Πολωνία: Ο πρόεδρος Ντούντα απορρίπτει τις παραχωρήσεις στις συνομιλίες για το ξεκλείδωμα της βοήθειας της ΕΕ

Η Κομισιόν επιμένει ότι η Βαρσοβία δεν έχει κάνει αρκετά για να αρχίσει να λαμβάνει τη βοήθεια

by Times Newsroom

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα απέκλεισε το ενδεχόμενο να προβεί σε νέα ανοίγματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με την αποδέσμευση της μεταπανδημικής βοήθειας ύψους 35,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (35,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

«Δεν πιστεύω ότι οποιεσδήποτε περαιτέρω προσπάθειες να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες της άλλης πλευράς θα φέρουν αποτελέσματα», δήλωσε και συνέχισε. «Πιστεύω ότι η Πολωνία έχει ήδη δείξει υπερβολικά μεγάλη καλή θέληση». Η συνέντευξη αναμένεται να δημοσιευθεί ολόκληρη τη Δευτέρα.

Οι εικασίες αυξάνονται ότι ο Ντούντα μπορεί να παρέμβει για να βοηθήσει την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι η Βαρσοβία δεν έχει κάνει αρκετά για να αρχίσει να λαμβάνει τη βοήθεια, αφού η χώρα υιοθέτησε νόμο που αντιστρέφει ορισμένες από τις αμφισβητούμενες αλλαγές στο δικαστικό σύστημα.

Ο κ. Ντούντα δήλωσε ότι “εξ όσων γνωρίζει”, η Πολωνία έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να αρχίσει να λαμβάνει τα κονδύλια μετά την έγκριση από την Επιτροπή του σχεδίου δαπανών για τη μεταπανδημική βοήθεια, αν και με όρους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει εντός εβδομάδων να ζητήσει επίσημα τις πληρωμές.

Τα χρήματα έχουν σημασία για την κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία αντιμετωπίζει το υψηλότερο κόστος δανεισμού των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών και μια δύσκολη κούρσα ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται τον Οκτώβριο του 2023.

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος & Δικαιοσύνη, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, δήλωσε το Σάββατο ότι είναι βέβαιος ότι η Πολωνία θα λάβει τα κεφάλαια μετά τη νίκη του κόμματός του.

Προειδοποίησε επίσης για την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε σημείο που η Πολωνία να χάσει ουσιαστικά την πρόσβαση σε δισεκατομμύρια ευρώ, μια κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ουγγαρία υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

«Σήμερα ο Όρμπαν πρέπει να κάνει διάφορες, εκτεταμένες παραχωρήσεις στην ΕΕ, επειδή η οικονομία του απλώς καταρρέει», δήλωσε ο Κατσίνσκι στο Ελκ, στη βορειοανατολική Πολωνία. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοια λάθη».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com