«Πολιτιστική καταστροφή» στην Ουκρανία

Ο Φεντίρ Άντροστσουκ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Ουκρανίας στο Κίεβο, αποκάλυψε ότι προσπαθεί να προστατεύσει το Μουσείο από επίθεση ή λεηλασία, μαζί με δύο συναδέλφους του.

by Times Newsroom

Μεγάλος αριθμός έργων τέχνης και μνημείων κινδυνεύουν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ήδη ένα Μουσείο έχει καεί.  Ουκρανοί προειδοποιούν ότι «εξελίσσεται μια πολιτιστική καταστροφή», όπως επισημαίνει το Getty σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Φεντίρ Άντροστσουκ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Ουκρανίας στο Κίεβο, αποκάλυψε ότι προσπαθεί να προστατεύσει το Μουσείο από επίθεση ή λεηλασία, μαζί με δύο συναδέλφους του.

Το Getty προειδοποιεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να καταστρέφουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων το Μουσείο Ιβάνκιν, που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, το οποίο κάηκε.

Μνημεία που κινδυνεύουν αντιπροσωπεύουν «αιώνες ιστορίας, από τη βυζαντινή έως την μπαρόκ περίοδο» και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, στις 28 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι έχουν χαθεί 25 έργα της Μαρία Πριματσένκο, που βρίσκονταν στο Μουσείο. «Δημιούργησε αριστουργήματα παγκοσμίου φήμης. Το ιδιαίτερο χάρισμα και το ταλέντο της μάγεψαν τον Πάμπλο Πικάσο», ανέφερε το υπουργείο. Η Unesco είχε ανακηρύξει το 2009 έτος Πριματσένκο, ως αναγνώριση για τη συνεισφορά της στη λαϊκή τέχνη.

Στην Ουκρανία υπάρχουν επτά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, μεταξύ των οποίων ο καθεδρικός της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, που περιλαμβάνει μοναδικά μωσαϊκά και τοιχογραφίες από τις αρχές του 16ου αιώνα, όπως και ένα ορθόδοξο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1051. Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς είναι και το ιστορικό κέντρο του Λβιβ, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

«Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι κοινή μας κληρονομιά, η ταυτότητα και η έμπνευση όλης της ανθρωπότητας. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει τη δύναμη να μας ενώνει και είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη της ειρήνης. Επίσης, είναι συχνά στόχος πολέμου, ένας άλλος τρόπος για την καταστροφή και την κατάληψη μιας κοινωνίας, διαγράφοντας τη μνήμη της», επισημαίνει το Getty.

Επίσης, καταδικάζει τις «πολιτιστικές κτηνωδίες» που διαπράττονται τώρα στην Ουκρανία, μαζί με τις ανυπολόγιστες ανθρώπινες απώλειες. «Η προστασία και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας είναι μια κεντρική αξία των πολιτισμένων κοινωνιών. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι μια τραγωδία με μνημειώδεις διαστάσεις», συμπληρώνει.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com