Πλάτανος που άντεξε πυρκαγιά, μετατράπηκε σε εκκλησάκι της Παναγίας

by Times Newsroom
Η ιστορία από αυτό το μαγευτικό εικονοστάσι είναι πραγματικά μοναδική. Έχει μπλεχτεί βέβαια η ιστορία του με τους θρύλους που το χαρακτηρίζουν, αλλά αυτό είναι και μέρος της ομορφιάς του.
Το Εκκλησάκι της Παναγίας: Η ιστορία του

Η εκκλησία της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, είναι πανβαλκανικό προσκύνημα. Ναι, πανβαλκανικό! Η θρησκευτική πίστη των Ελλήνων ωθεί να δημιουργούν εκκλησάκια σε ασυνήθιστα μέρη. Παράδειγμα το προσκυνητάρι αλλά και η μικρή εκκλησία της Παναγίας Πλατανιώτισσας στα Καλάβρυτα.

Στην «καρδιά» του λεγόμενου «πλατάνου του αράπη», που την ηλικία του δεν μπορεί κάποιος καλά καλά να την συλλάβει, στο χωριό της Κρυσταλλοπηγής στην Θεσπρωτία, φτιάχτηκε πριν από δέκα περίπου χρόνια ένα μικροσκοπικό εικονοστάσι. Φήμες λένε πως το δέντρο πήρε το όνομά του από έναν φύλακα του κάμπου ή από την αρβανίτικη λέξη «ραπ». Ενώ ένα άλλο σενάριο το λέει ότι το όνομα αυτό δόθηκε σε κάποια μάχη που έλαβε χώρα στην περιοχή.

Στο γέρικο δέντρο την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Έλληνες της Σέλλιανης έστησαν ενέδρα στους Γερμανούς, ενώ κατά τα νεότερα χρόνια ο πλάτανος άντεξε από μια μεγάλη πυρκαγιά που προκλήθηκε όταν λαθρομετανάστες άναψαν φωτιά στο κοίλωμα του για να ζεσταθούν. Ειδικοί αποκατέστησαν την καταστροφή με κλάδεμα και θεραπεία με φυτοφάρμακα. Οι κάτοικοι από τότε άρχισαν να φροντίζουν περισσότερο το τεράστιο δέντρο και μάλιστα έφτιαξαν το εικονοστάσι τοποθετώντας μια βρύση δίπλα του, ενώ του έδωσαν το όνομα «Παναγία η Πλατανιώτισσα».

πηγή: newsone.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή