Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, λέει ο Κουλέμπα

Θα ακουστεί στο ΣΑ η αλήθεια για τα εγκλήματα πολέμου ανέφερε η βρετανική αποστολή

by Times Newsroom

Η Ρωσία δεν έχει καμία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Συζήτησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας και τη σφαγή στην Μπούτσα», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα μέσω Twitter.

«Τόνισα ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς του ΟΗΕ για να συγκεντρωθούν αποδεικτικά στοιχεία και για να λογοδοτήσουν οι ρώσοι εγκληματίες πολέμου. Δεν υπάρχει καμία θέση για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αξίωσαν χθες Δευτέρα (4/4) την «αναστολή» της συμμετοχής της Ρωσίας στο φόρουμ αυτό των Ηνωμένων Εθνών μετά τις «εικόνες από την Μπούτσα», όπου βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα αμάχων μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Η πρόθεση των δύο χωρών είναι να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ «το συντομότερο δυνατόν — αυτή την εβδομάδα, πιθανόν από την Πέμπτη», είπε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στον αμερικανικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό NPR, εκτιμώντας πως η εξέλιξη θα έχει πρακτική, εκτός από συμβολική, αξία.

Υπέρ της αμερικανικής πρωτοβουλίας τάχθηκε το Λονδίνο, με την επικεφαλής της διπλωματίας Λιζ Τρας να αναφέρει μέσω Twitter ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να παραμένει μέλος» του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετά τα στοιχεία για «εγκλήματα πολέμου» και «ομαδικούς τάφους» στην Μπούτσα.

Ερωτηθείς για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου, ο εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ φάνηκε να έρχεται σε δύσκολη θέση. «Θα αφήσουμε στα κράτη μέλη να αποφασίσουν», προσθέτοντας ότι το «ανησυχητικό» είναι «το προηγούμενο που θα δημιουργούσε μια τέτοια ενέργεια». Όταν πιέστηκε να δώσει διευκρινίσεις, το απέφυγε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε «απίστευτη» την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Βρετανίας. «Αυτό είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο», είπε και πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη προσπάθεια αποκλεισμού της Μόσχας από τα διεθνή φόρα «ούτε θα διευκολύνει ούτε θα ενθαρρύνει ούτε θα βοηθήσει» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το Κίεβο και δυτικές χώρες ερίζουν ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε σωρεία εγκλημάτων πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου, κάτι που η ρωσική κυβέρνηση διαψεύδει μιλώντας για «σκηνοθετημένη προβοκάτσια».

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα εκφραστεί σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένης στην Ουκρανία, την οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν τα πρόσφατα γεγονότα στην πόλη Μπούτσα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (4/4) μέσω Twitter η βρετανική διπλωματική αποστολή, η οποία ασκεί τον Απρίλιο την εναλλασσόμενη προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ.

Ερωτηθείσα σχετικά, η αποστολή δεν ήταν σε θέση σε αυτό το στάδιο να διευκρινίσει εάν η παρέμβαση του κ. Ζελένσκι μέσω βιντεοσύνδεσης, άνευ προηγουμένου σε συνεδρίαση του ΣΑ στη Νέα Υόρκη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, θα γίνει απευθείας ή εάν θα είναι μαγνητοσκοπημένη εκ των προτέρων.

Η σημερινή συνεδρίαση του ΣΑ ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και προβλέπεται να συμμετάσχει σε αυτή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Χθες Δευτέρα ο κ. Ζελένσκι, με χακί πανωφόρι και καμουφλάζ αλεξίσφαιρο γιλέκο, πέρασε μισή ώρα στην Μπούτσα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπου κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις πως διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» που θα «αναγνωριστούν ως γενοκτονία».

Η Ρωσία, τα στρατεύματα της οποίας αποχώρησαν πρόσφατα από την κοινότητα αυτή, διαψεύδει πως έχει οποιαδήποτε ευθύνη για τα πτώματα που βρέθηκαν στους δρόμους, εικόνες που προκάλεσαν κατακραυγή και καταδίκες σε διεθνές επίπεδο.

«Η βρετανική προεδρία του ΣΑ θα εξασφαλίσει πως θα ακουστεί η αλήθεια για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας. Θα εκθέσουμε τι είναι στ’ αλήθεια ο πόλεμος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», ανέφερε η βρετανική διπλωματική αποστολή μέσω Twitter.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com