Πληθωρισμός: Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές πόλεις παγκοσμίως

Οι ακριβότερες και οι φθηνότερες πόλεις παγκοσμίως - Οι προοπτικές για το 2023

by Times Newsroom

Στην κορυφή του κόσμου στη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις βρέθηκαν το 2022 η Νέα Υόρκη και η Σιγκαπούρη. Μάλιστα, με τις τιμές να εκτινάσσονται παγκοσμίως κατά περισσότερο από 8%, το κόστος ζωής στις κορυφαίες πόλεις του κόσμου κατέστη ακόμη πιο δυσβάσταχτο για μεγάλο μέρος των κατοίκων τους.

Ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που επικαλείται στοιχεία της έκθεσης Worldwide Cost of Living 2022 της Economist Intelligence Unit (EIU), παρόλο που η Νέα Υόρκη και η Σιγκαπούρη είναι επισήμως τα πιο ακριβά μέρη στον κόσμο για να ζήσει κανείς, το Καράκας της Βενεζουέλας αποτελεί την πόλη όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού, καθώς αγγίζει το 132%, σύμφωνα με την έκθεση…

Στην Κωνσταντινούπολη οι τιμές αυξήθηκαν κατά 86%, ενώ στο Μπουένος Άιρες ο πληθωρισμός έφτανε το 64% και στην Τεχεράνη το 57%. Το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού των παγκόσμιων πόλεων, ύψους 8,1%, ήταν το υψηλότερο που κατέγραψε η έρευνα από τότε που άρχισε να παρακολουθεί τις τιμές πάνω από 200 αγαθών και υπηρεσιών πριν από 20 χρόνια.

Οι 10 πιο ακριβές πόλεις παγκοσμίως – Πηγή: Economist Intelligence Unit

Όσον αφορά την Ουκρανία και τη Ρωσία, το Κίεβο κρίθηκε πολύ ανασφαλές για να διεξαχθεί έρευνα το 2022. Από την άλλη, Μόσχα και Αγία Πετρούπολη ανέβηκαν στην κατάταξη του πληθωρισμού κατά 88 και 70 θέσεις αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων.

Ο πληθωρισμός της Μόσχας έφτασε το 17,1% ενώ της Αγίας Πετρούπολης το 19,4%. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανεβάσει τις τιμές της ενέργειας κατά 29% στην Ευρώπη. Συνολικά το παγκόσμιο κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 11%, αναφέρει η EIU.

Οι φθηνότερες πόλεις

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι φθηνότερες πόλεις ήταν η Τεχεράνη (όπου χρησιμοποιήθηκαν οι τιμές του τοπικού νομίσματος αντί της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ), η Τρίπολη και η Δαμασκός. Το παράδειγμα της Τεχεράνης δείχνει πόσο πολύ τα συναλλαγματικά ζητήματα μπορούν να επηρεάσουν την κατάταξη μιας πόλης, καθώς πέρυσι είχε καταταγεί πολύ υψηλότερα.

Ο δείκτης μετατρέπει τις τοπικές τιμές σε δολάρια ΗΠΑ, οπότε η πτώση της αξίας του ευρώ οδήγησε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λουξεμβούργο και η Στοκχόλμη, να είναι μεταξύ εκείνων που υποχωρούν στον δείκτη. Το Τόκιο και η Σεούλ είδαν επίσης την κατάταξή τους να μειώνεται ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του νομίσματος.

Το Τελ Αβίβ, που ήταν η πιο ακριβή πόλη το 2021, ωθήθηκε στην τρίτη θέση από την άνοδο των τιμών στη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη, ενώ το Χονγκ Κονγκ και το Λος Άντζελες συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα των πιο ακριβών πόλεων στον κόσμο.

Η EIU αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας πληθωρισμού στις πόλεις είναι το κόστος του λίτρου βενζίνης, το οποίο ήταν 22% υψηλότερο σε ετήσια βάση όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα, τον Σεπτέμβριο του 2022. Επειδή το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια, τα έθνη με ασθενέστερα νομίσματα τα πήγαν χειρότερα, σημειώνει το Economist Intelligence Unit.

Αυτό οδήγησε σε μεγάλες διακυμάνσεις στις αυξήσεις των τιμών της βενζίνης, με την πόλη Κολόμπο της Σρι Λάνκα να σημειώνει αύξηση 189% και την Κωνσταντινούπολη 148%. Απότομες αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των τροφίμων καταγράφηκαν επίσης σε όλες τις πόλεις της έρευνας.

Οι 10 φθηνότερες πόλεις παγκοσμίως – Πηγή: Economist Intelligence Unit

Ο «διπλός πέλεκυς» πληθωρισμού και ύφεσης

Με βάση τις τάσεις από τις 172 πόλεις της έρευνας, η EIU προβλέπει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή θα μειωθεί από 9,4% κατά μέσο όρο το 2022 σε 6,5% το 2023. «Αναμένουμε ότι αυτή η μερική πτώση θα αντανακλάται στην έρευνα του επόμενου έτους, φέρνοντας μια μικρή ανακούφιση στα σκληρά δοκιμαζόμενα νοικοκυριά», αναφέρει η ομάδα της έρευνας.

Οι Προοπτικές των επικεφαλής οικονομολόγων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2022 συμφωνούν ότι θα υπάρξει «άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων» το 2023, αλλά προσθέτουν ότι αυτό θα γίνει με κόστος μια απότομη πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία θα πλήξει περισσότερο τους λιγότερο εύπορους.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα για την έκθεση θεώρησαν ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι λίγο ή πολύ πιθανή το 2023. «Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, κινδυνεύουν να προκαλέσουν ύφεση και έξαρση της ανεργίας», προειδοποιεί η έκθεση.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή