Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Σον Πεν θα βοηθήσει την Κρακοβία να φιλοξενήσει Ουκρανούς πρόσφυγες

Το φιλανθρωπικό του ίδρυμα έχει τεχνογνωσία από άλλες παρόμοιες δράσεις - Ιάπωνας αρχιτέκτονας δημιούργησε ξενώνες έκτακτης ανάγκης

by Times Newsroom

Ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Σον Πεν βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Πολωνία και υπέγραψε συμφωνία με το δήμο της Κρακοβίας ώστε το φιλανθρωπικό ίδρυμά του, το CORE, να παράσχει βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο.

Η οργάνωση του Σον Πεν θα δώσει στη δημοτική αρχή την τεχνογνωσία που απέκτησε σε άλλες, παρόμοιες δράσεις και θα ανοίξει ένα γραφείο στην πόλη, μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο PAP.

Το πρόγραμμα της οργάνωσης περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, την οργάνωση εργαστηρίων αλλά και τη χρηματοδότηση των έργων ανακαίνισης ακατοίκητων κτιρίων όπου θα φιλοξενηθούν πενήντα πρόσφυγες.

Ο Σον Πεν βρισκόταν στο Κίεβο στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για την κατάσταση στην Ουκρανία. Μάλιστα, συναντήθηκε και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Είχε ήδη επισκεφθεί τη χώρα τον Νοέμβριο και είχε συναντηθεί με στρατιωτικούς.

Ο 61χρονος βραβευμένος ηθοποιός γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για τα στούντιο Vice, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Ξενώνες έκτακτης ανάγκης για Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία

Ξενώνες έκτακτης ανάγκης για Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία δημιούργησε το Voluntary Arcitects’ Network (VAN), η μη κερδοσκοπική οργάνωση με επικεφαλής τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Shigeru Ban. Το σύστημα PPS, αποτελούμενο από χαρτονένιους σωλήνες και υφασμάτινες κουρτίνες, είναι απλό και εύκολο στην εγκατάστασή του· το VAN το είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως ως ξενώνες για θύματα φυσικών καταστροφών, αστέγους και ως θαλάμους εμβολιασμού COVID-19.

Πριν εγκαταστήσει το PPS, η ομάδα συναρμολόγησε ένα πρωτότυπο στο Wroclaw University of Science and Technology και προσάρμοσε τις διαστάσεις της κάθε μονάδας σε 2,3 μέτρα επί 2 μέτρα.

Στις 11 του μηνός, 319 ξενώνες τοποθετήθηκαν μέσα σε ένα πρώην σουπερμάρκετ στην πόλη Chelm, κοντά στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα. Την εγκατάσταση ανέλαβαν σπουδαστές του πανεπιστημίου με επικεφαλής τη Weronika Abramczyk. Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν την επομένη. Στις 12 Μαρτίου, 60 μονάδες PPS εγκαταστάθηκαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Wroclaw, πάλι από τους σπουδαστές του πανεπιστημίου, υπό την επίβλεψη της αρχιτεκτόνισσας Agata Jasiolek.

Το πρότζεκτ βοήθειας προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες υλοποιείται από το VAN και το γραφείο Shigeru Ban Architects σε συνεργασία με μια ομάδα επικεφαλής της οποίας είναι ο Πολωνός αρχιτέκτονας Hubert Trammer και ο Jerzy Latka από το Wroclaw University.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com