Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Γάλλοι δυσκολεύονται να κατασχέσουν τις περιουσίες των Ρώσων ολιγαρχών

Ως τώρα έχουν «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία αξίας 850 εκατομμυρίων ευρώ

by Times Newsroom

Οι γαλλικές αρχές εντόπισαν περισσότερες από 20 βίλες στην Κυανή Ακτή που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες που αντιμετωπίζουν οικονομικές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Θεωρείται ότι σ’ αυτήν την λίστα συμπεριλαμβάνεται και το Château de la Croë στο Cap d’Antibes κοντά στη Νίκαια, που αγόρασε το 2004 ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος φέρεται να έχει δώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνισή του. Πέραν των σπιτιών και τα σούπερ γιοτ των ολιγαρχών βρίσκονται στο στόχαστρο. Ωστόσο, οι αρχές έχουν ξεκινήσει από την Cap d’Antibes, που αποκαλείται ο «Κόλπος των Δισεκατομμυριούχων».

Ο Μπρούνο Λε Μερ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι υπό τις κυρώσεις της ΕΕ η χώρα έχει «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία ρωσικής ιδιοκτησίας αξίας 850 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 30 ακινήτων συνολικής αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ. «Κανένας ολιγάρχης δεν θα γλιστρήσει από τα δίχτυα μας», είπε.

Διέταξε, δε, την Tracfin, ένα ξεχωριστό τμήμα του υπουργείου Οικονομικών, που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, να συγκροτήσει μια ομάδα για τον εντοπισμό ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Γαλλία.

Δύσκολη αποστολή

Ωστόσο, αρκετοί δικηγόροι, μιλώντας σε διάφορα γαλλικά ΜΜΕ, είπαν ότι η αποστολή του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολή, μιας και περιουσιακά στοιχεία συχνά κρύβονται πίσω από «εταιρείες κελύφη», που συνήθως εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους που αργούν να συνεργαστούν. Πολλές πολυτελείς βίλες που συνδέονται με Ρώσους δισεκατομμυριούχους που έχουν επιβληθεί κυρώσεις είναι ιδιοκτησία των συζύγων, των παιδιών και άλλων συγγενών τους, λένε οι δικηγόροι.

Οι ειδικοί είπαν επίσης ότι παρόλο που η επίσημη πολιτική της ΕΕ είναι «πάγωμα και κατάσχεση», το τελευταίο μέρος είναι, στην πράξη, αδύνατο σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο. Οι βίλες (και άλλα περιουσιακά στοιχεία) δεσμεύονται, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένουν ιδιοκτησία των Ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι θεωρητικά είναι ελεύθεροι να ζουν σε αυτές εάν το επιθυμούν, αλλά δεν μπορούν να τις πουλήσουν ή να τις νοικιάσουν.

«Υπάρχουν πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι», ανέφεραν. Για παράδειγμα, το Grand Coeur et Spa στο Méribel στις γαλλικές Άλπεις, ένα πολυτελές ξενοδοχείο όπου τα καλύτερα δωμάτια κοστίζουν περισσότερα από 1.000 ευρώ τη βραδιά. Το ξενοδοχείο ανήκει σε μια εταιρεία της οποίας επικεφαλής είναι η Έλενα Τιμτσένκο, η σύζυγος του Γκενάντι, 69 ετών. δισεκατομμυριούχου. Αυτός βρίσκεται στην λίστα των κυρώσεων της ΕΕ και περιγράφεται από τις Βρυξέλλες ως έμπιστος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο, η Έλενα Τιμτσένκο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα κυρώσεων και αξιωματούχοι δεν έχουν έρθει σε επαφή με την επιχείρησή της στις Άλπεις ούτε με ένα δεύτερο ξενοδοχείο που διαθέτει στη Γαλλική Ριβιέρα, δήλωσε στέλεχος της εταιρείας στην «Les Echos», τη γαλλική οικονομική εφημερίδα.

Ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός France Culture, τόνισε επίσης την περίπτωση του Σουλεϊμάν Κερίμοφ, 56 ετών, δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία που βρίσκεται στην τελευταία λίστα των Ρώσων που έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ. Οι Γάλλοι εισαγγελείς πέρασαν τέσσερα χρόνια προσπαθώντας να αποδείξουν ότι ήταν ιδιοκτήτης τεσσάρων πολυτελών ακινήτων στη γαλλική Ριβιέρα.

Ισχυρίστηκαν ότι αγόρασε τη βίλα για 127 εκατομμύρια ευρώ. Ήθελαν να του ασκήσουν δίωξη για την υποτιθέμενη χρήση «βιτρίνας» για την απόκτηση της περιουσίας και συνελήφθη από την αστυνομία καθώς έφτασε στη Νίκαια με το ιδιωτικό του τζετ το 2017. Πάντως, η υπόθεση απορρίφθηκε πέρυσι και οι δικηγόροι του λένε ότι δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες στη Γαλλία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com