Πόλεμος στην Ουκρανία: Μέσα σε τρεις μήνες άνοιξαν πάνω από 2.800 τάφοι

Σε Μαριούπολη και Μανγκούς οι περισσότεροι

by Times Newsroom

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των τάφων σε περιοχές της Ουκρανίας, σε περιοχές που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με έκθεση που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το Κέντρο για την Ανθεκτικότητα της Πληροφόρησης (Centre for Information Resilience, CIR),

Η οργάνωση κατά της παραπληροφόρησης ανέλυσε δεδομένα για έξι περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονταν ή βρίσκονται ακόμη στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. «Οι πληροφορίες από ανοικτές πηγές μπορούν να προσφέρουν πρόσβαση άνευ προηγουμένου πίσω από τις γραμμές των μετώπων και σε ζώνες που κατέχουν ρωσικές δυνάμεις», έκρινε ο Μπέντζαμιν Στρικ, διευθυντής ερευνών στο CIR.

Στο νεκροταφείο Σταροκρίμσκε της Μαριούπολης για παράδειγμα, οι συντάκτες της έρευνας υπολογίζουν πως σε περίοδο πέντε μηνών σκάφτηκαν 1.000 νέα μνήματα, από την 21η Οκτωβρίου 2021 ως την 28η Μαρτίου 2022, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο ρυθμός των ενταφιασμών αυξήθηκε κατόπιν ραγδαία, με 1.141 νέους τάφους να είναι ορατοί από δορυφόρους από την 28η Μαρτίου ως τη 12η Μαΐου και ακόμη 1.700 από τη 12η Μαΐου ως την 29η Ιουνίου, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

«Η έκθεσή μας αντανακλά την ακραία πίεση που συνεχίζει να ασκείται στην πολιτική ζωή στην Ουκρανία», σύμφωνα με τον κ. Στρικ, για τον οποίο «οι αυτοσχέδιοι τάφοι και ο αυξανόμενος αριθμός των μνημάτων, ειδικά γύρω από τις κατεχόμενες ζώνες, αντανακλούν με συγκλονιστικό τρόπο τον αριθμό των νεκρών αμάχων» όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε Μαριούπολη και Μανγκούς οι περισσότεροι

Για να φθάσουν στους αριθμούς αυτούς, οι συντάκτες της έρευνας διασταύρωσαν φωτογραφίες από δορυφόρους και φωτογραφίες που φέρουν δεδομένα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, αναρτημένες κυρίως σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν εξάλλου μεγάλες τάφρους σε δύο τοποθεσίες κοντά στη Μαριούπολη, στην Πιονέρσκε και στη Μανγκούς, καθώς και τάφους σκαμμένους βιαστικά γύρω από την πόλη.

Το Κίεβο υπολογίζει πως σκοτώθηκαν 22.000 άμαχοι στη Μαριούπολη, όπου δόθηκαν οι πιο σφοδρές μάχες του πολέμου ως τώρα.

Στη Χερσώνα, πόλη του νότου που έχουν επίσης καταλάβει οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, το CIR υπολογίζει ότι από την έναρξη του πολέμου ως τις αρχές Απριλίου σκάφτηκαν 824 μνήματα.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπολογίζει πως οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία είναι 5.000, αναγνωρίζει όμως ότι ο απολογισμός των θυμάτων στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο βαρύς.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή