Πλημμύρισαν τα χωράφια της Μεσσήνης μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια πατάτας, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ζητούν οι παραγωγοί

by Times Newsroom 1

Τα χωράφια στη Μεσσηνία είναι πλημμυρισμένα με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή πατάτας. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών ο Δήμος Μεσσήνης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 25 Ιανουαρίου. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Παναγιώτης Δουρούμης, Γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης, «υπάρχουν παντού πλημμυρισμένα χωράφια.

agrotypos.gr

Η υγρασία αναμένεται να δημιουργήσει ζημιές στην παραγωγή. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο όταν έχει φυτρώσει η πατάτα. Εμείς θέλουμε να υπάρξει μια αποζημίωση στους παραγωγούς για τη ζημιά και αναστολή της υποχρέωσης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Φέτος είχαμε αυξημένα στρέμματα καλλιέργειας επειδή δεν υπήρχαν αποθέματα και οι πατάτες (όψιμες) έπιασαν καλή τιμή. Τώρα όμως βλέπουμε ότι θα έχει προβλήματα η παραγωγή». Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, συναντήθηκε, την Τρίτη (29/1/2019), με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ. 

Ό Δήμαρχος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στους πληγέντες παραγωγούς η τεράστια καταστροφή των καλλιεργειών τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Τσώνης ζήτησε την άμεση καταβολή αποζημιώσεων και την αναστολή της υποχρέωσης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τους πληγέντες παραγωγούς.

Επίσης επέδωσε στον κ. Κουρεμπέ το σχετικό ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, που εκδόθηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε με ενδιαφέρον, ενώ προγραμματίστηκε επίσκεψή του στον Δήμο Μεσσήνης μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το θέμα της δακοπροστασίας, καθώς και θέματα που αφορούν γενικά τους αγρότες.

Το ψήφισμα
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεσσήνης, ύστερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή, με συνέπεια την πρόκληση έντονων πλημμυρικών φαινομένων, που έχουν ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της πατατοπαραγωγής, εκφράζει την ανησυχία του για τις οικονομικές επιπτώσεις, επισημαίνοντας ότι είναι επιβεβλημένη η καταβολή αποζημιώσεων που θα διασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας των παραγωγών
Αιτείται:
1. Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε όλους τους πληγέντες παραγωγούς λόγω της καταστροφής των καλλιεργειών της όψιμης και πρώιμης πατάτας.

2. Την αναστολή της υποχρέωσης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τους πληγέντες παραγωγούς»

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή