Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξάνεται το προσφυγικό κύμα προς τις γειτονικές χώρες

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έφυγαν αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή

by Times Newsroom

Για τη διαχείριση του προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία στις χώρες της ΕΕ μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης και Ασύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Όπως τόνισε, την απόφαση για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία θα λάβει η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης μέσω της επιτροπής στην οποία προεδρεύει θα παρακολουθεί αν τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το που και πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι και πως θα ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

«Γνωρίζουμε ότι ακόμα και με τη συμπάθεια που περιβάλλονται σήμερα αυτοί οι πρόσφυγες, μετά από λίγο καιρό τα πράγματα θα είναι δύσκολα και γι΄αυτούς και η συμπάθεια θα φύγει, για να μείνει για ορισμένες χώρες το “πρόβλημα” της αλλαγής των κοινωνικών δομών» σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι χώροι που θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες από την Ουκρανία δεν θα έχουν τη μορφή των καμπ, όπως την έχουμε συνηθίσει. «Θα είναι δομές που θα βοηθούν τους ανθρώπους να ενταχθούν στην κοινωνία» υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι πρόκειται για πρόσφυγες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και δεν μπορούν να ταυτιστούν με τους μετανάστες που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.

Φιλανθρωπική οργάνωση στην Πολωνία θα φιλοξενήσει 2.000 ορφανά από την Ουκρανία

Η Καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει στην Πολωνία 2.000 ορφανά παιδιά από την Ουκρανία. Μια πρώτη ομάδα αποτελούμενη από 300 παιδιά αναμένεται να φτάσει σήμερα (2/3) στη χώρα.

«Οι ανατολικοί γείτονές μας μιλούν για μια ανθρωπιστική καταστροφή που πλησιάζει ταχύτατα» είπε ο διευθυντής της Caritas στην Πολωνία, Μαρσίν Ιζίτσκι, μιλώντας στο πρακτορείο PAP. «Αποφασίσαμε να ανταποκριθούμε και να παράσχουμε καταφύγιο στους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε.

Τα παιδιά αυτά προέρχονται κυρίως από ορφανοτροφεία της ανατολικής Ουκρανίας, της περιοχής που πλήττεται περισσότερο από τη ρωσική επίθεση. Η πρώτη ομάδα θα κατευθυνθεί στο Οπόλε και τη Τσεστόχοβα, στη νότια Πολωνία και θα φιλοξενηθεί σε εστίες φιλανθρωπικών και εκκλησιαστικών οργανισμών.

Περισσότεροι από 660.000 άνθρωποι έφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική επίθεση, την περασμένη Πέμπτη. Υπολογίζεται ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι φτάνουν το 1 εκατομμύριο.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι επίκειται ανθρωπιστική κρίση και ζήτησε κατεπείγουσα χρηματοδότηση ύψους 1,7 δισεκ. δολαρίων, καθώς πιστεύει ότι περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com