Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία κρατά 400.000 πολίτες ομήρους στη Μαριούπολη – Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται»

Σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ η Μόσχα εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση της πόλης

by Times Newsroom

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι κρατεί ομήρους 400.000 κατοίκους της Μαριούπολης βομβαρδίζοντας την πόλη-λιμάνι της χώρας, παρά τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων.

«Περίπου 3.000 νεογέννητα στερούνται φαρμάκων και τροφίμων», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter. «Η Ρωσία εξακολουθεί να κρατά ομήρους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση. Οι βομβαρδισμοί αδιακρίτως συνεχίζονται».

Ο κ. Κουλέμπα είπε ακόμη πως δεν έχει πολλές προσδοκίες για τις συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αν και επιβεβαίωσε πως θα παρακαθίσει στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν αύριο, Πέμπτη, στην Τουρκία. Κάλεσε δε, τον Λαβρόφ να τις προσεγγίσει με «καλή πίστη, όχι από μια προπαγανδιστική προοπτική», όπως γράφει το Reuters.

«Ενδιαφερόμαστε για μία κατάπαυση του πυρός, να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας και το τρίτο σημείο είναι να επιλύσουμε όλα τα ανθρωπιστικά θέματα», σημείωσε ακόμη ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, σε δηλώσεις του μέσω βίντεο.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι στοχοθετεί αμάχους στην «ειδική επιχείρησή» της – έτσι αποκαλεί την εισβολή η Μόσχα – στην Ουκρανία.

Λίγη ώρα μετά τις παραπάνω δηλώσεις, ωστόσο, έγινε γνωστή η είδηση του βομβαρδισμού μαιευτηρίου της πόλης, στην οποία αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της χώρας.

«Μαριούπολη. Ευθύ χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων σε μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια. Θηριωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνένοχος, αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη αλλά φαίνεται να χάνετε την ανθρωπιά», ανέφερε στο μήνυμά του ο Ζελένσκι.

Αποχωρήσεις αμάχων και – κατά το Κίεβο – συλλήψεις διαδηλωτών

Στο μεταξύ, ένα κομβόι εγκατέλειψε σήμερα την ουκρανική πόλη Ενέρχονταρ μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου», έπειτα από μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε με τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Ενέρχονταρ βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης στο είδος του. Η ρωσική επίθεση στην περιοχή προκάλεσε συναγερμό την περασμένη εβδομάδα όταν τμήματα των εγκαταστάσεων του σταθμού τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ο σταθμός παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο δήμαρχος του Ενέρχονταρ Ντμίτρο Ορλόφ δήλωσε πως «κυρίως γυναίκες και παιδιά, οι ηλικιωμένοι, έφυγαν από την πόλη».

Εξάλλου, η σχεδιαζόμενη απομάκρυνση αμάχων από την ουκρανική πόλη Ιζιούμ στο ανατολικό τμήμα της περιοχής Χάρκιβ (Χάρκοβο) καθυστερεί λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, σύμφωνα με ανάρτηση στο διαδίκτυο του περιφερειακού κυβερνήτη Όλεχ Σινεχούμποφ.

«Τα λεωφορεία εξακολουθούν να περιμένουν στην είσοδο της Ιζιούμ», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους με την υποστήριξη του Ερυθρού Σταυρού, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Στο μεταξύ, η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε πως μέλη της ρωσικής Εθνοφρουράς συνέλαβαν περισσότερους από 400 ανθρώπους στην περιφέρεια της Χερσώνας οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την κατοχή του τόπου τους από τις ρωσικές δυνάμεις:

«Λόγω της σφοδρής αντίστασης των κατοίκων της Χερσώνας, οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να εισαγάγουν ένα αστυνομικό καθεστώς».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com