Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά τανκ μπήκαν στην Μαριούπολη – Ανυποχώρητος ο Πούτιν για κατάπαυση του πυρός

Σειρήνες πολέμου στο Κίεβο – «Ανοιχτός» σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο ο Ζελένσκι – Όλες οι εξελίξεις

by Times Newsroom

Υπό πολιορκία βρίσκεται η ανατολική Μαριούπολη, όπου σήμερα, 17 η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην πόλη και πια μάχες λαμβάνουν χώρα στους δρόμους της πόλης ενώ κτήρια βομβαρδίζονται το ένα μετά το άλλο.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψε η ιδιωτική αμερικανική εταιρεία Maxar που δείχνουν εικόνες ολοκληρωτικής ισοπέδωσης στην πόλη.

Στη Μαριούπολη, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Open, παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Ουκρανοί πολίτες, χωρίς ρεύμα, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τρόφιμα.

Βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου δείχνει τανκ να χτυπά πολυκατοικίες της περιοχής με σφοδρότητα. Οι ριπές του άρματος μάχης πλήττουν το κτίριο προκαλώντας σοβαρές καταστροφές.

Η Δύση κάνει λόγο για μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση και οι Ουκρανοί ζητούν συνεχώς να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, για να διαφύγουν με ασφάλεια οι πολίτες. Παρά τις νέες εξαγγελίες για απομάκρυνση των αμάχων, ούτε αυτή τη φορά στάθηκε δυνατό να εκκενωθεί η πόλη, καθώς η κατάπαυση του πυρός έμεινε μόνο στα λόγια.

Το υπουργείο Άμυνας στην Ουκρανία καταγγέλλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε κονβόι πολιτών που έφευγαν από το χωριό Περέμοχα στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, ενώ χρησιμοποιούσαν τον ανθρωπιστικό διάδρομου που έχει δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με την καταγγελία, επτά άνθρωποι είναι νεκροί, ανάμεσά τους και ένα παιδί.

Αναφορές για βομβαρδισμό σε τζαμί στη Μαριούπολη – Φιλοξενούσε 80 αμάχους

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 17η ημέρα, με την πίεση από τις ρωσικές δυνάμεις να εντίνεται διαρκώς, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για αρκετές επιθέσεις, ακόμη και σε περιοχές όπου βρίσκονται άμαχοι.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, ένα τζαμί που φιλοξενούσε αμάχους, μεταξύ των οποίων Τούρκοι, βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη, όπου χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούνται εδώ και ημέρες.

«Το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και της συζύγου του Ροξελάνα στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε από τους ρώσους εισβολείς», ανέφερε το υπουργείο με μήνυμα στο Twitter.

«Περισσότεροι από 80 ενήλικοι και παιδιά φιλοξενούνται εκεί, μεταξύ των οποίων τούρκοι πολίτες», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει πότε έγινε ο βομβαρδισμός.

«Θα χτυπήσουμε» τις αποστολές όπλων της Δύσης, λέει η Μόσχα

Την ώρα που εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις διαφαίνεται ότι ανασυντάσσονται για να εξαπολύσουν πιθανώς μεγάλη επίθεση στο Κίεβο, η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση, διά στόματος του υφυπουργού της των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ότι θεωρεί ως «νόμιμο στόχο» για τον στρατό της τις αποστολές όπλων προς την εμπόλεμη χώρα.

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα, Σάββατο, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση ότι το Κρεμλίνο έχει καταστήσει σαφή τη θέση του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία «προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η παράδοση όπλων από σειρά χωρών που ενορχηστρώνουν δεν αποτελεί μόνο επικίνδυνη κίνηση, αποτελεί κίνηση που καθιστά τα κονβόι [με τα όπλα] νόμιμους στόχους».

Ζελένσκι: Θα μπορούσαμε να συναντηθούμε με τον Πούτιν στην Ιερουσαλήμ

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο για λύση στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου και η συνάντηση των δύο προέδρων να γίνει στην Ιερουσαλήμ.

Ειδικότερα, ο Ζελένσκι χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως του πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα αλλά τόνισε ότι η Δύση θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ζελένσκι είπε, επίσης, ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την άσκηση πίεσης στη Ρωσία για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτούπολης, τον οποίο, σύμφωνα με την Ουκρανία, απήγαγαν χθες ρωσικές δυνάμεις.

Παράλληλα, προέτρεψε τη Ρωσία να στηρίξει μια συμφωνημένη εκεχειρία, προκειμένου να επιτρέψει να προχωρήσουν οι εκκενώσεις από την πόλη της Μαριούπολης, αφότου κατηγόρησε τη Μόσχα για την αποτυχία προηγούμενων τέτοιων αποπειρών. «Αν θέλουν να ισοπεδώσουν το Κίεβο και να σκοτώσουν χιλιάδες αμάχους, έχουν τη δύναμη να το κάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Απρόθυμος ο Πούτιν για την κατάπαυση του πυρός» δηλώνουν Μακρόν και Σολτς

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, οι κατηγορίες του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», αντέδρασε το Ελιζέ, έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη σήμερα μεταξύ του Ρώσου προέδρου με τους Μακρόν και Σολτς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.

Σειρήνες πολέμου στο Κίεβο – Πληροφορίες για βομβαρδισμό σε αντικαρκινικό νοσοκομείο στο Νικολάεφ

Στην ουκρανική πρωτεύουσα ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή λίγο πριν τις 05:30. Σύμφωνα με μήνυμα του επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα, στο Telegram: «Η περιοχή του Κιέβου βρίσκεται σε συναγερμό για αεροπορική επιδρομή. Όλοι να αναζητήσουν καταφύγιο άμεσα».

Επιπλέον, σειρήνες ήχησαν στη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσο, το Χάρκοβο, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφερε αριθμός τοπικών ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Νωρίτερα, δορυφορικές εικόνες έδειχναν πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την ανάπτυξή τους στα περίχωρα του Κιέβου. Ως εκ τούτου, οι τοπικές αρχές περίμεναν πως θα γίνουν επιθέσεις από τους Ρώσους προς στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας, στο μεταξύ, προειδοποίησε πως στα βορειοδυτικά του Κιέβου, οι Ρώσοι προσπαθούσαν να ανασυνταχτούν προκειμένου να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις.

Τοπικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβάρδισε αντικαρκινικό νοσοκομείο και πολλά κτίρια κατοικιών στην πόλη Νικολάεφ.

Μάλιστα, ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου, Maksim Beznosenko, είπε ότι αρκετές εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονταν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά κανείς δεν σκοτώθηκε.

Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο και έσπασαν παράθυρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στο Νικολάεφ, που βρίσκεται 470 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν την πόλη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com