Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο σφυροκόπημα σε Μικολάγιφ και Ιρπίν – Κατηγορίες για βόμβες φωσφόρου από την Ρωσία

Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ανασύνταξη του ρωσικού στρατού

by Times Newsroom

Ένα 24ωρο μετά τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, η Ρωσία εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων, κυρίως σε Μικολάγιφ και Ιρπίν, αναφέρουν ουκρανικές αρχές. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος του Μικολάγιφ, Ολεξάντρ Σενκέβιτς, υποστήριξε ότι περίπου 80 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 450 τραυματίστηκαν από νέο κύμα βομβαρδισμών.

Παράλληλα, είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στο Μικολάγιφ, χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποια απόδειξη. Αντιθέτως, είπε μόνο ότι υπάρχει «τεράστιος αριθμός βομβών διασποράς που είναι διασκορπισμένες στην πόλη».

Επίσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο Ιρπίν υπολίζεται με βάση τον δήμαρχο της πόλης, ότι τουλάχιστον 200-300 άμαχοι σκοτώθηκαν, πριν να την ανακαταλάβουν από τους Ρώσους οι ουκρανικές δυνάμεις, στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Η κατάσταση στο Ιρπίν

Ο Ολεξάντρ Μαρκούσιν δήλωσε πως περίπου 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιρπίν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν. Όπως είπε, όλη τη νύχτα συνεχίζονταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή.

«Στην κορύφωση των εχθροπραξιών, όταν γίνονταν βομβαρδισμοί όλη την ημέρα, οι άνθρωποι απλώς θάβονταν στους κήπους ή στα πάρκα. Πιστεύω ότι περίπου 200-300 σκοτώθηκαν, δυστυχώς», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως «η μισή πόλη έχει καταστραφεί», διευκρινίζοντας ότι «είναι σίγουρο ότι πολλοί βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα και (…) ψάχνουμε στα υπόγεια».

Ο δήμαρχος υπολογίζει ότι «περίπου 3.500» κάτοικοι παραμένουν ακόμα στην πόλη που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 60.000 κατοίκους. Το Ιρπίν «είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων» αλλά η κατάσταση «παραμένει επικίνδυνη», συνέχισε, επειδή, όπως εξήγησε, είναι «στόχος βομβαρδισμών από τις γειτονικές πόλεις, όπως από την Μπούτσα».

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου»

Μεταξύ άλλων, οι ουκρανικές αρχές δεν κατηγορούν μόνο την Ρωσία για βομβαρδισμό αμάχων, αλλά ισχυρίζονται ότι η Μόσχα ρίχνει βόμβες φωσφόρου.

Χαρακτηριστικά, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν πυρομαχικά φωσφόρου και βομβαρδίζουν οικισμούς στο μέτωπο που χωρίζει εδάφη που ελέγχονται από τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή