Πόλεμος στην Ουκρανία: Στενεύει ο κλοιός γύρω από τη Μαριούπολη – Συνεχίζεται η πίεση στο Κίεβο

Εντείνονται οι επιθέσεις των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας - Όλες οι εξελίξεις

by Times Newsroom

Οπόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 10η ημέρα, με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας να ασκούν ασφυκτική πίεση, με τη Μαριούπολη και το Κίεβο να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής τους με συνεχείς βομβαρδισμούς.

Υπό «αποκλεισμό» το λιμάνι της Μαριούπολης

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.

«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την –προσαρτημένη στη Ρωσία– Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Προχθές Πέμπτη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν.

«Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», ανέφερε, καλώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η «αντίσταση».

Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, την πόλη συνεχίζουν να υπερασπίζουν μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών.

Ισχυρή έκρηξη στο Τσέρνιχιβ

Μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Τσέρνιχιβ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (5/3) καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην πόλη.

Μάλιστα, κυκλοφόρησε κι ένα βίντεο στα social media που δείχνει την έκρηξη. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, κατόρθωσε να διασταυρώσει πως είναι πραγματικό. Το τράβηξε ένας Ρώσος κάτοικος της περιοχής από το μπαλκόνι του ανέφερε.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στο Τσέρνιχιβ έχουν καταγραφεί 47 θάνατοι από τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων. Μάλιστα, κατά διαστήματα η πόλη δέχεται καταιγισμό πυρών που δεν επιτρέπει στους διασώστες να συνδράμουν τους στρατιώτες και τους πολίτες.

Οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο και η ανησυχία για την Οδησσό

Δυσκολότερη γίνεται ώρα με την ώρα η κατάσταση στο Κίεβο, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αντιστέκονται σθεναρά προκειμένου η πρωτεύουσα της Ουκρανίας να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων.

Οι βομβαρδισμοί της τελευταίες ημέρες δεν έχουν σταματιμό, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την τύχη της Οδησσού, καθώς είναι η μοναδική πόλη του Νότου που δεν έχει πέσει σε ρωσικά χέρια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτιμήσεις ότι σταδιακά η προσοχή των Ρώσων θα στραφεί και σε αυτή.

Η κριτική του Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ και η επικείμενη επικοινωνία με τη Γερουσία των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με νέο διάγγελμά του άσκησε κριτική στο ΝΑΤΟ για την απόφασή του να μην επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

«Θεωρούμε πως το ΝΑΤΟ δημιούργησε το αφήγημα πως το να “κλείσει” τον ουρανό πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε την άμεση επίθεση της Ρωσίας εναντίον των χωρών – μελών του. Αυτή είναι η… ύπνωση εκείνων που είναι αδύναμοι και ανασφαλείς, παρά το γεγονός πως έχουν στην κατοχή τους όπλα πολλές φορές πιο ισχυρά από τα δικά μας», ανέφερε σε μήνυμά του που ανέβηκε στο Facebook.

Ο Ζελένσκι ανέφερε πως η ηγεσία του ΝΑΤΟ: «Ουσιαστικά άναψε το “πράσινο φως” ώστε να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί ουκρανικών πόλεων και χωριών καθώς αρνήθηκαν να εδραιώσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Θα μπορούσατε να έχετε κλείσει τον εναέριο χώρο!», είπε.

Περιέγραψε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, «ως μια αδύναμη σύνοδο, μια μπερδεμένη σύνοδο, μια σύνοδο όπου μας έδειξε πως δεν έχουν καταλάβει όλη τη μάχη που δίνουμε για την ελευθερία και πως θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα της Ευρώπης».

«Για εννιά μέρες ζούμε έναν τρομακτικό πόλεμο – καταστρέφονται οι πόλεις μας, δέχεται πυρά ο λαός μας, τα παιδιά μας, κατοικημένες περιοχές, εκκλησίες, σχολεία, καταστρέφουν οτιδήποτε αντιπροσωπεύει μια κανονική ζωή, μια ανθρώπινη ζωή», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναρωτήθηκε τί σκέφτονταν τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της συνάντησής τους: «Όλοι οι άνθρωποι που θα σκοτωθούν από σήμερα και μετά, θα πεθάνουν και εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας και επειδή δεν είστε ενωμένοι».

Από την άλλη, πάντως, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς εκείνες τις χώρες του ΝΑΤΟ που στήριξαν εμπράκτως την Ουκρανία. «Είμαι ευγνώμων προς τους φίλους της χώρας μας. Είναι πολλές οι χώρες που είναι φίλοι μας στο ΝΑΤΟ, οι περισσότεροι από τους εταίρους, οι περισσότεροι από τους ισχυρούς εταίρους μας. Αυτοί που μας βοηθούν παρά τις αποφάσεις (της συμμαχίας)».

Πρόσθεσε πως παρά την απουσία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι σίγουρος πως η Ουκρανία θα επικρατήσει. «Από την πρώτη ημέρα της εισβολής είμαι σίγουρος για τη νίκη. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα απευθύνει ομιλία στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ. Η ομιλία, την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση, θα γίνει στις 09:30 (ώρα Ουάσινγκτον· στις 16:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με συνεργάτες γερουσιαστών. Την επικοινωνία οργάνωσε η ουκρανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Εν μέσω κλιμάκωσης της σύρραξης στην Ουκρανία, αρκετοί Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί καλούν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να σκληρύνει την αντίδρασή της εναντίον της Ρωσίας, ειδικά αναστέλλοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, βήμα που ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί να κάνει προς το παρόν.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή