Πόλεμος στην Ουκρανία: Το λεξικό της εισβολής, από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Από το Θεό και τον «Άγιο Javelin», στον... Ποσειδώνα, στην ελευθερία και την ειρήνη

by Times Newsroom

Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της ΟυκρανίαςΒολοντίμιρ Ζελένσκι, χρησιμοποίησε τις λέξεις που έχουν αλλάξει την καθημερινότητα του λαού του, αλλά και όλου του κόσμου αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στη χώρα του στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε: «Πριν από 100 ημέρες ξυπνήσαμε σε μια διαφορετική πραγματικότητα, πριν από 100 ημέρες ξυπνήσαμε με διαφορετικούς εαυτούς. Πλέον, δεν είναι οι ηλιαχτίδες αυτές που εξασθενούν τους Ουκρανούς, αλλά οι βόμβες που πλήττουν τα σπίτια μας. Τότε σίγουρα έχουν “ξυπνήσει’ διαφορετικοί εαυτοί μέσα μας. Πριν από οκτώ χρόνια οι Ρώσοι ήρθαν με μια νέα λέξη για εμάς: πόλεμος. Στις 24 Φεβρουαρίου πρόσθεσε μια ολόκληρη φράση: ολοκληρωτικός πόλεμος».

Συνέχισε λέγοντας: «Σε αυτές τις 100 μέρες έχουν υπάρξει λέξεις που θα θέλαμε να τις ξεχάσουμε, αλλά εξηγούν τα βάσανα που έχουμε περάσει. Υπάρχουν λέξεις των γονιών και των παππούδων μας που έπρεπε να μάθουμε και που όλος ο κόσμος θα ήθελε να ξεχάσει για τον τρόμο που του θυμίζουν».

Ο Ζελένσκι μίλησε για τους ήρωες της Ουκρανίας, μίλησε και για τις πόλεις όπου είτε οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πανηγύρισαν επιτυχίες ή για πόλεις που βρίσκονται, πλέον, σε ρωσική κατοχή ή έχουν ισοπεδωθεί. Τόνισε πως είτε θα τις απελευθερώσουν, είτε θα κάνουν τα πάντα για να τις ξαναχτίσουν.

Μίλησε και για τα όπλα και τον εξοπλισμό που πια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ουκρανικής, αλλά και της παγκόσμιας καθημερινότητας: «Bayraktar, Harpoon, HIMARS, Rzeszow, Starlink και τα Javelin που ο εχθρός τόσο πολύ φοβάται γιατί νόμιζαν πως η προστασία που είχαν θα τους έσωζε. Γι’ αυτό έφερε χαμόγελο στα χείλη όταν πήρε το όνομα Άγιος Javelin. Μια πρόποση και στον… Ποσειδώνα (σ.σ. Neptune, ο τύπος πυραύλου που βύθισε το πολεμικό πλοίο Moskva)». Επίσης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο περιβόητο «Φάντασμα του Κιέβου».

«Αυτές τις λέξεις μπορεί να μην τις είχαμε ακούσει στη ζωή μας, αλλά πλέον είναι αυτές οι λέξεις που μας δίνουν την ευκαιρία να ζήσουμε όσο είναι γραφτό μας να ζήσουμεΑπό τον Θεό, όχι από τον εχθρόΘεός – μια λέξη και μια έκκληση που έχει ακουστεί παραπάνω από μια φορά και πάντοτε μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο». Αναφέρθηκε στη δικαιοσύνη που δεν θα σταματά ν’ αναζητά η Ουκρανία κατά της «εισβολής, της Μόρντορ και των ορκς. Αλλά κι αυτά θα φύγουν από το λεξικό μας, θα τα διώξουμε κι από τη γη μας», δήλωσε.

Μίλησε και για τα 261 παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους από ρωσικές επιθέσεις και αναφέρθηκε στο μέλλον των παιδιών της Ουκρανίας και τις «λέξεις που θα πρέπει να μάθουν μονάχα ως ιστορία, όπως σειρήνες, αεροπορική επιδρομή…». Στο… λεξικό του Ζελένσκι υπάρχει και η λέξη «απελευθέρωση», αλλά και η φράση «θάνατος στον εχθρό» κι έκλεισε λέγοντας τις τρεις λέξεις «για τις οποίες παλεύουμε οκτώ χρόνια τώρα, αλλά και αυτές τις 100 μέρες: ειρήνη, νίκη, Ουκρανία».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή