Ποια είναι τα Πρόσωπα του Ήρωα;

by Times Newsroom

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου για τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πραγματοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μια σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο Πρόσωπα του Ήρωα.

Το ηρωϊκό παράδειγμα των Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης λειτουργεί ως αφορμή και πρό(σ)κληση να ανατρέξουμε σήμερα στις έννοιες «ήρωας» και «ηρωϊσμός», μέσα από τις παραστατικές και εικαστικές τέχνες, τη μουσική, τον χορό αλλά και μέσω αναγνώσεων, διαλέξεων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενήλικες και παιδιά.

Ανακαλύψτε τον θεματικό προγραμματισμό εκδηλώσεων
«Διερχόμενοι» και «Επτά Πύλες» του Γιώργου Ξένου | 
11/02 – 31/05

Οι «Διερχόμενοι» και οι «Επτά Πύλες» του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού Γιώργου Ξένου, ξεχωρίζουν στα Φυτεμένα Δώματα και στα Νότια Μονοπάτια αντίστοιχα, καλώντας μας να σκεφτούμε τι σημαίνει ήρωας και παράλληλα να αφουγκραστούμε την Πύλη ως όριο αλλά και άνοιγμα. Όπως η Επανάσταση του 1821 –που σηματοδότησε το τέλος 400 χρόνων δοκιμασίας του Ελληνισμού και ταυτόχρονα την είσοδό του στη νεότερη Ιστορία.

Μάθετε περισσότερα

Μνημείο Ζαλόγγου, 1954 – 1960 | 28/01 – 31/05

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821, το ΚΠΙΣΝ επαναφέρει στην Αγορά την οριζόντια τομή σε ύψος 40εκ. της βάσης του γλυπτού Μνημείο Ζαλόγγου, του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Ταυτόχρονα, το Ζάλογγο, μικρογραφία του έργου κατασκευασμένη από επαργυρωμένο ορείχαλκο, δημιουργία του ίδιου καλλιτέχνη, φιλοξενείται εκ νέου στους χώρους του ΚΠΙΣΝ.

Μάθετε περισσότερα

Πρόσωπα του Ήρωα: Αναγνώσεις
Ακριτικά Τραγούδια & 
Παραλογές | 24/03 & 31/03

Τον Μάρτιο, οι Αναγνώσεις του ΚΠΙΣΝ είναι αφιερωμένες στη λογοτεχνική μας παράδοση και ειδικότερα στα Ακριτικά Τραγούδια και τις Παραλογές. Τα δύο επεισόδια φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Καλαβριανού, του οποίου η παράσταση «Παραλογές ή Μικρές Καθημερινές Τραγωδίες» (2010) αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την θεατρική μεταφορά της δημοτικής ποίησης, ενώ την επιμέλεια των κειμένων έχει ο ποιητής, μελετητής του δημοτικού τραγουδιού και μεταφραστής Παντελής Μπουκάλας.

Μάθετε περισσότερα

O θεατρικός ήρωας από το αρχαίο δράμα ως το σήμερα: Μία διαχρονία | 31/03

Η εξερεύνηση του θεατρικού ήρωα στην ιστορία της σκηνής επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Άλλοτε πρόσωπο του μύθου και άλλοτε πρόσωπο υπαρκτό ο δραματικός ήρωας υφίσταται μια σειρά μεταμορφώσεων και μεταλλάξεων που ανταποκρίνονται στον πολιτισμό και την κοινωνία που ζει ο ποιητής του. Η ταυτότητα του θεατρικού ήρωα στη διαχρονία του, συχνά κατηγοριοποιείται σε είδη και τύπους από την επιστήμη, ενώ τη στιγμή της παράστασης βρίσκεται σε μια διαρκή ροή και κίνηση, όταν κάθε φορά ζωντανεύει ενώπιον του θεατή.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Ιωσήφ Βιβιλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μάθετε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή