ΠΟΕ: Παγκόσμια ύφεση προβλέπει η επικεφαλής του οργανισμού

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με «πολυάριθμες κρίσεις», είπε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

by Times Newsroom

Για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα ανοίγοντας τις εργασίες του ετήσιου φόρουμ το οργανισμού στη Γενεύη. Υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός ανέμενε μια «ανάκαμψη μετά την πανδημία, αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που φαίνεται σαν ύφεση που πλησιάζει».

«Πιστεύω ότι προς τα εκεί οδηγούμαστε. Αλλά παράλληλα, οφείλουμε να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε την ανάκαμψη. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη», τόνισε η ίδια.

Πρώτιστο μέλημα η επισιτιστική ασφάλεια

Επεσήμανε, πάντως, ότι η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη» και ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με «πολυάριθμες κρίσεις». Ανασφάλεια, κλιματικά σοκ, αύξηση των τιμών των τροφίμων, τόσα «ταυτόχρονα εξωγενή σοκ» που καθιστούν εύθραυστο τον κόσμο. Πρόσθεσε, όμως, ότι «πρέπει να σκεφθούμε τι πρέπει να κάνουμε, ποιες πολιτικές  πρέπει να εφαρμόσουμε για να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη».

Βραχυπρόθεσμα, η μεγαλύτερη ανησυχία της επικεφαλής της ΠΟΕ, όπως η ίδια είπε, είναι «να γνωρίζουμε πώς θα εξασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια» στον κόσμο, δηλώνοντας επίσης ανήσυχη για το ζήτημα της πρόσβασης στην ενέργεια.

Μονόδρομος η αύξηση των επιτοκίων

Σχολιάζοντας την αύξηση των επιτοκίων, η Οκόντζο-Ιουεάλα δήλωσε ότι οι «κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πραγματικά άλλη επιλογή» από το να τα αυξήσουν για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι αυξήσεις αυτές έχουν «αρκετά σοβαρές» επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες που θα επιβαρυνθεί το χρέος τους.

Αναθεωρεί προς τα κάτω για παγκόσμιο εμπόριο

Η ίδια δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πως αναμένει ότι οι προβλέψεις για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω από το 3% που είναι η σημερινή εκτίμηση για το 2022, επικαλούμενη τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και την επισιτιστική και την ενεργειακή κρίση.

«Είμαστε στη διαδικασία αναθεώρησης των προβλέψεών μας», είπε δίνοντας το στίγμα ότι «λίγο έως πολύ η εκτίμηση είναι ζοφερή». Όλοι οι δείκτες μειώνονται, δήλωσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναθεώρησε ήδη προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου φέτος στο 3% από το 4,7% τον Απρίλιο. Προέβλεψε αύξηση 3,4% το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή