Πολυχρόνης Κ. Ενεπεκίδης: Η δόξα και ο διχασμός

Από τα μυστικά αρχεία Βιέννης, Βερολίνου και Βέρνης 1908-1918

by Times Newsroom

Πολυχρόνης Κ. Ενεπεκίδης

Η δόξα και ο διχασμός: Από τα μυστικά αρχεία Βιέννης, Βερολίνου και Βέρνης 1908-1918

Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

Σειρά: Ιστορία, 8

ISBN: 978-960-208-271-2

Σχήμα: 12 x 18 εκ.

Σελίδες: 766

Τιμή: 20,00 €

«Αν και παρήλθε δεκαήμερον αφ’ ης ετερματίσθη η δημοσίευσις εις το “Βήμα” των “Μυστικών Αρχείων της Βιέννης”, εν τούτοις σωρεία επιστολών και άλλων μαρτυριών εκ μέρους προσώπων τα οποία είχαν αναμιχθή εις τα τραγικά γεγονότα του πρώτου διχασμού των Ελλήνων εξακολουθούν να καταφθάνουν εις τα γραφεία μας. Η ασυνήθης αυτή συρροή αποδεικνύει πόσον εκτεταμένον υπήρξε το ενδιαφέρον το οποίον επροκάλεσεν εις την Ελληνικήν Κοινήν Γνώμην το δημοσιευθέν από των στηλών μας ιστόρημα. Πλην ελαχίστων και ευεξηγήτων εξαιρέσεων αι αντιδράσεις της ευρυτέρας Κοινής Γνώμης απέναντι της δημοσιεύσεως του εν λόγω ιστορήματος υπήρξαν ευνοϊκοί, κλιμακούμενοι από της απλής επιδοκιμασίας μέχρι του ενθουσιώδους Επαίνου. Και ανεφέροντο οι έπαινοι εξ ίσου εις το γενονός ότι δια πρώτην φοράν κατέστη δυνατόν να αποκαλυφθούν από της πλευράς των Κεντρικών δυνάμεων πολύτιμα στοιχεία αφορώντα την πρόσφατον ιστορίαν μας όσον και εις την αντικειμενικότητα και την λεπτότητα με την οποίαν ο αναλαβών την παρουσίασιν των “Μυστικών Αρχείων” ιστοριοδίφης και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Ενεπεκίδης ανταπεκρίθη εις την δύσκολον αποστολήν του.

»Προσέφερεν, όμως, και μίαν άλλην υπηρεσίαν η δημοσίευσις των “Μυστικών Αρχείων της Βιέννης”: Ότι πρέπει να έπεισε τους διευθύνοντας τας τύχας μιας χώρας ότι δεν υπάρχει μυστικόν εις τον κόσμον αυτόν».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης Π. Ενεπεκίδης τείνει με τις έρευνές του να απομυθοποιήσει τη νεωτέρα ιστορία του ελληνικού λαού. Εσπούδασε στα πανεπιστήμια Αθηνών, Βιέννης και Παρισίων και αφιερώθηκε από νωρίς στην εξωνυχιστική έρευνα των ευρωπαϊκών αρχείων και των χειρογράφων συλλογών, για να απαλλάξει την ελληνική ιστορία από τις εσκεμμένες διαστρεβλώσεις και τις ανεξέλεγκτες παραδόσεις. Ένας Γερμανός κριτικός των έργων του έγραψε ότι ο καθηγητής Ενεπεκίδης ανευρίσκει με υπνοβατική ασφάλεια αυτό που θέλει και που είναι αυτό που λείπει. Οι γλαφυρές του διαλέξεις στην Ελλάδα και σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς και στις μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Β. Αμερικής και της Αυστραλίας εδημιούργησαν ένα νέο τρόπο επικοινωνίας του επιστήμονα με το μεγάλο κοινό: χωρίς να νοθεύεται η νέα ιστορική γνώση επιστρέφεται στο λαό που εδημιούργησε αυτός τα γεγονότα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή