Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ ακύρωσαν με ψηφοφορία στο Κογκρέσο το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς Ρωσίας και Λευκορωσίας

Ανοίγεται ο δρόμος για την επιβολή τιμωρητικών δασμών σε βάρος των δύο κρατών

by Times Newsroom

Με ψηφοφορία στο Κογκρέσο, οι ΗΠΑ ακύρωσαν επίσημα χθες Πέμπτη (7/4) το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών σε βάρος των δύο κρατών.

Σε συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε το μέτρο τον περασμένο μήνα, προκειμένου «να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή», όμως η απόφαση όφειλε να επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Εξασφάλισε ευρεία υποστήριξη και από τα δύο κόμματα και στα δύο σώματα του αμερικανικού κοινοβουλίου.

Στερώντας από τη Ρωσία το καθεστώς του «πλέον ευνοούμενου κράτους», που εφαρμόζεται αμοιβαία στο πλαίσιο του λεγόμενου ελεύθερου εμπορίου, οι δυτικοί τερματίζουν de facto το ελεύθερο εμπόριο με αυτές τις δύο χώρες και αποκτούν δικαίωμα επιβολής βαρύτατων δασμών στις εισαγωγές ρωσικών και λευκορωσικών προϊόντων.

Στις ΗΠΑ, μόνο δύο ακόμη χώρες στερούνται το τρέχον διάστημα το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς, ουσιώδες για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές: η Κούβα και η Βόρεια Κορέα.

Πέρυσι οι ΗΠΑ εισήγαγαν ρωσικά προϊόντα αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων — συμπεριλαμβανομένης ποσότητας αργού πετρελαίου αξίας 17,5 δισεκ. δολαρίων. Η Ουάσινγκτον ωστόσο ήδη επέβαλε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Το σχέδιο νόμου που ενέκρινε το Κογκρέσο προβλέπει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Το Κογκρέσο ενέκρινε ακόμη την απαγόρευση κάθε εισαγωγής ρωσικής ενέργειας, συντονίζοντας το βήμα του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, που ανακοίνωσε την επιβολή εμπάργκο σε αυτές τις πρώτες ύλες στις αρχές Μαρτίου με εκτελεστικό διάταγμα.

Οι ΗΠΑ προσθέτουν στη μαύρη λίστα ναυπηγική εταιρεία και επιχείρηση εξόρυξης διαμαντιών της Ρωσίας

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως επιβάλλονται κυρώσεις σε ακόμη δύο εταιρείες που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος.

Η πρώτη είναι η Alrosa, γίγαντας του τομέα της εξόρυξης διαμαντιών, που αντιπροσωπεύει το 90% των διαμαντιών που εξορύσσονται στη Ρωσία και το 28% της παγκόσμιας προσφοράς. Ο όμιλος αντιμετώπιζε ήδη κυρώσεις, τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση επέκτεινε.

Η δεύτερη είναι η United Shipbuilding Corp., η μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία της Ρωσίας, που κατασκευάζει «σχεδόν όλα» τα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Όλα αυτά προστίθενται στις νέες ομοβροντίες κυρώσεων που υιοθέτησαν οι χώρες της Δύσης τις τελευταίες ημέρες για να περιορίσουν τις οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δεσμούς της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή