Πολλαπλό Σχολικό Βιβλίο: σε ένα συνεχές αδιέξοδο

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

by Times Newsroom

Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενες ανακοινώσεις του Τομέα μας ότι το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας είναι ακατάλληλο και ανεφάρμοστο. Και επιβεβαιωθήκαμε, αφού τώρα ήρθε νέα παράταση.

Από εξαγγελία σε εξαγγελία, από αναβολή σε αναβολή, παρακολουθούμε ένα επικοινωνιακό σόου εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, σε ό,τι αφορά ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα της εκπαίδευσης όπως το πολλαπλό βιβλίο.

Είμαστε στη δεύτερη τετραετία και ακόμα δεν υπάρχει τίποτα «απτό». Τονίζουμε, ότι το θεσμικό πλαίσιο του Πολλαπλού Βιβλίου είναι «εκτός πραγματικότητας», και δεν είναι τα χρονικά πλαίσια το μόνο πρόβλημα. Σε αυτό το νομοθέτημα υπάρχουν σοβαρά στοιχεία, που δεν διασφαλίζουν τη δημιουργία ποιοτικών βιβλίων, αλλά και πέραν τούτων προκαλούνται νέα προβλήματα, όπως η δυνατότητα του Υπουργείου να κάνει αλλαγές χωρίς την έγκριση των συγγραφέων.

Κάτι τέτοιο είναι και αντιεπιστημονικό και αντιεπαιδευτικό θέμα, αφού η έγκριση αφορά το «όλον» του βιβλίου και μόνο έτσι τηρείται η ενότητα του περιεχομένου και της μαθησιακής στοχοθεσίας. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται να μην προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα, πράγμα αδιανόητο από έναν επίσημο θεσμό της πολιτείας.

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν αρκεί η παράταση για την παράδοση άρτιων σχολικών εγχειριδίων. Είναι αναγκαία η αναθεώρηση πολλών σημείων του θεσμικού πλαισίου. Η πρότασή μας συνιστά λύση στο θέμα: να γίνει διάλογος του Υπουργείου Παιδείας με τα κόμματα – γιατί δεν είναι θέμα μια κυβερνητικής θητείας – με τους Συλλόγους των Εκδοτών και με τους Εκπαιδευτικούς Φορείς και να λάβει υπόψη του τις θέσεις τους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com