Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι αφανείς ήρωες του Χαρκόβου

Οι ομάδες εξουδετέρωσης βομβών καλούνται να σώσουν ανθρώπους από βλήματα που δεν έχουν εκραγεί - Δείτε βίντεο

by Times Newsroom

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη τη Ουκρανίας έχει δεχθεί ισχυρά πυρά από τα ρωσικά στρατεύματα. Πολλές κατοικημένες περιοχές έχουν χτυπηθεί από ρουκέτες και βόμβες. Πλέον, σε καθημερινή βάση οι ομάδες εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών που δρουν στην πόλη είναι περιζήτητες και ο ρόλος τους κομβικός για να σωθούν περισσότερες ζωές.

«Δεν υπάρχει πάντοτε χρόνος για να μεταφέρουν τους νεκρούς προτού φτάσουμε», λέει ο αντισυνταγματάρχης Ίχορ Όβτσαρουκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Times» και συνεχίζει: «Πολλές φορές μας καλούν κι αναφέρουν πως υπάρχει μια συσκευή που δεν έχει εκραγεί και όταν φτάνουμε στο σημείο, συνήθως σε κάποιο διαμέρισμα, είμαστε οι πρώτοι οπότε γύρω μας υπάρχουν πολλά πτώματα από ρουκέτες που εξερράγησαν».

Συνήθως η ομάδα του ανταποκρίνεται σε κλήσεις πολιτών των οποίων τα σπίτια δέχθηκαν πυρά από τον ρωσικό στρατό, αναφέρει το δημοσίευμα. Πρόσφατα ο Όβτσαρουκ και η ομάδα του «Τeam 14 UXB» επισκέφθηκαν σπίτια όπου και βρήκαν νεκρές ηλικιωμένες γυναίκες που είτε δεν θέλησαν να βρουν καταφύγιο, είτε δεν ήθελαν να μετακινηθούν.

Στο διάστημα που το Χάρκοβο βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών πυρών κλήθηκαν να συνδράμουν και σε κτίριο όπου κατέρρευσε και καταπλάκωσε 25 Ουκρανούς στρατιώτες. «Η δουλειά μας είναι οι βόμβες και η εξουδετέρωσή τους. Όταν βλέπουμε νεκρούς καλούμε και ενημερώνουμε και συνεχίζουμε με την απενεργοποίηση των συσκευών που δεν έχουν εκραγεί. Προσπαθούμε να αποτρέψουμε κι άλλους θανάτους, δεν μπορώ να κάνω πολλά για όσους έχουν ήδη φύγει», ανέφερε.

Μέσα σε λιγότερες από 20 μέρες, ο Όβτσαρουκ και οι συνεργάτες του έχουν μάθει όλες τις βόμβες και τις ρουκέτες του ρωσικού στρατού. «Οι βόμβες διασποράς – που εμείς τις αποκαλούμε κασέτες – είναι οι πιο επικίνδυνες», τόνισε εξηγώντας πως ο φόβος είναι απαραίτητος στη δουλειά του. «Χωρίς αυτόν μπορεί να κάνεις ένα εύκολο λάθος προσπαθώντας να εξουδετερώσεις μια βόμβα», συμπλήρωσε.

Τα 24 μέλη της «Τeam 14 UXB» ανήκουν στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης της πόλης, μαζί με τους πυροσβέστες και τους διασώστες που παλεύουν καθημερινά να σώσουν τους ζωντανούς και τους τραυματισμένους ή ανασύρουν σορούς.

Το Χάρκοβο, είναι μια πόλη που εδώ και μέρες δεν γνωρίζει άλλους ήχους πέραν από αυτούς του πυροβολικού και των βλημάτων να πέφτουν σαν την βροχή καθώς οι Ρώσοι εντείνουν τις επιθέσεις τους στα αστικά κέντρα της Ουκρανίας. «Τα όπλα που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες περιοχές κάνουν τεράστια ζημιά», τόνισε υπεύθυνος της ομάδας διασωστών εξηγώντας πως πριν από περίπου δέκα μέρες δύο βόμβες ισοπέδωσαν μια πολυκατοικία από την οποία ανασύρθηκαν 27 νεκροί και 16 ζωντανοί. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγκόρ Τερέχοφ έχουν καταστραφεί περί τις 600 κατοικίες στο Χάρκοβο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com