Πολύνεκρη επιθέση σε τέσσερα χωριά στο βόρειο τμήμα του Τόγκο

Πληροφορίες και για αρκετούς τραυματίες - Άπαντες άμαχοι

by Times Newsroom

Για «πολλούς νεκρούς» και «αρκετούς τραυματίες», όλους άμαχους, κάνουν λόγο ο στρατός και η κυβέρνηση του Τόγκο αναφορικά με επίθεση που σημειώθηκε σε τέσσερα χωριά στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η επίθεση, που διαπράχθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ήταν η τέταρτη από τον Νοέμβριο του 2021 σε αυτόν τον τομέα του Τόγκο, στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, από όπου εφορμούν τζιχαντιστές.

«Άγνωστοι ένοπλοι εξαπέλυσαν συντονισμένες και περίπλοκες επιθέσεις σε αρκετά χωριά στους νομούς Κπεντζάλ και Δυτικό Κπεντζάλ στην περιοχή της Σαβάνας» (βόρεια), σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. «Δυστυχώς, η επίθεση αυτή είχε πολλούς νεκρούς και αρκετούς τραυματίες», συνεχίζει η ανακοίνωση, που δεν περιείχε συγκεκριμένους αριθμούς.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις σε νοσοκομεία, κατά την ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η επίθεση διαπράχθηκε σε «τέσσερις κοινότητες των νομών Κπεντζάλ και Δυτικό Κπεντζάλ, προκαλώντας πολλά θύματα, όλα άμαχους».

Στην ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Σάββατο, η Λομέ υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν «νέα μέτρα για να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών» στην περιοχή, καταδικάζονταν την «άνανδρη, ειδεχθή και εγκληματική» ενέργεια.

Προχθές Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωνε πως διαπράχθηκε επίθεση και εξέφραζε φόβους πως υπάρχουν θύματα.

«Η χώρα μας υφίσταται πολλές παρεισφρήσεις στον βορρά. Βρίσκεται σε εξέλιξη εκκαθαριστική επιχείρηση και υπάρχουν φόβοι ότι θα έχουμε θύματα», είπε ο υπουργός Επικοινωνίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακοντά Αγιεουαντάν στον ραδιοφωνικό σταθμό Kanal FM.

Σύμφωνα με τον κ. Αγιεουαντάν, η επίθεση δεν είχε στόχο καμία «θέση» της αστυνομίας ή του στρατού.

Χώρες της περιοχής –το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας– μαστίζονται από τη δράση τζιχαντιστών και παραθαλάσσια γειτονικά κράτη, όπως το Μπενίν, η Γκάνα, το Τόγκο και η Ακτή Ελεφαντοστού ανησυχούν εδώ και χρόνια πως η μάστιγα αυτή θα εξαπλωθεί στα δικά τους εδάφη.

Πρόσφατη σειρά εφόδων σε παραμεθόριες περιοχές στο Τόγκο και στο Μπενίν επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες τους.

Στις αρχές Μαΐου, οκτώ στρατιώτες του Τόγκο σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν στην πρώτη φονική επίθεση τζιχαντιστών που παραδέχθηκαν επίσημα ότι διαπράχθηκε στο έδαφος της χώρας από τη Λομέ. Περίπου δεκαπέντε επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν από τους στρατιώτες, είχε προσθέσει τότε η κυβέρνηση. Την ευθύνη για την ενέργεια είχε αναλάβει η Οργάνωση Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), η ισχυρότερη συμμαχία τζιχαντιστών στην περιοχή του Σαχέλ, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα.

Οι αρχές έχουν εντατικοποιήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν την απειλή. Την Πέμπτη, ο στρατός παραδέχθηκε ότι οι δυνάμεις του ευθύνονταν για βομβαρδισμό τη 10η Ιουλίου ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 7 αμάχους και τραυμάτισε άλλους δύο –όλα τα θύματα ήταν έφηβοι–, διότι νόμισαν εσφαλμένα ότι επρόκειτο για οχηματοπομπή «τζιχαντιστών εν κινήσει».

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή