Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα από τον Δνείπερο;

Αξιωματούχος διορισθείς από τους Ρώσους στη περιοχή της Χερσώνας στη Νότιο Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι πιθανό να εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, απ’ όπου η Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες απομακρύνει πολίτες.

by Times Newsroom

«Πιθανότατα οι μονάδες μας, οι στρατιώτες μας, θα φύγουν για την αριστερή (ανατολική) όχθη», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της ρωσικής διοίκησης της Χερσώνας Κιρίλ Στρεμοούσοφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Solovyov Live», ένα φιλοκρεμλινικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης.

Η πόλη της Χερσώνας, η μόνη μεγάλη ουκρανική πόλη που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει και παραμένει ανέπαφη, βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Οι ζημιές στις κύριες διαβάσεις του ποταμού σημαίνουν ότι οι ρωσικές μονάδες κινδυνεύουν να καθηλωθούν στον ποταμό από τον προελαύνοντα ουκρανικό στρατό.

Ο Στρεμοούσοφ κάλεσε τους πολίτες που παραμένουν στην πόλη να την εγκαταλείψουν αμέσως, λέγοντας ότι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Η Ρωσία έχει μεταφέρει χιλιάδες ανθρώπους μέσω του ποταμού τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που σύμφωνα με το Κίεβο ισοδυναμεί με αναγκαστικό εκτοπισμό.

Ωστόσο, ουκρανικά στρατεύματα που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι δεν είδαν καμία ένδειξη ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται και είπαν ότι στην πραγματικότητα ενίσχυαν τις θέσεις τους.

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι είχε προσαρτήσει τις περιοχές Χερσώνα, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια της Ουκρανίας, αφού διοργάνωσε τα λεγόμενα δημοψηφίσματα, τα οποία η Δύση και το Κίεβο χαρακτήρισαν ψευδή και παράνομα.

Αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία άρχισαν επίσης να απομακρύνουν πολίτες από μια λωρίδα βάθους 15 χιλιομέτρων κατά μήκος της ανατολικής όχθης του Δνείπερου ποταμού, λέγοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να ανατινάξουν το φράγμα Καχόβκα στο Δνείπερο και να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά σε όλη τη νότια Ουκρανία.

Το Κίεβο απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες. Οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν εδώ και εβδομάδες στα νότια και βορειοανατολικά, ανακαταλαμβάνοντας σημαντικό μέρος των εδαφών που είχε καταλάβει η Μόσχα τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com