Politico: Πώς ο Μπερλουσκόνι «έριξε» τον Ντράγκι – Η συμμαχία με τους φασίστες και ο «μυστικός δείπνος»

Τα πισώπλατα μαχαιρώματα που οδήγησαν σε πολιτική κρίση στην Ιταλία

by Times Newsroom

Ο Μάριο Ντράγκι παραιτήθηκε τελικά από την πρωθυπουργία της Ιταλίας με την χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές και το Politico να τονίζει ότι οι πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτήθηκαν από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος συμμάχησε με το φασιστικό κόμμα και οργάνωσε έναν «μυστικό δείπνο».

Στο άρθρο με τίτλο «Το μεγάλο γεύμα του Μπερλουσκόνι: Πώς η δεξιά της Ιταλίας έδιωξε τον Μάριο Ντράγκι», το politico.eu τονίζει ότι ο 85χρονος Καβαλιέρε συμμάχησε με την Τζόρτζια Μελόνι ηγέτιδα του φασιστικού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας» και μέσα σε 24 ώρες έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο του.

Συγκεκριμένα, στις 19 Ιουλίου διοργάνωσε στη Villa Grande ένα γεύμα και παραμονή της τελικής ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης που σηματοδότησε την παραίτηση Ντράγκι, κάλεσε τους συμμάχους του για να συζητήσουν πώς θα κινηθούν. Σε αυτή τη βίλα των πέντε δωματίων, που αγόρασε προ εικοσαετίας και είχε δανείσει στον Φράνκο Τζεφιρέλι, ήταν που υποδέχθηκε τους συμμάχους του ο 85χρονος Μπερλουσκόνι, παρέα με την 32χρονη φίλη του, Μάρτα Φασίνα, για να συζητήσουν.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ίδιου του Μπερλουσκόνι στο Twitter, σκοπός της συνάντησης ήταν «η αξιολόγηση από την κεντροδεξιά της πραγματικά ανησυχητικής πολιτικής κατάστασης, που προκάλεσε η ανεξήγητη συμπεριφορά ακόμη και τις τελευταίες ώρες του Τζουζέπε Κόντε, του Κινήματος 5 Αστέρων και του [κεντροαριστερού] Δημοκρατικού Κόμματος».

Αλλά γρήγορα, όπως λέει το Politico, κέρδισε έδαφος ένα άλλο θέμα, η ανάγκη να ρίξουν την κυβέρνηση Ντράγκι, ωθώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Άτομο που μετείχε στις διαβουλεύσεις είπε ότι ο Σαλβίνι ήταν εκείνος που πίεζε περισσότερο να προκαλέσει η ιταλική Δεξιά πρόωρες εκλογές, αλλά και ο Μπερλουσκόνι δεν πήγαινε πίσω, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα εκλογικό πρόγραμμα 20 σημείων, που «περιλάμβανε σχέδια για μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τη δικαιοσύνη και τις συντάξεις».

Ο κύβος ερρίφθη

Ο Μπερλουσκόνι έμεινε στη βίλα του, όταν στις 19:45 ο συνεργάτης του στη Forza Italia Αντόνιο Ταγιάνι και ο Σαλβίνι επισκέφθηκαν τον Ντράγκι, ζητώντας ανασχηματισμό και αναθεώρηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, για να αποχωρήσουν χωρίς να λάβουν όσα ζητούσαν. Μετά την επιστροφή τους στη Villa Grande, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ, για να λήξουν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Παρόλα αυτά, ο Nτράγκι δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις της ιταλικής δεξιάς, θεωρώντας ότι ως μη εκλεγμένος επικεφαλής της κυβέρνησης δεν είχε εντολή να προχωρήσει σε σύναψη πολιτικών συμφωνιών, χώρια που, αν ενέδιδε, θα άνοιγε το δρόμο και για άλλες υποχωρήσεις.

Έτσι, πήγε στο ιταλικό κοινοβούλιο, όπου ενημερώθηκε ότι η Forza Italia, η Λέγκα και οι Πεντάστεροι θα απείχαν από την ψήφο εμπιστοσύνης. Οι σύμμαχοι του Μπερλουσκόνι επέστρεψαν στη βίλα του μετά την ομιλία του Ντράγκι, ενώ η Μελόνι επικοινώνησε τηλεφωνικά πολλάκις με τον Σαλβίνι, πιέζοντας τους άλλους ηγέτες της ιταλικής Δεξιάς να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές, όπως έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στη συνέχεια, ο Σαλβίνι επέστρεψε για το επινίκιο δείπνο στη βίλα του Μπερλουσκόνι, με τη Δεξιά να ανησυχεί πλέον ότι θα επωμιστεί και αυτή την ευθύνη για την πτώση του δημοφιλούς Ντράγκι. Τα επόμενα 24ωρα εκπρόσωποι των κομμάτων του Μπερλουσκόνι και του Σαλβίνι διέψευσαν ότι συνωμότησαν για να φύγει ο Ντράγκι. Υποστήριξαν δε ότι πήραν την απόφασή τους μετά την «πολύ σκληρή» ομιλία του απρόθυμου για παραχωρήσεις Ντράγκι στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι πως ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, που τα έσπασε πρόσφατα με το Κίνημα 5 Αστέρων, είπε ότι τα κόμματα του συνασπισμού «έπαιζαν παιχνίδια με το μέλλον του ιταλικού λαού» και ότι «οι επιπτώσεις αυτής της τραγικής επιλογής θα μείνουν στην Ιστορία μας».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com