Πόλεμος στην Ουκρανία: Η νίκη που θέλει ο Πούτιν την 9η Μαΐου

Η Ρωσία θέλει η χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη να έχει πέσει στα χέρια της ως τη Δευτέρα, διατείνεται το Κίεβο

by Times Newsroom

Η 9η Μαΐου αποτελεί μια συμβολική ημέρα για τη Ρωσία και πιστεύεται πως θα αποτελέσει μια κρίσιμη ημερομηνία για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, η Ρωσία σχεδιάζει να καταλάβει τη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, τον τελευταίο θύλακα ουκρανικής αντίστασης στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας, ως τη Δευτέρα.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξήγησε πως οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν οι αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας να έχουν πέσει στα χέρια τους την ημέρα που συμπληρώνεται η 77η επέτειος από τη νίκη επί του καθεστώτος της ναζιστικής Γερμανίας την 9η Μαΐου.

Η «φιλοδοξία» τους είναι «να κυριεύσουν το Αζοφστάλ και να δώσουν στον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν τη “νίκη” την 9η Μαΐου», είπε ο κ. Αρεστόβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. «Το θέλουν πολύ, αλλά για να δούμε αν θα τα καταφέρουν», πρόσθεσε.

Στις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, είναι παγιδευμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί και εκατοντάδες άμαχοι. Καταβάλλονται προσπάθειες για την απομάκρυνση των αμάχων με τη συμβολή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα

Στη Μόσχα θα γίνει μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τη Δευτέρα για την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης. Κατά πληροφορίες, παρέλαση αναμένεται να διεξαχθεί και στη Μαριούπολη, την οποία επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα ο Σεργκέι Κιριένκο, κορυφαίος αξιωματούχος του Κρεμλίνου, όπως ανακοίνωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντανιέτσκ.

Το Κίεβο αναμένει μεγάλη αποβατική επιχείρηση της Ρωσίας στις ακτές στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια ώρα, ο ουκρανικός στρατός προεξοφλεί ότι επίκειται μεγάλη αποβατική επιχείρηση της Ρωσίας στις ουκρανικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Οδησσό, λιμάνι υψηλής στρατηγικής σημασίας.

Επικαλούμενη ανακοίνωση της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα ανέφερε χθες Πέμπτη ότι έχουν αυξηθεί οι πτήσεις ρωσικών UAVs στην περιοχή. Επιπλέον, συνεχίζει να καταγράφεται η παρουσία ισχυρής ρωσικής ναυτικής δύναμης στα ανοικτά των ελεγχόμενων από τις ουκρανικές δυνάμεις ακτών.

Στους κατοίκους της περιοχής συστήνεται να μένουν μακριά από τις ακτές και τις στρατιωτικές ζώνες και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με μικρά πλεούμενα. Τους ζητείται επίσης να αναφέρουν αμέσως στις στρατιωτικές αρχές οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μόσχα κατά Δύσης για την υποστήριξη στο Κίεβο

Η στρατιωτική βοήθεια και οι πληροφορίες που δίνουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία εμποδίζουν τη Ρωσία να ολοκληρώσει «γρήγορα» αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην ουκρανική επικράτεια, ανέφερε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως όλοι οι στόχοι που έθεσε η Μόσχα θα επιτευχθούν.

«Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το NATO στο σύνολό του μοιράζεται μόνιμα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών τους με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε συνδυασμό με τις προμήθειες όπλων (…), οι ενέργειες αυτές δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθεί γρήγορα η επιχείρηση», είπε ο κ. Πεσκόφ στον Τύπο, αντιδρώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times κατά το οποίο στοιχεία που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στον ουκρανικό στρατό του επέτρεψαν να βάλει στο στόχαστρο υψηλόβαθμους ρώσους αξιωματικούς κοντά στα μέτωπα.

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε χθες από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ενέργειες της Δύσης «δεν θα αποτρέψουν» την επίτευξη των στόχων που έθεσε η Μόσχα, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Πληροφορίες που έδωσαν οι ΗΠΑ επέτρεψαν τη βύθιση του Moskva»

Στο μεταξύ, δεδομένα που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επέτρεψαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να βυθίσουν το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva στα μέσα Απριλίου, κατά δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης χθες Πέμπτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως δεν ήταν ενήμερη για τα σχέδια των ουκρανικών δυνάμεων να πλήξουν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, διατείνονται οι εφημερίδες Washington Post και New York Times, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Κίεβο στοιχεία για την ακριβή θέση του καταδρομικού, εξήγησε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε στα μέσα του περασμένου μήνα. Η Ουκρανία υποστήριξε ότι έπληξε το καταδρομικό με πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptun. Η Μόσχα το διέψευσε, ανακοινώνοντας πως το πλοίο βυθίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς και έκρηξης μέρους του οπλισμού που έφερε στο κατάστρωμα.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Μετονομάστηκε («Μόσχα») μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, ανθυποβρυχιακά όπλα και αντιαεροπορικά συστήματα (το θαλάσσιο αντίστοιχο του επίγειου συστήματος S-300), το καταδρομικό αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυάται την αντιαεροπορική άμυνα των υπολοίπων ρωσικών πολεμικών ανοικτά των ουκρανικών ακτών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή