Πληθωρισμός και ενεργειακό κόστος πιέζουν τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης εσόδων για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών το 2023

by Times Newsroom

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν τη νέα χρονιά οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, παγκοσμίως, ως αποτέλεσμα των οικονομικών δυσκολιών και των υφιστάμενων πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά. Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία ιδιωτών και επιχειρήσεων βρίσκεται αντιμέτωπη με την περιρρέουσα οικονομική αβεβαιότητα, την ενεργειακή κρίση και την απειλή μιας γενικότερης ύφεσης και το ενδεχόμενο της οικονομικής ύφεσης, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών δεν μένει αλώβητος από τις εξελίξεις.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς το 2023 θα είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και του αυξανόμενου κόστους ενέργειας. Μετά από μια δεκαετία χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως και οι άλλες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαχείρισης του αυξανόμενου κόστους. Την ίδια στιγμή, είναι αβέβαιο το κατά πόσο έχουν περιθώρια να αυξήσουν τις τιμές τους για να ανταπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα”, προειδοποιεί σε σχετικό report της η εταιρεία Analysys Mason.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στο report της, ακόμη κι εάν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών, παρά την περί του αντιθέτου πίεση των κατά τόπους ρυθμιστικών Αρχών, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν σταθερό το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) στη σημερινή συγκυρία.

“Πιστεύουμε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα είναι σε θέση να αυξήσουν τις τιμές λιανικής, αλλά είναι πιθανό το ARPU να μην συμβαδίσει με τον πληθωρισμό, που σημαίνει μείωση σε πραγματικούς όρους”, σημειώνει η Analysys Mason στο report, που περιγράφει τους βασικούς τομείς εστίασης για τον κλάδο το 2023.

Δεν θα επηρεαστούν οι επενδύσεις στο 5G

Με τις τηλεπικοινωνίες να απορροφούν πολύ μικρότερο μέρος του οικιακού προϋπολογισμού απ’ ότι τα τρόφιμα και η ενέργεια, ο αντίκτυπος της οικονομικής αβεβαιότητας στον κλάδο θα μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, σύμφωνα με τους αναλυτές.

“Η μείωση του ARPU δεν είναι ποτέ καλά νέα για τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν σταθερό το ARPU τους, ενόψει των αυξανόμενων επενδυτικών απαιτήσεων. Σε συνδυασμό με το υψηλό επενδυτικό κόστος και τα ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές αποδόσεις, οι προοπτικές της αγοράς είναι γεμάτες προκλήσεις”, αναφέρει η εταιρεία.

Ωστόσο, η Analysys Mason εκφράζει την άποψη ότι οι επενδύσεις στο 5G δεν θα επηρεαστούν από την ύφεση. Πρακτικά, η εταιρεία θεωρεί επιτακτική την ανάγκη οι εταιρείες του κλάδου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις επενδύσεις τους στο 5G, “ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες αύξησης των εσόδων, που προσφέρει η νέα τεχνολογία, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλότερου όγκου δεδομένων και χαμηλής καθυστέρησης, όπως το cloud gaming, το AR/VR και το metaverse, και ψηφιακές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε 5G και οπτικές ίνες”.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή