Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γερμανία επιταχύνει τις διαδικασίες για τις παραδόσεις όπλων

Καθ' οδόν βρίσκονται επιπλέον πύραυλοι Strela από την εποχή της ΛΓΔ - Αντιαρματικά στέλνει και η Σουηδία

by Times Newsroom

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα υιοθετήσει ταχύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Οι παραδόσεις όπλων πρέπει να εγκρίνονται από διάφορα υπουργεία, με τον συντονισμό της ομοσπονδιακής καγκελαρίας.

Οι αιτήσεις που αφορούν την Ουκρανία θα έχουν πλέον την «υψηλότερη προτεραιότητα» σε ό,τι αφορά την επεξεργασία τους και το υπουργείο Οικονομίας θα τις εγκρίνει άμεσα, ανέφερε το ρεπορτάζ της «Die Welt», επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

«Όταν πήραμε την απόφαση να προμηθεύσουμε όπλα στην Ουκρανία, πήραμε έναν δρόμο που ελπίζω πως όλοι κατανοούσαν πως θα πρέπει να ακολουθήσουμε με συνέπεια», τόνισε ο κ. Χάμπεκ στην εφημερίδα.

«Για μένα και το υπουργείο αυτό σημαίνει ότι ασφαλώς θα εγκρίνουμε όλες τις παραδόσεις όπλων στον συμφωνημένο διάδρομο. Αυτό θα γίνεται χωρίς καθυστέρηση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξώθησε τη Γερμανία να προχωρήσει σε ιστορική στροφή της πολιτικής της να μη στέλνει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας υπέβαλε αίτημα την Τετάρτη για την αποστολή ακόμη 2.000 αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία από τα αποθέματα της Μπούντεσβερ, ανέφερε η «Die Welt»

Χθες Τετάρτη (23/3) η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι επιπλέον αντιαεροπορικοί πύραυλοι Strela από τα αποθέματα του στρατού της πάλαι ποτέ Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ουκρανία, έπειτα από καθυστερήσεις.

Η Στοκχόλμη στέλνει στο Κίεβο επιπλέον 5.000 αντιαρματικά όπλα

Η Σουηδία θα παράσχει στην Ουκρανία επιπλέον 5.000 αντιαρματικά όπλα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του Σουηδού υπουργού Άμυνας.

Η Σουηδία έχει ήδη στείλει 5.000 αντιαρματικά όπλα, μαζί με άλλο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, διπλασιάζοντας τις παραδόσεις όπλων μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Παρά την «εξαιρετικά θαρραλέα» αντίσταση των Ουκρανών, «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να μην αντιδράσουμε και να αφήσουμε τους Ρώσους να κονιορτοποιούν ουκρανικές πόλεις», ανέφερε ο κ. Τζόνσον.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή