Πολιτική κριτική για τις πυρκαγιές

by Times Newsroom 1

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Τάσος Γαϊτάνης, διέψευσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας, επικαλούμενη σχέδιο «ασύμμετρης απειλής» ή «πολιτικής ανατροπής».

«Τα δημοσιεύματα που αφορούν την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας είναι τόσο φαιδρά που είναι ανάξια σχολιασμού» ανέφερε ο κ. Γαϊτάνης. Άσκησε δε κριτική στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Βερναρδάκη ότι τα αναπαρήγαγε, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο «συνιστά σοβαρότατο πρόβλημα για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση τους θεσμούς».

Στον αντίποδα, σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλόγισαν στην κυβέρνηση αναποτελεσματικούς χειρισμούς και έλλειψη σχεδίου και επικαλέστηκαν τις καταγγελίες κατοίκων περί έλλειψης πτητικών μέσων στην Εύβοια.

«Για έκτη συνεχόμενη μέρα η Βόρεια Εύβοια καίγεται. Αυτοδιοίκηση και πολίτες κραυγάζουν ότι είναι απελπιστικά μόνοι, δεν επιχειρούν επαρκείς εναέριες και χερσαίες δυνάμεις και μοναδική μέριμνα οι εκκενώσεις. Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης; Ως πότε θα συνεχίζεται αυτό το δράμα;» διερωτήθηκε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, απηύθυνε έκκληση «να διατεθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέσα, πτητικά και επίγεια, για να σταματήσει η καταστροφή» στην Εύβοια.

«Είναι ανεπίτρεπτο η ευθύνη των αρμοδίων να περιορίζεται στις εκκενώσεις των οικισμών» συμπλήρωσε και κατήγγειλε ότι «οι πολίτες βιώνουν την εγκατάλειψη της πολιτείας, την ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισης, την ανεπάρκεια των μέσων πυρόσβεσης».

«Εγκληματικές ευθύνες» στην κυβέρνηση για τις ανυπολόγιστες καταστροφές ειδικά στην Εύβοια καταλόγισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και σημείωσε ότι «προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τις προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Σε επικριτικό τόνο ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «υπό τον φόβο μίας νέας τραγωδίας αντίστοιχης με το Μάτι, εφήρμοσε το δόγμα της “εκκένωσης” σε χωριά και ολόκληρες περιοχές».

«Σαφώς και προηγούνται οι ανθρώπινες ζωές, δεν μπορείς όμως να αφήνεις τις ανθρώπινες περιουσίες, τη φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα να καταστρέφονται» κατήγγειλε.

Σε οξύ τόνο το ΜέΡΑ 25 ανέφερε ότι «οι προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισής της, εξαϋλώνονται μπροστά σε πολλαπλές καταγγελίες από κατοίκους ότι αφέθηκαν αβοήθητοι, με τα ήδη πενιχρά πυροσβεστικά μέσα να είναι σε πολλές περιπτώσεις άφαντα για πολύτιμες μέρες και ώρες»

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή