Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία σφυροκοπά το τελευταίο οχυρό στη Μαριούπολη – Πυραυλικές επιθέσεις στο Ντονμπάς

Το Azovstal, το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα, αποτελεί το τελευταίο οχυρό των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη. Οι Ρώσοι το σφυροκοπούν με στόχο να καταλάβουν πλήρως το λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας

by Times Newsroom

Αρνητική ήταν η απάντηση στο νέο τελεσίγραφο της Ρωσίας, που καλούσε τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να παραδοθούν. Το Azovstal, το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα, βρίσκεται στον στόχο των ρωσικών δυνάμεων που το σφυροκοπούν από αέρος, ενώ και χερσαίο τμήμα προσπαθεί να εισβάλει στο τελευταίο οχυρό των Ουκρανών στη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το σημείο, καθώς και κατοικημένες περιοχές σε άλλο τμήμα της πόλης, δήλωσε σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης. Χίλιοι άμαχοι βρίσκονται επίσης στο εργοστάσιο Azovstal, λένε τοπικοί αξιωματούχοι, έχοντας σπεύσει σε καταφύγια και σήραγγες στην τοποθεσία. Ο Έντουαρντ Μπασουρίν, ο οποίος εκπροσωπεί την αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ» διέψευσε αυτές τις αναφορές.

Καπνός υψώνεται πάνω από το Azovstal

Η Μόσχα λέει ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Εάν πέσει ολόκληρη η πόλη, θα είναι ένα σημαντικό στρατηγικό έπαθλο για τη Ρωσία, αφήνοντάς της τον έλεγχο μιας τεράστιας έκτασης της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.

Το Interfax μετέδωσε ότι τουλάχιστον 120 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Azovstal μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Λίγο νωρίτερα, η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλέκνο ανάρτησε στο Twitter ένα χάρτη της Μαριούπολης, η οποία όπως λέει «είναι περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές, αλλά εξακολουθεί να στέκεται κάτω από τις σημαίες της Ουκρανίας». 

Επίθεση στο Ντονμπάς

Με μεγάλη χερσαία επίθεση, καταιγισμό πυραύλων και συνεχόμενες επιθέσεις πυροβολικού ξεκίνησε η μάχη του Ντονμπάς, με στόχο οι ρωσικές δυνάμεις να ανοίξουν στα νότια διάδρομο προς την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας.

Την έναρξη της νέας φάσης της επιχείρησης επιβεβαίωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός πλήττει μόνο στρατιωτικούς στόχους.

Στο Χάρκοβο, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις με όλμους. Ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για ανελέητο σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οκτώ νεκρούς μεταξύ των αμάχων ανακοίνωσαν νωρίτερα οι τοπικές αρχές, ενώ παρά την προειδοποίηση ότι κανείς πλέον στην Ουκρανία δεν είναι ασφαλής, κάτοικοι του Κιέβου επιστρέφουν σταδιακά, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αλεξία Καλαϊτζή.

Στο στόχαστρο των Ρώσων, οι περιοχές του Ντονέτσκ: Μαρίνκα, Σλαβιάνσκ και Κραμματόρσκ δέχθηκαν επιθέσεις ενώ εκρήξεις συντάραξαν το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, το Μικολάιφ, τη Ζαπορίζια. Σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο ενώ σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν 1.260 στόχοι.

Σε συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές βρίσκονται όλες οι περιοχές της Ουκρανίας, εκτός από τις κατεχόμενες από τους Ρώσους Χερσώνα και Κριμαία. Μαζικά πυρά πυροβολικού και εκτοξεύσεις ρουκετών αναφέρθηκαν σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής στην ανατολική Ουκρανία και ήδη οκτώ άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τους βομβαρδισμούς.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή