλφ Πεγκού. Πάντως, ο ίδιος ο αεροπόρος δεν υποστήριξε τους οπαδούς της «ανωτερότητάς» του, διευκρινίζοντας ότι στην πράξη «έγραψε» στο αέρα ένα διεσταλμένο λατινικό γράμμα S.

Ο Νεστέροφ προσπάθησε να ασχοληθεί με το σχεδιασμό αεροσκαφών και μάλιστα, ήθελε να υποβάλει παραίτηση ώστε να ασχοληθεί ολοκληρωτικά μ΄ αυτή την υπόθεση. ‘Αρχισε όμως ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.. Ο Νετσέροφ τέθηκε επικεφαλής μιας αεροπορικής μοίρας, που ασκούσε αναγνωριστικά καθήκοντα στο νοτιοδυτικό μέτωπο. Οι θρασύτατες επιδρομές του έκαναν έξαλλους τους Αυστριακούς . Υποσχέθηκαν μεγάλη αμοιβή για το κεφάλι του αεροπόρου. Ο Νεστέροφ σκοτώθηκε σε αερομαχία, όταν έπεσε με το αεροπλάνο του πάνω στον αντίπαλο.

Ο Ιππότης του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, Αντόλφ Πεγκού, σκοτώθηκε επίσης σε μια αερομαχία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ειρωνεία της μοίρας, είναι ότι τον κατέρριψε ο γερμανός πιλότος, τον οποίον ο ίδιος είχε διδάξει το χειρισμό αεροπλάνου. Πριν από την αρχή του πολέμου, το Μάιο του 1914, ο Πεγκού επισκέφθηκε τη Ρωσία. Σε μια πτήση επίδειξης, πάνω από το αεροδρόμιο της Μόσχας, ο Γάλλος – «βασιλιάς των αιθέρων» – παρουσίασε πολλούς εκπληκτικούς ελιγμούς και μεταξύ τους και τη «θηλιά του θανάτου». Τότε ο Πεγκού και ο Νεστέροφ έγιναν φίλοι και από κοινού εμφανίστηκαν στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Μόσχας, όπου ο πρώτος αναγνώρισε την υπεροχή του ρώσου αεροπόρου.

πηγη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com