Πλήρης ημερών, καταζητούμενος φονιάς, ελεύθερος και περήφανος

Όντας επικεφαλής του κατοχικού στρατού, είχε εμπλακεί στη δολοφονία του Τ/κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί το 1996. Από την ίδια θέση, είχε δώσει την εντολή για την εκτέλεση του ήρωα Σολωμού Σολωμού στις 14 Αυγούστου 1996 στη Δερύνεια. Το είχε ομολογήσει και ο ίδιος, εκφράζοντας περηφάνεια για τον φόνο.

by Times Newsroom
  • Αλέκος Μιχαηλίδης

Σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης άφησε την τελευταία του πνοή ο Τούρκος αντιστράτηγος εν αποστρατεία Χασάν Κουντακτσί. Όντας επικεφαλής του κατοχικού στρατού, είχε εμπλακεί στη δολοφονία του Τ/κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί το 1996. Από την ίδια θέση, είχε δώσει την εντολή για την εκτέλεση του ήρωα Σολωμού Σολωμού στις 14 Αυγούστου 1996 στη Δερύνεια. Το είχε ομολογήσει και ο ίδιος, εκφράζοντας περηφάνεια για τον φόνο.

Εναντίον του Κουντακτσί, που πέθανε ήσυχος στα κατεχόμενα, είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, αλλά ποτέ δεν εκτελέστηκε, εξ υπαιτιότητας και των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν απαίτησαν έντονα να συλληφθούν οι ένοχοι για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Οι περισσότεροι κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι απολαμβάνοντας την παρανομία των κατεχομένων, κάποιοι διετέλεσαν στελέχη του καθεστώτος.

Ο θάνατος του Κουντακτσί επισημαίνει πως το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο. Κι όπως δεν θα συγχωρεθεί αυτός ο δολοφόνος, δεν συγχωρούνται όσοι τον άφησαν να κυκλοφορεί ελεύθερος, όσοι λησμόνησαν τα εντάλματα και του επέτρεψαν να αποδημήσει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο και όχι σε ένα κελί, για να αναπαυθούν οι ψυχές δύο νέων που ήθελαν να δουν την Κύπρο ελεύθερη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Κουντακτσί, πριν φτάσει στην Κύπρο για δεύτερη φορά (ήταν και διοικητής Συντάγματος Πεζικού μεταξύ 1979-1980), υπηρέτησε στο κουρδικό Ντιγιαρμπακίρ ως διοικητής της Χωροφυλακής μεταξύ 1993 και 1995, καθώς και ως επικεφαλής σε επιχείρηση εναντίον του εθνικοαπελευθερωτικού PKK στο βόρειο Ιράκ. Είχε τη φήμη του εξολοθρευτή των Κούρδων, ενόπλων και αμάχων και επαιρόταν για τις δολοφονίες του. Περήφανος δήλωσε και για την εκτέλεση του Σολωμού Σολωμού: Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Σοτζού» το 2021, δήλωσε ότι είχε δώσει από πριν οδηγίες για όσα θα διέπρατταν οι Τούρκοι εναντίον όσων προσπαθούσαν να διασχίσουν τα οδοφράγματα, ειδικά εκείνων που θα προσπαθούσαν να κατεβάσουν την τουρκική σημαία. «Όταν σήκωσα το χέρι μου, ήταν ξεκάθαρο ποιος θα έκανε τι», δήλωσε αλαζονικά χωρίς ίχνος μετάνοιας για τη δολοφονία ενός 26χρονου που δεν άντεχε να βλέπει το κατοχικό πανί στον τόπο του, δήθεν γιατί χιλιάδες μοτοσικλετιστές απειλούσαν το καθεστώς. Και αυτό το κάθαρμα, εξαιτίας της ατολμίας, των ψευδαισθήσεων και της διαρκούς μετριότητας των ηττημένων ηγεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέθανε πλήρης ημερών σε νοσοκομείο της Πόλης.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: «And I’ll watch while you’re lowered

Down to your deathbed

And I’ll stand over your grave

‘Til I’m sure that you’re dead»

Πηγή: https://ardin-rixi.gr/archives/248742

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή