Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έρχεται η μεγάλη μάχη πριν την άνοιξη» – Το δημοσίευμα του Guardian που προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό

Στην Ουκρανία αυτές τις ημέρες επικρατεί η ανησυχητική ηρεμία που προηγείται της σφοδρής καταιγίδας.

by Times Newsroom

Την ώρα που στη Δύση αποφασίζεται η αποστολή αρμάτων μάχης στο μέτωπο, οι αναλυτές βάζουν στοιχήματα για το πότε θα ξεκινήσει η τρίτη φάση του πολέμου και το ποιος θα χτυπήσει πρώτος και που.

Όπως γράφει ο Guardian την περασμένη Κυριακή (22/1) οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια νέα επίθεση μικρής όμως κλίμακας στην περιοχή της Ζαπορίζια, αλλά δεν κατάφεραν να μετακινήσουν ούτε στο ελάχιστο τα ουκρανικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τον Βιτάλι, λοχία της 56ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού της Μαριούπολης, η «παγωμένη» εδώ και 10 μήνες γραμμή του μετώπου έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.  Για του λόγου το ασφαλές, ο αριθμός των βλημάτων και ρουκετών που έχουν δεχτεί οι ουκρανικές δυνάμεις σε αυτό το τμήμα έχει υπερδιπλασιαστεί αυτόν τον μήνα σε 4.000 την ημέρα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σαρωτική η τρίτη φάση

Αργά ή γρήγορα, πιθανότατα μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, μια από τις δύο πλευρές θα κάνει την κίνησή της και θα επιχειρήσει να βγει από το αδιέξοδο. Το ερώτημα είναι το εξής: ποιος θα χτυπήσει πρώτος και πού.

«Η μεγάλη μάχη έρχεται αυτή την άνοιξη, ή ακόμα και νωρίτερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βιτάλι. Είτε λάβει χώρα εδώ είτε κάπου αλλού κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που αγγίζει τα 750 μίλια, η «καταιγίδα» αναμένεται να ξεσπάσει αυτή την άνοιξη, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την τρίτη και πιο έντονη φάση του πολέμου.  Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση έληξε περίπου ισοπαλία με την εκπληκτική απόδοση της ουκρανικής άμυνας και τον προβληματισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για τα σχέδια τους, ενώ η δεύτερη τερμάτισε υπέρ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, που υποχρεώθηκε σε συνεχείς αλλαγές στην κορυφή της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας στο ουκρανικό μέτωπο.

Η τρίτη φάση του πολέμου στην Ευρώπη, κατά τον Guardian, θα περιλαμβάνει τη χρήση ενός συνδυασμού όπλων -μηχανοκίνητο πεζικό, πυροβολικό, δυνάμεις από αέρος, πιθανώς και από τη θάλασσα- προκειμένου κάθε πλευρά να εδραιώσει τις θέσεις της στο πεδίο του μετώπου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πραγματοποίηση μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης τη δεδομένη χρονική στιγμή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους εξίσου και για τις δύο πλευρές, με τα στρατιωτικά εγχειρίδια να αναφέρουν ότι η επιτιθέμενη δύναμη πρέπει να είναι τρεις φορές ισχυρότερη προκειμένου να επικρατήσει.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι vs Ουκρανών

Σύμφωνα με τους ίδιους η Ουκρανία φέρεται να διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα για να αμυνθεί, με καλύτερα ενσωματωμένη τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δορυφόρων, καθώς και πυραύλους ακριβείας δια χειρός ΗΠΑ. Στην αντίπερα όχθη, η Ρωσία καλείται να συγκροτήσει δυνάμεις ικανές να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες στο πεδίο της μάχης με τους τρέχοντες υπολογισμούς να κάνουν λόγο για σημαντικό απόθεμα στρατευμάτων.

Το βασικό ερώτημα μέχρι τη μεγάλη μάχη, γράφει ο Guardian, είναι αν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει το μάθημά τους έπειτα από το φιάσκο της επίθεσης πριν από περίπου ένα χρόνο, και αν βρίσκονται τώρα σε καλύτερη κατάσταση, ώστε να μπορέσουν να οργανώσουν πιο συντονισμένες και περισσότερο αποτελεσματικές επιθέσεις.

«Νομίζω ότι η ρωσική ικανότητα για ελιγμούς μεγάλης κλίμακας, αυτή τη στιγμή, αμφισβητείται», τονίζει ο Ντάρα Μασικό, πρώην αναλυτής του Πενταγώνου. «Το επιχείρησαν αυτό πέρυσι και δεν πήγε καλά, ενώ οι δυνάμεις που τους έχουν απομείνει δεν διαθέτουν μεγάλη πείρα, και ο εξοπλισμός τους δεν είναι τόσο καλός», καταλήγει ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com